Hogyan válasszunk

Ragasztópisztoly – Hogyan válasszuk ki a legjobbat?

ragasztópisztoly

A ragasztópisztoly sok kézműves és hobbi remek segítője. Rövid időn belül fel tudja melegíteni a ragasztót és rugalmas összeköttetést hoz létre belőle.

Ez lehetővé teszi különböző anyagok ragasztását. A forró ragasztópisztoly jól tapad szövetekhez, fémekhez, fához és különféle műanyagokhoz. Azok, akik dekorációkat készítenek, tudnak erről egyet-mást. A ragasztópisztoly nélkül biztosan nem tudnák űzni tevékenységüket.

Van egy katalógusunk

Close

Bosch 0603264508 PKP 18 E Ragasztópisztoly

11 999 Ft
4 out of 5
Bosch 0603264508 PKP 18 E Ragasztópisztoly a gyártótól Bosch az árért 11999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly fehér (06032A2102)

10 999 Ft
3 out of 5
Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly fehér (06032A2102) a gyártótól Bosch az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly kék (06032A2104)

10 999 Ft
5 out of 5
Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly kék (06032A2104) a gyártótól Bosch az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly rózsaszín (06032A2103)

10 999 Ft
4 out of 5
Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly rózsaszín (06032A2103) a gyártótól Bosch az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly szürke (06032A2101)

10 999 Ft
4 out of 5
Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly szürke (06032A2101) a gyártótól Bosch az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly zöld (06032A2100)

10 999 Ft
3 out of 5
Bosch Gluey Akkumulátoros ragasztópisztoly zöld (06032A2100) a gyártótól Bosch az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11098A Ragasztópisztoly – 7 mm 15W

1 499 Ft
4 out of 5
Handy 11098A Ragasztópisztoly – 7 mm 15W a gyártótól Handy az árért 1499.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11098B Ragasztópisztoly – 7 mm 15W

1 499 Ft
5 out of 5
Handy 11098B Ragasztópisztoly – 7 mm 15W a gyártótól Handy az árért 1499.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11098C Ragasztópisztoly – 7 mm 15W

1 499 Ft
4 out of 5
Handy 11098C Ragasztópisztoly – 7 mm 15W a gyártótól Handy az árért 1499.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11098GY Ragasztópisztoly – 7 mm 15W

999 Ft
3 out of 5
Handy 11098GY Ragasztópisztoly – 7 mm 15W a gyártótól Handy az árért 999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11099GY Ragasztópisztoly – 11 mm 40W

1 299 Ft
4 out of 5
Handy 11099GY Ragasztópisztoly – 11 mm 40W a gyártótól Handy az árért 1299.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Handy 11108B Ragasztórúd – 7 mm – színes

299 Ft
4 out of 5
Handy 11108B Ragasztórúd – 7 mm – színes a gyártótól Handy az árért 299.0 Ft. További információk és fotók…

 

Mire lehet használni a ragasztópisztolyt

Faléceket könnyedén ragaszthatunk vele a padlóra vagy megjavíthatunk egy törött széket. Előnye a tiszta munkavégzés a kevésbé hozzáférhető helyeken is.

A klasszikus ragasztóval való kezelés igényesebb a tisztaság megőrzése szempontjából (a ragasztó “mellécsöpöghet”, és így tönkreteheti a már kész dolgot), de forró ragasztópisztollyal könnyen, pontosan és tisztán lehet dolgozni.

A ragasztópisztolyokat főleg dekorációk, például szárított vagy vágott virágok kompozíciói, illetve adventi vagy mindenszentek napi koszorúk készítésére szokták használni. A ragasztó nagyon gyorsan megkeményedik és lehűl.

A ragasztás során a ragasztandó tárgyat meg kell tartanunk, illetve terhelnünk kell – a ragasztó megkeményedik. Maga a megszilárdulás azonban csak néhány tíz másodpercet vesz igénybe. Érdemes alaposan átgondolni és előkészíteni a munkát. Ezután gyorsan kell dolgoznia.

Gitt vagy ragasztó?

A túl szoros illesztésekre csak egy kis réteg ragasztót viszünk fel. Ahol több hely van, ott az olvasztórúd kitöltő gittként is szolgál. A ragasztó lehűlés után tejfehér. Megszilárdult lehűtött maradványai vésővel vagy metszővel könnyen módosíthatók, eltávolíthatók.

A színes csillogó rudakat dekorációs célokra is használják. Különféle tárgyakat közvetlenül díszíthetnek. Száradás és kihűlés után a ragasztó egy színes, áttetsző réteget képez csillámmal.

Melegítés

Mivel az ragasztópisztolyokban nincs semmilyen termosztát vagy elektronika, ami a melegítési hőmérsékletet szabályozná, így alapvetően nem tud mi elromlani. A ragasztót fűtőelem melegíti.

Ez a fűtőelem úgy van beállítva, hogy a bemeneti teljesítménye csökken a hőmérséklet emelkedésével. Ez egy igazán kifinomult, mégis egyszerű rendszer. A 200 W-os készülék így üzemkezdetkor 200 W fogyasztású. Felmelegedés közben azonban fokozatosan csökken. Ennek eredményeként a pisztoly és a töltény is védett a túlmelegedéstől.

A ragasztó típusa és jellemzői

Lehet, hogy nem vette észre, de az ragasztópisztolyok többféle utántöltővel működnek. Az egyes ragasztófajták tulajdonságait az összetétel változása módosítja. Általában ez az ún. hőre lágyuló műanyagok.

Ezek az anyagok képesek az állapotukat folyadékká változtatni a növekvő hőmérséklet hatására. Ideális anyag ezért a ragasztáshoz és összeillesztéshez.

A forró ragasztópisztolyokban használt legolcsóbb ragasztók gyakran helyettesítik a hőre lágyuló műanyagokat olcsóbb alternatívákkal. Az alacsonyabb ár gyengébb tapadást és szilárdságot jelent.

Ezt gyakran később nagyobb terhelés vagy magasabb hőmérséklet mutatja. Ezért a drágább anyagok biztosan jobbak. Főleg, ha azt szeretné, hogy a munkája tartós legyen.

A ragasztópisztolyokhoz használt hagyományos ragasztók száradás után általában tejfehérek, nagyon gyorsan száradnak, és megkeményedés után csiszolhatók és megmunkálhatók. A különböző méretű fúvókák nagyon vékony és finom ragasztóréteg felrakását teszik lehetővé.

pattex ragasztópisztoly

Lehetőség van azonban nagyobb mennyiségű ragasztó felvitelére is, amely rendkívül erős és stabil kitöltésére szolgálhat az üregek vagy repedések számára.

Univerzális segédeszköz

A ragasztópisztolyoknak ez a tulajdonsága különösen a különféle javításoknál jól használható, legyen szó fáról, kerámiáról vagy porcelánról. A pisztollyal végzett munka pontossága és kényelme a minimális hulladék- és szennyezésben fog megjelenni.

Az eszköz lehetővé teszi a megolvadt ragasztó pontosan kiválasztott mennyiségben történő adagolását. Ez bizonyos készségeket igényel, amelyeket nagyon gyorsan elsajátíthat.

A melegen olvadó ragasztók gazdaságos megoldást jelentenek különféle anyagok, például papír, műanyagok, fa és hab ragasztására.

Az összetételtől függően a ragasztó állandó vagy eltávolítható kapcsolatot biztosít, változó hőállósággal. Az elv az, hogy a ragasztót olyan masszává olvad, amely optimálisan fedi a ragasztott felületeket, és megszilárdulás után erős kapcsolatot képez.

Termikusan reverzibilis, ezért figyelembe kell venni a ragasztó adott céljának megfelelő olvadási hőmérsékletét, hogy a kapcsolat a hő hatására ne váljon szét.

A ragasztó könnyen tapad egyenetlen és sima felületekre, amelyeket előzetesen por- és zsírmentesíteni kell. A ragasztót egymásra rétegezhetjük, hogy kitöltsük az egyenetlenségeket, vagy készíthetünk egy nagyobb cseppet, réteget és helyezzük bele a ragasztott tárgyat.

A melegen olvadó rudak többféle átmérővel és hosszúsággal rendelkezhetnek, ezért vásárláskor ismernie kell a szükséges típust – a használt pisztoly típusától függően. A rudak darabonként vagy nagyobb kiszerelésben is megvásárolhatók.

Ha gyakrabban használjuk, egy tíz vagy több darabból álló készlet vásárlása jobban megéri. A melegen olvadó ragasztó gazdaságilag előnyös – pl. egy rúdból kb 1 mm átmérőjű rétegben több mint 46 m ragasztót vihetünk fel.

A professzionális használat során különböző típusú ragasztórudakat szoktak használni, amelyek hornyolhatók, így még pontosabban szabályozható az adagolásuk.

Színes ragasztók vagy dekoratív hatású keverékek is választhatók, melyeket például dekoratív munkák rendezésére használhat. A pisztolyba való ragasztó a kapcsolat szükséges szilárdsága és hőállósága szerint is különbözik.

Választhat tehát olyan ragasztók közül, amelyek levehető, vagy teljesen erős kapcsolat létrehozását teszik lehetővé.

Választhat aszerint is, hogy a ragasztott kapcsolatnak milyen hőmérsékletig kell ellenállnia. Így szélsőséges esetben a kapcsolat terhelési hőmérséklete nem haladhatja meg a ragasztó olvadási hőmérsékletét. Ellenkező esetben a kapcsolat melegítéskor természetesen újra meglazulna.

Az ragasztópisztollyal végzett munka folyamata

A pisztoly előkészítése egyszerű. Ha van cserélhető végű pisztolyunk, akkor kiválasztjuk a megfelelőt és berakjuk. Használat előtt egy olvasztó rúdragasztó kerül a pisztolyba, majd csak csatlakoztassa a pisztoly tápkábelét.

A pisztoly belsejében lévő hő 2-8 percig megolvasztja a szilárd töltést a ragasztóval, majd csak meg kell nyomni az adagolócsapot, és szükség szerint kimérni a ragasztót finom pontok vagy összefüggő vonalak esetén. Ha a pisztoly hőmérséklete megfelelő, addig sem a ravaszt, sem a rudat nem lehet mozgatni, amit a ravasz enyhe megnyomásával tesztelünk. Tartalék rudakat akkor helyezünk a pisztolyba, mielőtt az előző rúd teljesen elhasználódott.

A hatás azonnali, azaz anélkül, hogy az összeillesztett részeket hosszan össze kellene rögzíteni. Egyes pisztolyokon fényjelzés is van, amely jelzi, hogy a ragasztó felmelegszik, valamint lehetőség van alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletre felmelegíteni.

Egyes pisztolyok LED lámpával is fel vannak szerelve, amely a ragasztási területre világít. Az opcionális felszerelések különböző formái a pisztoly típusától és gyártójától függenek.

Egyes pisztolyok konstrukciójának része egy állvány, amely lehetővé teszi, hogy a készüléket a ragasztások közötti szünetekben helyezze el. Ha nincs a berendezésben, akkor a felmelegített pisztolyt nem gyúlékony felületre kell helyezni, hogy a forró fúvóka ne sértse meg a ragasztott tárgyat és ne okozzon sérülést. Ez azt is megakadályozza, hogy a ragasztó nemkívánatos csöpögését ott, ahol nem szabadna csöpögnie.

A fúvóka alá kell helyezni egy tálat, amelyre a felesleges ragasztó csöpöghet. A munkák közötti szünetekben történő tároláskor a pisztoly készletének mindig magasabbnak kell lennie a fúvókánál, hogy a ragasztó ne folyjon be a készülék mechanikus részeibe. Az integrált állítható állványok gond nélkül lehetővé teszik az ilyen tárolást.

Merítsen ihletet a következő videóból.

A pisztoly gondozása munka után

Munka után nem kell semmit hosszadalmasan tisztítani. Csak törölje le a fúvókát, majd húzza ki a pisztolyt, és hagyja kihűlni. A forró ragasztó a pisztolyban maradhat, a benne lévő forró ragasztó újra megkeményedik, és a pisztoly készen áll a további használatra – egy hét, de akár egy év múlva is.

Csak annyit kell tennie, hogy újra csatlakoztatja. Ha úgy adódik, hogy egy ragasztódarab lecsöpög mellé, hagyjuk megkeményedni, majd tompa késsel vagy más lapos tárggyal óvatosan lekaparjuk.

Praktikus ragasztópisztolyt venni egy tatáskával. Megszabadul a tárolással kapcsolatos aggodalmaktól.

A táskában található készletek több ragasztórudat, a pisztoly helyzetének támasztékát is tartalmazzák, és némelyikük cserélhető végekkel is rendelkezik az egyszerű alkalmazás érdekében.

Ezzel kiválaszthatja, hogy milyen erős ragasztóáramot kíván kinyomni a pisztolyból. Ezzel beállíthatja az éppen ragasztandó anyag ragasztó mennyiségét.

A legtöbb pisztoly közvetlenül kábellel csatlakozik a hálózathoz, de vannak olyan pisztolyok is, amelyeket külön fűtőállványban kell elhelyezni, amelyet a hálózatról származó kábellel csatlakoztatunk. Egy ilyen pisztollyal semmi gond nincs azzal, hogy a kábel zavarja a munkát.

extol ragasztópisztoly

Ha először dolgozik forró ragasztóval, jobb, ha először egy anyagdarabon próbálja ki. Ugyanezt kell tenni azoknál az anyagoknál is, amelyeknél nem vagyunk biztosak abban, hogy az ragasztó megfelelő-e hozzájuk.

Munka közben ügyeljen saját és szerettei biztonságára. Vigyázzon a gyerekekre, ha ragasztópisztollyal dolgozik. Ne dolgozzon ezzel az eszközzel felnőtt felügyelete nélkül.

Árkülönbségek

A különbség a legolcsóbb termékek és a professzionális készülékek között a teljesítményben, a különböző hőmérsékletek beállítási lehetőségében, a kezelési kényelemben vagy a tervezési részletekben rejlik. Ezek lehetővé teszik a precíz adagolást anélkül, hogy a ragasztott területen kívül kicsöpögne.

Papírtermékek készítéséhez és kézi díszítéséhez, modellezéséhez vagy különféle apró dekorációk készítéséhez kisebb és kisebb teljesítményű pisztolyra van szükség.

A lécek mindennapinapi ragasztásához, padlóburkoló munkák vagy konyhák összeszereléséhez, ablakok és ablakpárkányok felszerelése során a drágább és erősebb, robusztus felépítésű és kellő tartósságú pisztolyok kategóriájában kell választani.

A választás során ne felejtse el megnézni az interneten található ragasztópisztolyokról szóló értékeléseket. A vásárlókat gyakran vonzzák a Kaufland, a Tesco vagy a Lidl olcsó ragasztópisztolyai. Nem számít, hol dönt egy ragasztópisztoly vásárlása mellett, ügyeljen arra, hogy minőségi márkájú legyen.

Ezekben a nagy kereskedelmi láncokban gyakran találkozhat a felhasználók körében nagy népszerűségnek örvendő Parkside márkatermékekkel. Az Extol és Pattex ragasztópisztolyok is jó minőségűek.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük