Magazin

Ágyi poloskák – Hogyan szabaduljunk meg tőlük? Van pár remek tippünk!

ágyi poloska

Kezdetnek csináljunk egy kis tesztet. Keresse meg a legnagyobb állatkedvelőt a környezetében, akit ismer és kérje meg, hogy a kedvenc állatai listájában sorolja be az ágyi poloskát valamelyik helyre egytől tízig.

Biztos vagyok benne, hogy ez a kis állat a lista végére kerül. Nem is csodálkozom! Biztosan igazat ad nekem abban, hogy amilyen problémákat tud okozni a jelenlétével ez az apró rovar, egyáltalán nem kellemesek.

Ha még nincs személyes tapasztalata a poloskákkal, akkor szerencsés ember. Azok, akik a „saját bőrükön“ tapasztalták a poloskákat -és ezt szó szerint értem,- azok el tudnák mondani, hogy mennyire kellemetlen és mi mindent kellett tenniük ahhoz, hogy megszabaduljanak tőlük.

A cikkünkben megtudhat mindent arról, hogy mi segíthet biztosan, ha poloskákkal találkozik. Megtudja azt is, hogyan szabaduljon meg tőlük. Természetesen nem felejtjük el a megelőzést sem.

Nézzük meg tehát közelebbről az ágyi poloskát…

Leírás

Az ágyi poloska gyakran helytelenül házi poloskának is nevezik, a poloskák közé tartozik.

Barna vagy rozsdavörös színű rovarról van szó, 5 – 9 mm lapos ovális alakú testtel. Elcsökevényesedettek a szárnyai, ezért nem tud repülni, de mászik, és nagyon gyorsan mozog.

Egy perc alatt képes egészen 1 métert megtenni

Képes vízszintes és függőleges felszíneken is mászni, néha a zsákmányára egyenesen a plafonról támad. Parazitáról van szó, amely melegvérű gerincesek, köztük az ember vérével táplálkozik.

Ez a rovar csak éjszaka aktív, a zsákmányait alvás közben támadja és a kitett testrészeken táplálkozik.

A táplálékot aktívan keresi.

Meg tudja különböztetni az embert a hőmérséklet, a környezettől eltérő páratartalom, a verejtékmirigy termékei és a kilélegzett szén-dioxid koncentrációja alapján.

Nagyon ellenálló rovar, -17 és +49° fok közötti hőmérsékleten képes életben maradni.

Fajták

Földrajzi helyzet szerint négyfajta poloskával találkozhatunk.

Ezek közül két fajta elsősorban az emberen élősködik – az ágyi poloska (Cimex lecturalius) és a trópusi poloska (Cimex hemipterus), és két fajta nem parazita az emberena fecskepoloska (Oeciacus hirundinis) és a denevérpoloska (Cimex pipistrelli).

 • Trópusi poloska – rosszul viseli az alacsony hőmérsékleteket, ezért nálunk csak ritkán jelenik meg. A hím trópusi poloska képes egy nőstény ágyi poloskával párzani, de a spermái mérgezők számára, ami sterilitást és rövidebb élettartamot okoz.
 • Fecskepoloska – a madarak elsődleges parazitája, fecskék, verebek, csirkék és galambok fészkeiben él. A kismadarak védelme érdekében nem szükséges a már fészkelt madarak fészkeiket megszűntetni. Ez a fajta poloska csak ritkán kerül lakásokba. Például, ha egy madárfészek a ház ablaka közelében van, és a poloska elveszíti elsődleges táplálékforrását, akkor megy az emberi vér után.
 • Denevérpoloska – a denevérek elsődleges parazitája. Különösen a rőt koraidenevérfajta testén tudnak megmaradni. Az emberi lakásokban nagyon ritkán fordul elő, még ha lakótérbe kerül is, itt nem képes tovább szaporodni. Télen hibernál és egyáltalán nem aktív.

Szaporodás

A poloska nagyon gyorsan szaporodik. A nőstény apró ragacsos tojásokat rak le sötét, megközelíthetetlen helyeken.

Az élete során egészen 200 – 500 tojást képes lerakni, amelyekből 2 héten belül apró átlátszó lárvák kezdenek kikelni.

Ezek aztán 5 fejlődési szakaszon mennek keresztül, amelyek során vedlenek. Minden vedlés után vért kell szívniuk. A lárva kifejlődése a felnőtt állapotig 14-30 napig tart, kedvező hőmérséklet és elegendő táplálék mellett.

A felnőttek körülbelül 14 hónapig élnek, és nagyon sokáig képesek táplálkozás nélkül életben maradni. Szó szerint az éhség mesterei, éhezhetnek több mint 1 évig. Fejlődésük gyorsasága, a várható élettartam és az éhezési időszak elsősorban a hőmérséklettől függ.

Alacsony hőmérsékleten a poloskák fejlődése lassabb, normál 24°C szobahőmérsékleten fejlődésük felgyorsul.

Felbukkanásuk

A poloskák Ázsiából származnak, manapság az egész világon élnek. Az entomológusok (rovarokat kutató tudósok) szerint abszolút tökéletesen adaptált állatfaj. Hazánkban az előfordulásuk gyorsan nő.

A poloskák elterjedésének legfőbb oka a turizmus fejlődése, a légi közlekedés elérhetősége, de az is, hogy a poloskák könnyen olyan mutációkon mennek keresztül, amelyek ellenállásukhoz vezetnek (bizonyos vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség).

A szabad természetben nem fordulnak elő. Gazdáik közelében laknak, közvetlenül lakásokban vagy lakóházakban. Napközben különféle falakba, bútorokba, festmények, padlók vagy tapéták mögé bújnak el.

Kedvenc helyük a matracok, ágyak és még a konnektorok is, ahol a legkönnyebben megtalálhatjuk őket.

Az, hogy a poloskák a higiéniai szokások hiánya miatt látogattak el otthonunkba, ma már csak mítosz.

Nem érvényes az sem, hogy csak a szociálisan hátrányos helyzetűek számára jelent problémát. Az emberek még mindig hajlamosak szégyenkezve fogadni ezt a jelenséget, de nincs miért! A poloskák megjelenhetnek a lakásunkban vagy a házunkban anélkül, hogy mi magunk tehetnénk erről. Régebbi bútorok vagy szőnyegek megvásárlásával vagy busszal, vonattal való utazásról, akár színházból is hazahozhatjuk őket.

Gyakran hazavisszük őket nyaralási poggyászunkban, és nem számít, hogy egy luxushotelben vagy egy átlagos vendégházban szállásoltak el bennünket. A poloskák bárhol előfordulhatnak.

Mindenekelőtt azonban olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik és váltja egymást.

poloskák ágy

Táplálékbevitel

A poloska emberi vagy esetleg állati vérrel táplálkozik. A melegebb időszakban körülbelül minden második nap bújik elő. Télen hetente egyszer.

Táplálkozás során a fejlődési stádiumtól függően körülbelül 5-10 percig szívja ki gazdája vérét. A felnőtteknél hosszabb időközök vannak a két táplálkozás között. A lárvák gyakrabban járnak táplálkozni.

A poloska legfeljebb 8 mg vért képes felszívni, amely időnként akár a súlyának ötszöröse is lehet.

Az embert a test kitett, meztelen részein szívja, különösen olyan helyeken, ahol puhább a bőr.

A leggyakoribbak az arc, nyak, váll, csukló, boka, has, ágyék és a hát területei, vagyis gyakorlatilag az egész testet érintik.

Hogyan jövünk rá, hogy poloskák vannak az otthonunkban

Számos megbízható mutató létezik, amelyek garantáltan bizonyítják a nem kívánt látogatók jelenlétét otthonunkban.

Szándékosan használtam a többes számot, mert ha lakásunk csak minimálisan van megfertőzve poloskákkal, szinte lehetetlen csak egyetlen egy poloskát is találni.

Bár ez a legmegbízhatóbb bizonyíték a poloskák előfordulására, nagyon nehéz, és nem mindig sikerül.

Súlyos ellepés esetén, ha napközben poloskákat lát mászkálni a lakásában, keresse meg a “kitörés“ helyét.

A poloskák szívesen vannak együtt egy helyen és nyomon követhetők olyan eszközökkel, mint a nagyító és az elemlámpa.

Az egyik egy jellegzetesség a vörösbarna ürülék, apró fekete pontok formájában, amelyek hasonlítanak a mákra.

További nyomok a levedlett bőr maradványai, a tojások, jellegzetes erős szag és az ágyneműn lévő apró véres foltok, amelyek úgy bukkantak elő, hogy az ember alvás közben összenyomta a poloskát.

Poloskacsípések

poloskák jelenlétét az otthonában első sorban a testén lévő csípések alapján állapíthatja meg.

A csípési reakció összefügg a szervezet immunválaszával a fehérjékre, amelyek a poloska nyálában vannak és felszabadítja őket a sebbe. Vannak emberek, akik nem mutatnak reakciót a csípésre, miután poloskák támadták meg. Ezek ideális táplálékforrások a poloskák számára.

poloskacsípés

Poloskacsípés

Az ilyen egyének nagyon könnyen hordozzák is őket. Ez az emberek körülbelül 5%-át jelenti, tehát nagyon kevés van belőlük.

Legtöbbünkben látható bőrgyógyászati ​​változások következnek be a bőrön poloskacsípés után.

Mik tehát a poloskacsípés tünetei? Lehet szó fizikai és mentális tünetekről is.

A fizikai tünetek szabad szemmel láthatók a testen. A csípés először fájdalmas, később kellemetlen és erősen viszkető, kissé megemelkedett, szabálytalan alakú, 1-3 mm méretű kiütések kialakulásával nyilvánul meg.

Érzékenyebb egyéneknél az erősebb és számtalan csípés allergiás reakciót okozhat, melyet láz, duzzanat, csalánkiütés okozhat az egész testben, vagy akár anafilaxiás sokkot is okozhat.

Egyes források azt mutatják, hogy az ágyi poloskák bizonyos típusú baktériumokat képesek terjeszteni, de tudományosan még nem bizonyított, hogy fertőző betegségek hordozói.

A poloskák jelenléte az érintett személyek mentális egészségére is hatással lehet.

A felmerülő rendellenességek összefoglalása, különösen értelmi fogyatékos embereknél, szakértők álmatlanságban, szorongásban vagy rémálmokban megnyilvánuló poszttraumás stressz-rendellenességnek minősítik.

Gyakran előfordul, hogy a felfedezett csípéseket először más rovaroknak tulajdonítjuk, leggyakrabban szúnyogcsípésnek tévesztjük őket. Ez egy olyan szakaszban van, amikor még nem sok van a testünkön, vagy azt hisszük, hogy bolhacsípésektől vannak.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy a bőrelváltozásokat egy poloska okozta? Nagyon egyszerűen.

Amennyiben reggel vette észre a csípéseket és biztos benne, hogy este nem voltak magán, akkor éjszaka lett megcsípve.

A hálószobájában próbáljon megkeresni egy szúnyogot, amelynek „tele a hasa“, de csak akkor, ha épp a szezonjuk van.

Ammenyiben nincs, takarítson meg idő, biztosan poloskacsípésről van szó. Ez nem egy bolha „műve“ lesz, a bolha nappal is csíp, tehát bármikor.

Hogyan gyógyíthatja a csípéseket és mikor tűnnek el?

Javasoljuk, hogy felfedezésük után azonnal kenje be alkohollal, acetáttal, mentolos vagy eukaliptuszos hűtős kenőccsel a megcsípett területeken.

A Fenistil csepp vagy gél formájában alkalmas viszketésre. A csípések általában 1-2 héten belül eltűnnek.

poloskacsípés karon

Poloskacsípés karon

Hogyan szabaduljunk meg a poloskáktól

E apró nem kívánatos vendégek eltűntetése nagyon nehéz és hosszantartó.

Mivel a poloska kiváló rejtőzködési és gyors reproduktív képességgel rendelkezik, eltűntetése nemcsak hatalmas türelmet, sok munkát, de különösen szakmai beavatkozást igényel.

Nem fogjuk kerülgetni a forró kását, hanem egyenesen elmondjuk. A saját maga vagy nagymama tanácsaival nem tud ilyen könnyen megszabadulni a poloskáktól!

Felejtsük el őseink módszereit, akik gyógynövényekkel, babokkal vagy dohánnyal űzték el a poloskákat.

Iskolakrétát szórni az ágy köré, és azt hinni, hogy amikor átfut rajta a poloska meghal, szintén naiv. Ugyanúgy, hogy az ágy lábait ragasztószalaggal leragasztani, mert állítólag a poloska nem tud mozogni a csúszós felületen, szintén butaság.

Ne hagyatkozzon a hagyományos termékekre drogériából vagy kertészeti boltokból.

Ezzel csak megijeszti a poloskákat, és az eredeti fészkükből az egész lakásba vagy a szomszédokhoz hajtja őket, de nem pusztítja el őket így sem!

Ha nagy erőfeszítéssel és jelentős pénzügyi erőforrásokkal sikerül, akkor sincs garancia arra, hogy a poloskák idővel nem jelennek meg újra.

A poloskák ellenállnak különféle rovarirtóknak, ezért a hagyományos vegyszerek nem hatnak rájuk.

Ezekkel megölheti esetleg a felnőtteket, a petéket és a lárvákat azonban nem. Segítséget kell kérni ezért egy szakosodott cégtől a rovarok megsemmisítésére (rovarirtó cég).

Munkatársai megvizsgálják a háztartását, ha poloskákat találnak meghatározzák a megölésük és az előfordulásuk megszüntetésének megfelelő módját.

Ne várjon, és amikor még csak gyanítja, hogy poloskák vannak a lakásban, vegye fel a kapcsolatot a szakértőkkel!

Számoljon azzal, hogy az otthona rovarirtása hosszabb távú ügy lesz.

Az első irtástól számított körülbelül 1 hónapon belül biztosan megszabadul a poloskáktól.

Hogyan találja meg a megfelelő céget?

Mindenképp az interneten, de ott annyi van belőlük, hogy az ember nem tud dönteni.

Segítünk:

 • keressen olyan céget, amely az otthona közelében található
 • ellenőrizze az értékeléseket, kérdezze meg őket az otthona rovarirtásában végzett munkájuk folyamatáról
 • egy ilyen vállalatnak rendelkeznie kell tanúsítvánnyal, amely feljogosítja őt e tevékenység végzésére, hogy aktív vegyszereket vásárolhasson a poloskák irtására
 • válasszon olyan céget, amely képes és hajlandó a lehető leghamarabb reagálni az Ön igényeire
 • az elfogadható ár is dönt, amely 80 és 250 euró között mozog a fertőzés mértékétől és egyéb tényezőktől függően

Mit tesznek a szakértők?

Jelenleg az egyetlen és megbízható módszert alkalmaznak a poloskák garantált kiirtására, a vegyi permetezést.

A kémiai anyag a kijuttatás után még egy ideig a kártevő testében marad, ami garantálja a maximális hatást.

Ezt a permetezést legalább 2-3 alkalommal meg kell ismételni, 3-4 héttel az első alkalmazás után.

A vegyi permetezés kombinálható a poloskairtás egyéb – kiegészítő módszereivel is.

Ezek közé az álabbiak tartoznak:

 • füstölők – nagyon csekély, szinte semmilyen hatékonyságot nem mutatnak, mert nem hagynak hatóanyag-maradványokat a belső tér füstös részeinek felületén, és nem jutnak be az összes nyílásba
 • mérgező gázok (hidrogén-cianid és hidrogén-foszfát) – ezek hatékonyak, de a magas toxicitás miatt lakásokban, házakban és más lakóhelyiségekben nem használhatók
 • gőz és magas hőmérséklet – bár gyilkos kombináció a poloskák számára, így ebből a szempontból ez egy viszonylag megbízható módszer, de a poloskairtáshoz szükség van a beavatkozásra és a fertőzött terület 100%-ának kezelésére, és ezzel a módszerrel nem lehetséges, ez csak egy segédmódszer.
 • különböző típusú csapdák – ha arra gyanakszik, hogy poloska lehet a lakásban, de nem találta meg őket, állítson be egy ún. figyelő csapdát. Ezeket nem kiirtásukra használják, hanem csak jelenlétük észlelésére. Használhat feromoncsapdát, amely feromonokkal vonzza befelé a poloskákat, vagy hőcsapdát – egy ragasztóházat, amely egy aktivátor segítségével hőt termel, és így vonzza a poloskákat. Mindkét esetben a csapdában csalogatott poloskák a ragasztóra ragadnak.

Megelőzés

A megelőzés érdekében számos kulcsfontosságú alapelvet kell követni:

 • mindig ellenőrizze a ruhákat, a poggyászt és az idegen tárgyakat, amelyeket hazavisz
 • rendszeresen porszívózza és törölje le a port a háztartás nehezen elérhető helyein is, különös figyelmet fordítva a kárpitozott bútorokra, szőnyegekre, matracokra és ágyneműkre
 • rendszeresen tisztítsa meg a bútorok, az ágyszerkezetek, a keretek és a lécek felületét
 • megelőzően alkalmazzon rovarölő szereket a csúszómászó rovarok ellen azokon a helyeken, ahol ezek a legvalószínűbbek lehetnek
 • ne tároljon felesleges ruhákat kis tárolóhelyekben
 • rendszeresen szellőztesse otthonát, betartva testének és ruházatának alapvető higiéniai szabályait
5/5 - (1 vote)
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük