Hogyan készítsük el?

Kavicsszőnyeg – Tapasztalatok és 1 m² ára

kavicsszőnyeg

Mielőtt elkezdtem írni ezt a cikket, végeztem egy kis kutatást. Kiderítettem, hogy az emberek a környezetemben tudják-e, mi egyáltalán a kőszőnyeg. A válaszok különbözők voltak.

Az emberek többsége nagyjából tudta miről van szó, de nem voltak biztosak benne és sokaknak nem volt személyes tapasztalatuk. Valamit csak hallottak róla, de annyi minden zavaros volt. Mindenki számára tehát itt a cikkem, amely megkönnyíti a tájékozódást ebben a problémakörben.

Mindent megtudhat, ami szükséges ahhoz, hogy a kőszőnyegről saját véleményt alkosson és megfontolja az esetleges használatát az otthonában.

Elmondjuk, hogy mi is ez igazából, milyen a lerakás (lefektetés) folyamata, megtudja az irányárat egy m²-ért, karbantartási utasításokat és még egyéb érdekes és hasznos tényeket.

Mi ez igazából?

kavicsszőnyeg, más néven kőpadló vagy kőszőnyeg, egy dekoratív felület, amely különleges gyantával összekapcsolt kis természetes kövekből áll.

Az, ami első látásra úgy néz ki, mint egy felület apró kavicsokkal leszórva, az igazából egy padló, amely az epoxi masszába szilárdan beágyazott kövekből áll.

Ez egy háromkomponensű rendszer, amely kavicsok és homokok keverékéből áll, amelyeket epoxigyantával ellátott speciális rendszerrel kombinálnak.

Beton vagy más módon megerősített felületek végső felületkezelésére használják. Költséghatékony, ökológiai és stílusos padló, sokoldalúan használható.

Hol használható?

Ha az üzleti vagy otthoni helyiségébe valami ötleteset, egyedit és praktikusat keres, a kavicsszőnyeget használhatja beltérben is, ahol itt alkalmas:

 • vízszintes felületeken, például az előszobában, folyosón, konyhában, nappaliban a kandalló körül, fürdőszobában vagy szaunában
 • függőleges felületeken ötletes elemként a falakon, például a zuhanyfülkében, konyhaasztal mögött, kandalló körül és hasonlók.

Ha már megunta a szürke betont mindenhol és fel szeretné dobni a külteret, használhatja ott is, például a teraszon, erkélyen, lépcsőkön, kerti járdákon, parkolókon, medence vagy lugas körül.

Alkalmas új burkolt felületek lefektetéséhez kül- vagy beltérben, de repedések vagy hasadások által károsított felületek rekonstrukciójára is használható.

Vigyázat! Habár a használata tényleg alkalmas különféle helyekre és felületekre, mindig döntő tényező az, hogy a felület valamilyen módon meg legyen keményítve.

kavicsszőnyeg nem teherbíró, ezért teherbíró aljzatra, például betonra van szükség, legalább 4,5 cm-es réteggel lefektetve, vagy polimer betonra 1,5 cm-es réteggel, vagy fémekre, vagy műanyag aljzatra.

Akár aljzatra való rögzítés nélkül is elkészíthető, például kifeszített fólián. Így ha szükséges, az aljzat károsodása nélkül újra eltávolítható. Az ilyen használat nagyon praktikus és népszerű, például bérlakásokban vagy vásárokon.

kavics

Miért pont kavicsszőnyeget használjunk?

Mert hatékony és gazdaságos alternatívát képvisel az unalmas betonnal, beton járdával vagy kerámia csempékkel szemben. Természetes stílusa van, tehát minden helyiségben remekül kitűnik és otthonosabbá teszi azt. Nemcsak az eleganciájával nyűgöz le, de a praktikusságával is.

kavicsszőnyeg egyedi darab vízállóság szempontjából. Beltérben a felület tökéletesen zárt szerkezetű, abszolút nem áteresztő, így teljesen vízálló. Ezzel szemben kültérben a felület áteresztő, a víz átfolyhat rajta, ami azt biztosítja, hogy ne képződjenek pocsolyák rajta.

Felbecsülhetetlen tulajdonságokkal rendelkezik, mint például:

 • hosszú élettartam (még 20 év múlva is ugyanúgy fog kinézni és szolgálni, mint lerakása után)
 • résmentesség
 • fagyállóság
 • sóval és vegyszerekkel szembeni ellenálló képesség
 • alakíthatóság és rugalmasság
 • rendkívüli szilárdság
 • tapadás az összes abszorbens anyaghoz
 • kopásállóság, ütésállóság (nem továbbítja a rezgéseket és ütéseket)
 • jó hővezető képesség (összhangban van a padlófűtéssel, melegít)
 • az esztétikai opciók széles skálája
 • ökológiailag és higiéniailag ártalmatlan
 • könnyű karbantartás
 • luxus dizájn
 • egyszerű megvalósítás
 • csúszásmentesség (ha olyan véleménnyel találkozott, hogy a kavicsszőnyeg felülete télen vagy eső után csúszós, ez igaz is lehet, de nem az anyag hibája, amelyből a szőnyeget készítik. Ez csak nem megfelelő lefektetés, műszaki folyamat helytelen alkalmazása esetén lehetséges, esetleg rossz minőségű anyagok és a kavicsszőnyeg olcsó utánzatai miatt).

Újdonságról van szó?

Habár a kavicsszőnyeget jelenleg forradalmi technológiaként mutatják be, ez nem egészen így van.

Valójában a klasszikus epoxi padló egyik változata, amely évtizedek óta ismert hazánkban és a világon. Ne tekintse csodának.

Vannak buktatói is, amelyekről megvásárlása előtt jó konzultálni a szakértőkkel, mert bármelyik pillanat döntő lehet a lefektetés során.

Mint minden padló, a kavicsszőnyeg is megköveteli az alkalmazási feltételek betartását, és szigorú követelményeket támaszt az aljzat minőségével kapcsolatban.

Különösen meg kell erősíteni a felületet, annak kezelését, és a lefektetés során be kell tartani a technikai feltételeket is.

Miből készül?

A megmosott és válogatott folyókövek, vagy a zúzott, őrölt és válogatott márványkövek természetes megjelenést kölcsönöznek neki.

Számos színárnyalatban kapható, a folyó- és márványkövek természetes árnyalataitól az extravagánsabb gyöngyös árnyalatokig.

Számos különböző szerkezet is kínálkozik, a legfinomabb homokkeverékektől a legdurvábbakig.

Hol tudja megvenni?

Általános építőanyagboltokban kapható (Praktiker, OBI), de e-shopokban is. Az interneten számos beszállító céget találhat, amelyek kifejezetten a kavicsszőnyegek árusítására összpontosítanak.

Ha az interneten szeretné megvásárolni, akkor az kicsit hátrányos, mivel csak a képi megjelenítésre bízza magát a különféle fajták kiválasztásakor.

Amennyiben személyesen vásárol, annak több előnye is van. A megvásárolt anyagot a kezébe foghatja, tapintással kipróbálhatja a minőségét és a szakemberek segítenek, mit hogyan csináljon, ha saját maga szeretné lerakni a szőnyeget.

Alkalmas kelléleket is ajánljanak hozzá.

Árjegyzék – ár egy méter²-ért – a munka ára

A kavicsszőnyeg költséghatékony padlótípus. Minden potenciális vásárlót elsősorban az ár érdekel.

Ez természetes, de arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül a kavicsszőnyeg, egészen nehéz választ adni, mivel nem létezik rá egyértelmű válasz.

Az ár több tényezőtől is függ.

Egyrészt a gyártótól, beszállítótól, struktúrától, színtől, vastagságtól, másrészt attól is, hogy saját maga rakja-e le vagy a szakemberekre bízza.

A kavicsszőnyeg vastagsága különböző és attól függ, hová szeretné lerakni. Általában konstans 1 cm vastagsággal számolnak beltérben, 1,5 cm kültérben és 2 cm vagy többel pedig a bejáró felületeken.

Mennyi anyagot használ fel 1 m²-enként? A felhasználás a szőnyeg vastagságától függ. Ha a leggyakoribb vastagságokat vesszük figyelembe, akkor a fogyasztása beltérben kb. 16 kg egy m²-re, kültérben kb. 22 egy m²-re és a 2 cm vastag szőnyeg esetén számoljon 32 kg egy m²-re.

Ha az eladó bizonyos mértékű 1m²-es fogyasztást fog mondani, mindig vegye figyelembe azt a tényt, hogy ez csak optimális körülmények között lehetséges, vagyis tökéletesen sík felület esetében is a mester ügyességétől függ, hogy állandó vastagságot tartson fenn a teljes felületen.

Igazából mindig szükséges egy bizonyos tartalékkal számolni.

kavicsszőnyeg lefektetése

A kavicsokat általában 25 kg-os zsákokban árulják és az ára 3,5 és 10,50 euró / kg között mozog.

Az epoxigyanta ára a kiszerelés méretétől függ – 2,5 kg-ot kb. 24€-ért lehet kapni. A felhasznált gyanta mennyisége szintén függ a kavicsok méretétől és a felület vastagságától.

Abban az esetben, ha a lefektetést szakemberek kezeibe adja, számoljon a munka árával is. A cégek kb. 10 – 12 euró / m²-t kérnek el a lerakásért. Extráknak számolják a lehetséges igényesebb műveleteket, formák és motívumok létrehozását, a színek kombinálását, díszlécek ragasztását, lépcsőn vagy függőleges felületeken történő fektetéseket is.

A kavicsszőnyeg lefektetése – folyamat

Ha követi a kavicsok és az emulzió pontos arányát, akkor Ön is leteheti a kavicsszőnyeget az utasításoknak megfelelően. Fontos figyelembe venni annak a felületnek a jellegét, amelyre a szőnyeget fogja fektetni.

A felületnek teherbírónak, stabilnak, száraznak, por-, zsír- és egyéb szennyeződéstől mentesnek kell lennie. Ideális, ha durva.

Nem lehet túl sima és túl áteresztő sem.

Minél durvább, annál jobban tapad.

Egyenesnek kell lennie. Az esetleges egyenlőtlenséget szükséges eltűntetni (csiszolással, marással) vagy kiegyenesíteni (vastag malterréteggel).

A következő lépés a felület megerősítése és az alapréteg kialakítása, amelyhez epoxigyanta alapú bevonat szükséges szilícium-dioxid homok és szemcse keverékével. Ezt alaposan borítsuk be szilícium-dioxid homokkal, és a kapott alapréteget körülbelül 24 órán át hagyjuk megszilárdulni.

Az így elkészített alapra elkezdhetjük lerakni a kavicsszőnyeget.

Munkafolyamat a kavicsszőnyeg lefektetéséhez betonra:

 1. A keverék keverése és elkészítése – szükséges betartani a keverék keverése pontos folyamatát és szigorúan az utasításokhoz tartani magunkat. Tanácsos betartani a 3+3 perc szabályt, tehát 3 percig keverni az A összetevőt (gyanta) a B összetevővel (keményítő), utána ezt a keveréket a kavicsokra rakni és további 3 percig keverni. A  folyamat kb. 20-40 perc, a kinti hőmérséklettől függően. Ajánlatos csak annyi anyagot elkészíteni és összekeverni, amennyit lesz ideje feldolgozni. Maximálisan 1-2 zsák kavicsot és a hozzá való gyanta mennyiséget.
 2. Lerakás és kisimítás – az elkészített keveréket öntse a földre, vastagon húzza szét és igyekezzen ugyanolyan vastagságú kavicsréteget kialakítani az egész felületen. Utána a felületet elég csak enyhén megnyomkodni és kisimítani. Látni fogja, hova kell még egy kis anyagot hozzátenni vagy elvenni belőle, hogy a réteg mindenhol ugyanolyan vastag legyen. A szerszámokat folyamatosan tisztítsa acetonnal. A simítónak szépen csúsznia kell a felületen. Munka közben mindenképp használjon védőeszközöket.
 3. A felület megszilárdulása úgy, hogy járni tudjunk rajta kb. 24 óra. Azokat a felületeket, amelyeken autóval fog járni, szükséges 3-5 napot hagyni megszilárdulni. Minden a hőmérséklettől függ.

Amennyiben betartja a lefektetés elkészítési folyamatát és szabályait és betartja az egyes összetevők arányait a keverésnél, technikai szempontból a kavicsszőnyegnek nagyon sokáig kellene szolgálnia. Az esztétikai nézőpont csakis az Ön kezeiben van.

Mint minden csináld magad munkában, a kavicsszőnyeg fektetésekor is legalább némi ügyességre van szükség.

Ne feledje azonban, hogy a szakértő az szakértő. Ha nem 100%-ban biztos abban, hogy problémamentesen le tudja rakni a kavicsszőnyeget, javasoljuk, hogy forduljon szakmailag képzett emberekhez, aki biztosan mindenben szívesen tanácsot ad Önnek.

kavicspadló

Karbantartás

A kavicsszőnyeg karbantartása nagyon egyszerű.

Nem igényel semmilyen különleges gondozást. Nem kell semmivel sem bekenni vagy impregnálni.

Kültérben nem nő ki rajta a fű. A felületet egyszerűen sepregetni kell, esetleg kerti locsolóval kicsit átmosni, időről időre át lehet tisztítani egy nyomástisztítóval.

Beltérben szintén sepregetni kell vagy klasszikus módon porszívózni.

4.1/5 - (7 votes)
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük