Receptek

Hogyan kell igazi házi szilvalekvárt főzni?

szilvalekvár

A szilvalekvár olyan finomság, amire bizonyosan sokan emlékszünk nagyszüleink idejéből, és ami soha nem hiányzott a háztartásban. Nagyszerű ínyencségről van szó, amely nem csak az ízével tűnt ki, de az egészségünknek is jót tett.

Manapság a legtöbb ember boltokban vagy különféle szupermarketekben vásárol szilvalekvárt. E termékek eredete vagy összetétele azonban nem mindig ismert.

Ezért sokkal jobb otthon elkészíteni a szilvalekvárt, lehetőleg házi szilvákból. Így biztos lesz abban, hogy csak olyan összetevőket ad hozzá, amelyek átmentek a kezén.

Hogyan készítsünk el otthon egy ilyen ízletes szilvalekvárt? Egyáltalán nem nehéz. Győződjön meg róla itt.

Milyen jótékony hatással vannak a szilvák testünkre?

A rendelkezésre álló tanulmányok szerint a szilva gyümölcsként a Távol-Keletről származik, ahol vadon nőnek. Állítólag csak a középkorban jutottak el területünkre és általában Európába, amikor a kereskedők a tengerentúlról importálták őket és őseinknek adták el.

A szilvák azonnal elnyerték a népszerűségégüket, termesztése pedig fokozatosan elterjedt Magyarországon is.

A szilvalekvár eredete nagy valószínűséggel úgy keletkezett, hogy az emberek nem tudták hosszantartóan a szilvákat tárolni, ezért lekvárt kezdtek el főzni belőlük.

szilvák

A szilvák jótékony hatásai

A szilvák nem csak az édes ízük, hanem testünkre gyakorolt ​​különféle jótékony hatásaik miatt is ismertek a szervezetünk számára.

Nagy mennyiségű vitamint tartalmaznak, például C-vitamint, karotint, B1 és B2 vitamint. Sok ásványi anyagban is gazdagok, de mindenekelőtt magas vas– és kalciumtartalommal rendelkeznek. A cukor aránya egy friss szilvában körülbelül 6%.

A szilvalekvár elkészítési folyamata

Még mielőtt elkezdjük főzni a kedvenc szilvalekvárunkat, fontos, hogy előkészítsük az asztalra az összes szükséges alapanyagot.

Elsősorban legalább 5 kilogramm szilvára van szükségünk. Azok számára, akik szeretik az édest, szintén fontos, hogy legyen cukrunk előkészítve. Ennek körülbelül 1:5 arányban kell lennie, azaz 1 kg cukor / 5 kg szilva.

Sokan vaníliás cukrot, csillagánizst vagy reszelt citromhéjat adnak a szilvalekvárhoz, ha ízesítik a klasszikus cukor mellett. De mindez csak Önön múlik.

A lekvár főzésének fontos összetevője az ecet, körülbelül 200 ml. Végül rumot, vörösbort vagy whiskyt gyakran használják ízesítőként. Ez főleg az ízléstől függ.

Tényleg nagyon sok recept van egy jó szilvalekvárra. Mi pedig a mai cikkünkben bemutatjuk Önnek a leghíresebbeket.

szilvák lekvárhoz

Szilvalekvár a nagymamánktól

Valószínűleg a leghíresebb szilvalekvár recept a nagymamáinktól van. Ez a folyamat egy kicsit hosszabb, de az eredmény mindenképpen megéri.

Először megmossuk a lekvárhoz használni kívánt szilvákat, kivesszük belőlük a magokat, majd kisebb darabokra vágjuk.

Az így elkészített szilvákat rövid ideig főzzük alacsony lángon. Ezután a héjukat egy szűrőn átpréseljük. E lépés alapján egy keverék jön létre, amelyhez cukrot, ecetet, fahéjat vagy citromhéjat adhatunk.

Az ízesítés pusztán az ön ízlésétől függ.

Az ízesített keveréket ezután ismét körülbelül 2 órán át főzzük. Ebben a lépésben fontos, hogy folyamatosan keverjük, hogy ne égjen le az edényben. Amikor sűrűbbé válik, tudjuk, hogy kész a házi szilvalekvárunk.

Ekkor már csak egy dolog van hátra, az, hogy a forró lekvárt azonnal üvegekbe kell tölteni, hogy ne képződjenek felesleges légbuborékok.

Gyors szilvalekvár recept

A második folyamat, amelyet ma le szeretnénk Önnek írni, kevésbé igényes, és ezért sok hazai szakács és háziasszony körében népszerűségre tett szert.

Az alapvető különbség e két recept között az, hogy az így elkészített szilvalekvárt nem kell több órán át keverni.

Itt is azonban alaposan meg kell mosni a szilvákat főzés előtt, kiszedni a magokat és kisebb darabokra vágni. Ezután adjunk hozzá körülbelül 2 dcl ecetet és más fűszereket, amelyekről fentebb írtunk. Természetesen mindent az ízlése szerint.

Az ízesített és cukorral megszórt szilvákat hagyja körülbelül 24 órán át állni. Ügyeljen arra, hogy ez idő alatt ne kevergesse a szilvákat. Másnap fedje le a keveréket egy fedéllel, és erős tűzön főzze. A keveréket így kell főzni körülbelül egy órán át. Ezután csökkentse a főzés intenzitását, és hagyja főzni a lekvárt alacsony hőfokon még körülbelül 5 órán át.

Főzés után célszerű az egész keveréket még egyszer összekeverni és ízesíteni, például rumot, whiskyt vagy vörösbort. Ismét ízlés szerint.

Amikor minden lépés kész van, a szilvalekvárt üvegekbe töltjük, lezárjuk őket és fejjel lefelé fordítjuk.

Ez a recept valóban nagyon egyszerű, még a kezdők számára is.

Sütőben sült szilvalekvár

Az utolsó folyamat, amelyet meg szeretnénk még mutatni, a másik kettőhöz képest egy kicsit szokatlan, de sokan dicsérik ezt a receptet.

Tudta-e, hogy finom szilvalekvárt a sütőben megsütve is el tudja készíteni, ráadásul cukor és egyéb tartósítószer nélkül is?

Így igaz, és a lekvár elkészítési folyamata szintén egyszerű.

szilvákat, hasonlóan, mint az előző receptekben előszőr alaposan megmossuk, eltávolítjuk a magokat és kisebb darabokra vágjuk őket. Tehetünk bele ecetet, fűszereket és ízesítőket.

De ez, természetesen csak Önön áll, mivel a szilvák a sütésnek köszönhetően maguktól kiengedik a levet.

Az így elkészített szilvákat egy napig állni hagyjuk. Másnap alaposan szétmixereljük őket úgy, hogy egy egységes keverék készüljön el belőlük. Azt utána kiöntjük egy tepsire és kb. 140 -150 °C sütjük 3,5 óráig. Számos szakács ennél a folyamatnál körülbelül óránként átkavarja a szilvákat, hogy ne égjen rá a tepsire.

Ha a keverék besűrűsödik, tudjuk, hogy a szilvalekvár készen van és elég csak üvegekbe önteni őket és alaposan bezárni.

Tippek a szilvalekvár főzéséhez

Mivel a szilvalekvárt már a nagyszüleink idejében is főzték, ezért természetes, hogy vannak olyan tippek, amelyek segítségével még jobb eredményt érhet el.

A cukrot csak a végén adja hozzá

Valószínűleg a legfontosabb tipp, amelyet az őseink adtak, az a cukor hozzáadásának folyamata.

Azt javasolják, hogy ne az elején adjuk hozzá, hanem a végén. Anélkül is lehet, hogy a szilvalekvár már elég édes, és cukor hozzáadásával feleslegesen csak túl édes lenne.

Maga a szilva édessége fontos szerepet játszik ebben a tekintetben.

Tipp a szilvalekvár főzéséhez a nagymamáink szerint

Az a recept, amelyet idáig a nagymamáink használtak vagy használnak, ugyan hosszabb, de valószínűleg ennek köszönhetően a legjobb szilvalekvárt készítheti el.

Kár több órát a lekvár keverésével eltölteni, ha csak magának és pár üvegbe csinálja. Célszerű ilyen eseményre meghívni az egész családot és például 50 kg-ból elkészíteni a szilvalekvárt.

Nem csak, hogy az egész család találkozik, de jutalomként mindenki kap pár üveg nagyszerű, házi szilvalekvárt.

szilvalekvár reggelihez

Tipp a savanyúbb szilvákért

Megeshet, hogy egy évben a termés nem az elképzelései szerint jön össze vagy a boltban vehet savanyúbb szilvákat. Erre a problémára is létezik egy egyszerű megoldható tipp.  

Ebben az esetben fontos, hogy több cukrot használjunk. Körülbelül 400 gramm cukor / 1 kilogramm szilváról van szó. Ennek a felét rögtön a főzés elején kell hozzáadni.

Ennek köszönhetően a szilvák könnyebben besűrűsödnek. A másik felét a végén adjuk hozzá.

Tipp a szilvalekvár ízesítéséhez

szilvalekvárt igazán sok fajta alapanyaggal lehet ízesíteni. Sok ember számára azonban sikeresnek bizonyult a lekvár ízesítése darált vagy szárított szegfűszeggel és finoman őrölt gyömbérrel.

Tipp a szilvalekvár töltésére

Jelenleg a legtöbb esetben a szilvalekvárt klasszikus üvegekbe töltik. Nos, ez nem mindig volt így.

Az őseink régebben kőedényekbe, ládákba, kartoncsomagolásba vagy joghurtos poharakba töltötték a lekvárt.

A meleg lekvárt ezekben az edényekben először hagyták kihűlni és utána celofánnal vagy műanyag fedéllel zárták le őket.

Összefoglaló

szilvalekvár egy igazán régi recept, amely valószínűleg soha nem lesz népszerűtlen.

Hisszük, hogy a mai cikkünk segített Önnek, összegyűjtött új tippeket a lekvár főzéséhez, vagy valóban meggyőződött arról, hogy a szilvalekvár elkészítése nem nehéz.

 

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük