Háztratási

Melyik párásító a legjobb? Kiválasztottuk a TOP 5-t (teszt)

A helyiségben lévő száraz levegő kiszáríthatja az orr nyálkahártyáját. A kiszáradt orrnyálkahártya ekkor nem képes kellően megfogni a vírusokat, baktériumokat, allergéneket vagy porszemcséket.

Ezek aztán könnyebben behatolnak a légutak mélyére. Ez az állapot kimeríti az immunrendszert és általános fáradtságot, sőt a koncentráció elvesztését okozhatja.

Gyakran előfordul az is, hogy kiszárítja a bőrt (kockázat ekcémában és pikkelysömörben szenvedő személyek számára) vagy az ajkak megrepedezését okozza. A problémák általában néhány napon belül jelentkeznek, miután a szobában a levegő már túl száraz.

E bonyodalmak elkerülése érdekében célszerű párásítót vásárolni.

A párásítókat különösen az allergiás személyek fogják imádni, akiknek segítenek a jobb légzésben.

Tartalom

Válasszon katalógusunkból

Close

Concept ZV1010 párásító aromadiffúzorral

14 495 Ft
4 out of 5
 Télen gyakran szenved megfázástól, vagy allergiája egész éven át tart? Ennek egyik oka lehet az alacsony páratartalom lakásában vagy irodájában. Általánosan
Close

PHILIPS HU4813/10

34 999 Ft
5 out of 5
PHILIPS HU4813/10 a gyártótól Philips az árért 34999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Klarstein VapoAir Opal Smart, párásító, alkalmazásvezérlés, LED képernyő, távirányító

29 990 Ft
4 out of 5
Vegyen egy mély lélegzetet! A Klarstein VapoAir Opal Smart párásító biztosítja a friss levegőt a szobában és ellazítja a légutakat.
Close

PHILIPS HU4801/01

23 999 Ft
5 out of 5
PHILIPS HU4801/01 a gyártótól Philips az árért 23999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Sencor SHF 921GR Párásító

10 999 Ft
5 out of 5
Sencor SHF 921GR Párásító a gyártótól SENCOR az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Concept CA1000 Perfect Air légtisztító ionizációs funkcióval

45 495 Ft
4 out of 5
A CA1000 légtisztító alacsony zajszinttel és négyszintes szűrőrendszerrel büszkélkedhet. A szűrés első szakasza a készülék elülső fedelében rejlik, amely akadályt jelent a gyerekek
Close

SENCOR SHF 2051GR

12 999 Ft
3 out of 5
SENCOR SHF 2051GR a gyártótól SENCOR az árért 12999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Panasonic F-VXR90G-K Légtisztító/párásító

279 999 Ft
4 out of 5
Panasonic F-VXR90G-K Légtisztító/párásító a gyártótól Panasonic az árért 279999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Klarstein Toledo ultrahangos párásító, aroma diffúzor, 6l, LED fény, fekete

16 890 Ft
3 out of 5
Mély levegő! A Klarstein Toledo párásító készülék gondoskodik a friss levegőről a helyiségben és megnyugtatja az irritált légutakat. A Klarstein
Close

TOSOT SCWK-4005 Párásító fehér

16 999 Ft
3 out of 5
TOSOT SCWK-4005 Párásító fehér a gyártótól TOSOT az árért 16999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Házikó kerámia párásító, fehér

845 Ft
3 out of 5
Otthona levegője túl száraz? Válassza Ön is ezt a párásítót, amelynek köszönhetően lakása klímája elviselhetőbbé válik, és amely ráadásul nagyszerűen
Close

Hópehely kerámia párásító, barna

745 Ft
3 out of 5
Otthona levegője túl száraz? Válassza Ön is ezt a párásítót, amelynek köszönhetően lakása klímája elviselhetőbbé válik, és amely ráadásul nagyszerűen

Mi a helyzet a relatív páratartalommal?

A “relatív páratartalom” kifejezés a levegő és a víz gáznemű keverékében lévő vízpára mennyiségét írja le.

Más szavakkal, a relatív páratartalom százalékos aránya az ebben a keverékben lévő vízgőz parciális nyomásának és a telített vízgőz adott hőmérsékleten mért arányától függ.

E fogalom könnyebb megértése érdekében képzelje el, hogy egy teljesen telített szivacs térfogata 100% relatív páratartalom (harmatpont).

Példaként vegyük azt, hogy 0 ° C-on a relatív páratartalom 69% (a tipikus hőmérséklet és páratartalom télen). Ha 23 ° C-ra emeljük a hőmérsékletet, a vízmennyiség csökken, a relatív páratartalom pedig 15% -ra csökken (ezek tipikus száraz körülmények a fűtött helyiségben télen).

A száraz levegő okozta kockázatok

A levegő, amelyet belélegzünk, tele van káros anyagokkal.

A helyzet minden nap egyre csak rosszabbodik. A háztartási por, atkák, pollen, állati allergének, dohányfüst és egyéb szennyeződések allergiás reakciókat és légzőszervi betegségeket okoznak.

Száraz levegővel megnő a levegőben lebegő részecskék mennyisége. Ezért a megfelelően párásított levegő megakadályozza, hogy ezek a részecskék a szoba körül repkedjenek.

Az gyengén párásított levegő lehetséges következményei:

 • fejfájás
 • szédülés
 • az orrnyálkahártya irritációja
 • hányinger
 • beszűkült légutak
 • allergia
 • asztma
 • tüdőkárosodás
 • bőr irritáció

A tanulmányok azt mutatják, hogy az ember 40% és 60% közötti relatív páratartalom mellett éri el a legjobb teljesítményt!

Ha a szoba páratartalma ideális, akkor jobban érezzük magunkat. Jobban koncentrálunk, és a hibák és balesetek mennyisége csökken.

A száraz levegő egészségügyi problémákat okozhat

Mint említettük, az orvosi szakértők a relatív páratartalmat 40-60% tartományban javasolják.

Ezen értékek mellett érzékeink is azt mondják, hogy a helyiség levegője tökéletesen nedves. Ez a páratartalom az egészség, állatok és növények, bútorok, hangszerek és még sok más dolog számára is a legalkalmasabb.

A száraz levegő a légzőrendszer és a nyálkahártya kiszáradását okozza, az ajkak megrepedezését, irritálja a szemet, elősegíti a légúti fertőzések és betegségek kialakulását, fáradtságot és rossz koncentrációt okoz.

A túl száraz levegő óriási egészségügyi kockázatot jelent az emberek számára.

A kényelmetlenség érzése, a fáradtság és a koncentráció hiánya mellett az orr nyálkahártyája és az egész légzőrendszer is érintett, ami jelentősen növeli a fertőzések kialakulását. Az óvodákban végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a megfelelő párásítók használata akár 40% -kal is csökkenti a betegség miatti hiányzást.

A növekvő léghőmérséklet növeli a víz megkötésének képességét is. Télen a fűtés még jobban megnöveli a légnedvesítés szükségességét.

A páratartalom optimális szintjének fenntartásához párásítókat kell használnunk.

Hol vásárolhat minőségi párásítókat?

Ultrahangos párásító – Ultrahangos módszer

A hatékony, nagyfrekvenciás technológiát (rezgést) alkalmazva a víz nagyon finom köddé alakul, és ventilátor segítségével oszlik el a szoba levegőjében.

Az ilyen finom vízcseppek aztán nagyon könnyen elpárolognak a levegőben. És szinte azonnal. Az integrált demineralizációs komponens eltávolítja a vizet és így a vízkőgőzt és az ásványi anyagokat, amelyek letelepedhetnek a bútorokon, elektromos készülékeken stb.

Az ezüstöt tartalmazó kiegészítők (rúd, kocka vagy szűrő) használják az antibakteriális tulajdonságait, és biztosítják az optimális és egészséges vízminőséget a párásítóban.

Ezeknek az eszközöknek alacsony a zajszintje és nagy a párásító ereje, amely szabályozható. A szabályozás lehetséges:

 • digitálisan – automatikusan
 • mechanikusan – manuálisan

Ha a párásítón digitálisan állítható a kívánt páratartalom, akkor a készülék automatikusan figyeli az aktuális relatív páratartalmat, majd fenntartja azt. A kézi beállításhoz külső hidratisztát (higrométert, humidistat) szükséges használni.

Vigyázat a hőmérséklet csökkentésére!

Ultrahangos párásító alkalmazásával a gőz elpárologtatása kissé csökkentheti a szoba hőmérsékletét.

Ezért van egyes ultrahangos párásítóknak lehetőségük hideg vagy meleg vízgőz kibocsátásának beállítására (víz előmelegítéssel vannak felszerelve).

Természetesen ez egy kicsit magasabb villamosenergia-fogyasztással is jár, amely egyébként ezeknél a párosítóknál nagyon alacsony.

Tárcsás párásító – A levegő mosása

A légmosó rendszer egyesíti a levegő tisztítását és párásítását.

Az ilyen párásítók egyes modelljei párásító tárcsákat (tárcsás párásító), más párologtató szöveteket használnak, amelyek szintén forognak és vízbe áznak. Ily módon a levegő nedvesedik, míg a víz természetes szűrőként működik, hogy eltávolítsa a levegőből a szennyező anyagokat (ilyen például a por, pollen és szagokat okozó részecskék) – akárcsak az eső a természetben.

Ezeknek a “légmosóknak” a legújabb generációja lehetővé teszi a különféle szűrők széles körének használatát – például olyat, amely aktívszenet tartalmaz, ami segít csökkenteni a csapvízben lévő vegyi anyagok okozta nehézfém-, szennyeződések és szagok mennyiségét.

Ezek az eszközök automatikusan nedvesítik a levegőt az ideális + -50% RH értékű relatív páratartalomra, mert a levegő csak annyi nedvességet szív fel, amennyit egy adott hőmérsékleten képes megtartani. Ez a tény megakadályozza az elégtelen, ill. a túlzott párásítás.

Párásítók ionizátorral és ezüsttel

Az ezüstöt tartalmazó kiegészítőket (rúd, kocka vagy szűrő) a tárcsás párásítókban használják.

Antibakteriális tulajdonságait használják ki, és a párásítóban az optimális és egészséges vízminőséget biztosítja. Egyes párásítók ionizátorral is fel vannak szerelve. Tisztításkor az ún, a párásítóba belépő szennyező részecskék előre történő elrendezését használják.

A feltöltött részecskék ezután egyesülnek, nagyobbak és könnyebben lemoshatóak a párásító forgó részein. A rotációs párásítók hihetetlenül csendes készülékek, minimális igényt támasztva az áramfogyasztásra.

Automatikus kikapcsolás vízhiány esetén, egyszerű tisztítás, a levegő illatosításának szokásos lehetősége, az egyszerű kezelés és a vízzel való feltöltés – ezek csak a kiváló párásító további előnyei.

A levegő párásítása természetes párologtatással

Ez a rendkívül csendes párolgási módszer abból áll, hogy a ventilátor egy speciális párologtató szőnyegen keresztül fújja a száraz levegőt. A szőnyeg egyszerűen magába szívja a vizet abból a tartályból, amelyben áll.

Az ilyen módszerrel párásított levegő mindig ideális relatív páratartalmú. A párásítás mellett megtisztítja a levegőt a portól és egyéb szennyeződéstől is. A tartály szinte bármilyen vízszintjén garantált az állandó párásítási teljesítmény.

Önszabályozó képességének köszönhetően ez az elv alkalmazható egész évben.

A természetes párolgás elvén alapuló párásítók automatikusan ideális értékre párásítják a levegőt, mert a levegő csak annyi nedvességet szív fel, amennyit egy adott hőmérsékleten képes megtartani.

Ezt nevezik “önszabályozás elvnek”, és ez akadályozza meg a levegő elégtelen vagy akár túlzott párásítását.

Ez kiküszöböli a további páratartalom-szabályozó és -ellenőrző eszközök, például a hidratisztátok használatának szükségét.

Az ilyen párásítókat csupán egy kis ventilátort működtet, ezért energiafogyasztásuk nagyon alacsony.

Légtisztítás párásító és légtisztító kombinációjával

Ez egy párásítás kombinációja hideg gőzzel vagy forgó tárcsákkal és párologtató szőnyegekkel, teljes értékű levegőszén-szűrőkkel és HEPA-szűrőkkel együtt. Ezek eltávolítják a levegőben található összes szennyeződést (szagok, gázok, pollen, vírusok, por, állati allergének és szagok, cigarettafüst stb.).

A párásítás, mint az ezt követő funkció, még jobban megtisztítja a levegőt.

Mindkét funkció előnyei összeadódnak és egyesülnek ezekben az eszközökben. Ezek a hibrid párásítók ideális megoldást jelentenek különösen az allergiások számára.

Az egyesített egységek a szilárd részecskék, szagok eltávolításának funkcióit ötvözik a természetes, önszabályozó és higiénikus levegő párásítás hozzáadott értékével az optimális beltéri levegőminőség érdekében egész éven.

Ezek az eszközök már nem olyan csendesek, mint a hagyományos párásítók, a domináns zajforrás általában egy ventilátor, amilyet a hagyományos légtisztítókban szoktak használni.

Gőz-párásítók

A gőz-párásító rendszer forráspontig melegíti a vizet, és a keletkezett gőzzel megnedvesíti a helyiség levegőjét. A gőzös párásítók teljesítménye nagyon magas.

Ez a leghigiénikusabb párásítási módszer, mert a forralt víz baktériumoktól és ásványi anyagoktól mentes, függetlenül a víz minőségétől és ásványianyag-tartalmától.

Ezenkívül a gőzfűtésbe helyezett energia kissé megnöveli a helyiség levegő hőmérsékletét, ami fokozott kényelmet eredményez. Ezek a párásítók egészséges és steril párásítást biztosítanak bármikor, bárhol. Ilyen eszközöknél javasoljuk, hogy fordítson figyelmet a megnövekedett áramfogyasztásra és a valamivel magasabb üzemeltetési költségekre.

Hatékony a radiátorra helyezett párásító?

Ez a fajta párásító nagyon népszerű. Azonban a levegő párásításának nem túl hatékony módjáról van szó, méghozzá több okból is:

 • Elégtelen víznedvesítés
 • A tartályban lévő víz elégtelen mennyisége
 • Baktériumok és mikroorganizmusok veszélye (a víz nincs tisztítva)

Ha valóban érdekli a ház vagy lakás levegője minőségének javítása, akkor inkább fektessen be egy klasszikus párásítóba, amely sokkal hatékonyabb és biztonságosabb.

A radiátorra helyezett légnedvesítő inkább aromaterápiára alkalmas, mint valódi levegő párásítására.

Ne feledkezzen meg a karbantartásról

Az egyes készülékek helyes és hosszútávú működésének alapja a megfelelő tisztítás és szervizelés a kézikönyvben megadott utasításoknak megfelelően.

Ugyanez vonatkozik a szűrők tisztítására és cseréjére.

Válasszon katalógusunkból

Close

Klarstein Toledo ultrahangos párásító, aroma diffúzor, 6l, LED fény, fekete

16 890 Ft
4 out of 5
Mély levegő! A Klarstein Toledo párásító készülék gondoskodik a friss levegőről a helyiségben és megnyugtatja az irritált légutakat. A Klarstein
Close

My heart kerámia párásító, fehér

1 595 Ft
3 out of 5
Otthona levegője túl száraz? Válassza Ön is ezt a párásítót, amelynek köszönhetően lakása klímája elviselhetőbbé válik, és amely ráadásul nagyszerűen
Close

SENCOR SHF 2051GR

12 999 Ft
4 out of 5
SENCOR SHF 2051GR a gyártótól SENCOR az árért 12999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

SENCOR SHF 2000BL

14 999 Ft
3 out of 5
SENCOR SHF 2000BL a gyártótól SENCOR az árért 14999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

PHILIPS HU4813/10

34 999 Ft
4 out of 5
PHILIPS HU4813/10 a gyártótól Philips az árért 34999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Klarstein Toledo ultrahangos párásító, aroma diffúzor, 6l, LED fény, fehér

16 890 Ft
4 out of 5
Mély levegő! A Klarstein Toledo párásító készülék gondoskodik a friss levegőről a helyiségben és megnyugtatja az irritált légutakat. A Klarstein
Close

ROWENTA HU5220

30 399 Ft
3 out of 5
ROWENTA HU5220 a gyártótól Rowenta az árért 30399.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Tosost SCWK-4005B Párásító, Fekete

18 999 Ft
4 out of 5
Tosost SCWK-4005B Párásító, Fekete a gyártótól TOSOT az árért 18999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Beurer LB 45 Levegőpárásító, Fehér

17 999 Ft
3 out of 5
Beurer LB 45 Levegőpárásító, Fehér a gyártótól BEURER az árért 17999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Sencor SHF 920BL Párásító

10 999 Ft
3 out of 5
Sencor SHF 920BL Párásító a gyártótól SENCOR az árért 10999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

PHILIPS HU4801/01

23 999 Ft
5 out of 5
PHILIPS HU4801/01 a gyártótól Philips az árért 23999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Concept CA1000 Perfect Air légtisztító ionizációs funkcióval

45 495 Ft
5 out of 5
A CA1000 légtisztító alacsony zajszinttel és négyszintes szűrőrendszerrel büszkélkedhet. A szűrés első szakasza a készülék elülső fedelében rejlik, amely akadályt jelent a gyerekek
Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük