Háztartási gépek

Vízforraló árgép – Tesco, Sencor – (ár)

Vízforraló

Kéket, sárgát, rozsdamentes acélt, kicsit vagy nagyot? Hogyan válasszuk ki a megfelelő elektromos vízforralót, amely hosszú ideig fog minket megfelelően szolgálni?

Ezekre a kérdésekre fókuszálunk ebben a cikkben, de előszőr egy csepp történelem.

Még biztosan emlékszik az időkre, amikor az  elektromos vízforraló népszerűvé vált hazánkban.

A 20. század 90.-es éveiben nem hiányozhatott egyik szlovák háztartásból sem a klasszikus műanyag fehér vízforraló, amely idővel besárgult. A vízforraló történelme a maga módján mókás. Az első gyártott darabok méghozzá károsak voltak az egészségre.

Az eredeti modellek rézből készültek és nem csak a biztosíték kiégését okozták, hanem gyakran sérüléséket is.

Legjobb elektromos vízforraló


Close

Berlinger Haus gyorsforraló termosztáttalMoonlight Edition, 1,7 l

17 945 Ft
4 out of 5
 Rozsdamentes acél gyorsforraló retró stílusban, amely konyhája dísze lesz! A levehető fedelének köszönhetően kényelmesen nagy nyílással rendelkezik a víz
Close

Berlinger Haus I-Rose Edition gyorsforraló, 1,7 l1,7 l

13 745 Ft
3 out of 5
 Egy stílusos gyorsforraló rozsdamentes acél és átlátszó üveg kombinációjával, amely konyhapultja dísze lesz!   Tulajdonságok: modern formatervezés, amelyet nem
Close

Braun WK 500 főzőedény, fehér

12 495 Ft
4 out of 5
Gyorsan szeretne vizet forralni? Akkor ez a vízforraló Önnek készült. Rapid Boil rendszerének köszönhetõen a víz 35 másodperc alatt eléri
Close

Concept RK 0010 kerámia vízforraló

8 795 Ft
5 out of 5
Concept RK 0010 cseh márkájú gyorsforraló, 1 l űrtartalommal, minőséges világos kerámiából stílusos mintázattal, mely a technológia és a művészet
Close

Concept RK 7010 hordozható gyorsforraló + 2 csésze

4 395 Ft
3 out of 5
A Concept RK 7010 Gyorsforraló világszerte a legtöbb háztartás praktikus s egyszerű segítője. Ezért bizonyára értékelni fogja a gyorforraló hordozható
Close

Concept RK-0020 kerámia vízforraló, 1,5 l

12 495 Ft
3 out of 5
Concept kerámia vízforraló egy élvezetes pillanatért, egy gyors reggelihez, és plusz egy segítő kéz a főzésnél. A Concept RK-0020 Arte
Close

Concept RK-2110 gyorsforraló 12 l fehér

6 145 Ft
4 out of 5
Az elegáns és praktikus Concept RK-2110 gyorsforraló időtálló tervezésével s könnyű használatával nyűgözi le Önt. A Concept Cseh márkájú gyorsforraló
Close

Concept RK-2312 műanyag vízforraló 1,7 l Coco,

4 395 Ft
3 out of 5
A Concept RK2312 vízforraló ügyes segédeszköz minden háztartásban. A kék LED háttérvilágításos vízjelzés, mely a vízforraló mindkét oldalán megtalálható lehetõvé
Close

CONCEPT RK-3151

9 845 Ft
3 out of 5
Az 1,7 l-es űrtartalomnak köszönhetően, Ön kényelmesen készíthet kávét egyszerre több barátnőjének is. A brit Strix márkájú csatlakozó meghosszabbítja víforralója
Close

CONCEPT RK-3154

10 499 Ft
5 out of 5
A spirál nélküli CONCEPT START RK 2290 1,7 l űrtartalmú műanyag gyorsforraló elérhető árával s kényelmes használatával kelti fel az
Close

Concept RK-4030 gyorsforraló ezüst

6 745 Ft
4 out of 5
A hihetetlenül nagy teljesítményű 1,7 l űrtartalmú Concept RK-4030 gyorsforraló eredeti kéken világító működésjelző LED lámpával (ún. Round LED lighting).
Close

Concept RK0015

9 400 Ft
5 out of 5
Ideális, rendhagyó kiegészítõt keres otthonába? A Creative kerámia vízforraló teli találat. A víforraló magasminõségû higiénikus alapanyagból készült, mely nem káros

Választhatott, vagy főz egy finom teát és sérülésekkel orvoshoz fordul, vagy nem készíti el a kedvenc italát és egészséges marad.

Az első prototípus a 19. század 90.-es éveiben került bemutatásra az amerikai Carpenter Electric Company által. Azonban még a tea imádói, az angolok, tartják magukat a vízforraló felfedezőinek.

Melegítő elemek egészen a 20. század 20. és 30.-as évei hoztak.

Réz után jött a bakelit és a 2. világháború alatt, amikor nem volt elegendő fém, elkészítették az első kerámia vízforralót. Sajnos, ez a készülék sem maradt meg problémák nélkül.

A vízforraló elindítása víz nélkül most már nem csak a biztosíték kiégését okozta, de gyakran tört ki tűz is használatuk során.

Ezt a probélmát előszőr a Russel Hobbs odkaz cégnek sikerült megoldania, amely úgynevezett hőérzékelővel állt elő egyik modelljében. Ez az érzékelő szükség esetében automatikusan leállította a vízforralót.

Az elkövetkezendő évtizedekben ez a készülék annyira népszerűvé vált, hogy egyetlen háztartásból sem hiányozhatott.

A 20. évszázad 80.-as évek felében jött az újabb forradalmi technológia – vezetéknélküli vízforraló formájában. Mi ilyenkor csak álmodozhattunk hasonló vízforralókról.

Az egyetlen, ami a vízforralóhoz hasonló volt az a merülőforraló volt, amelyet a kiránduláskora magunkkal vittünk, hogy felmelegítse a vizet.

Az első vízforraló piacunkon fehér műanyagból készült és szinte mindenki rendelkezett vele otthonában.

Minden háztartás elengedtethetetlen része     


Már néhány évtized óta nem élünk azokban az időkben, hogy a meleg ital elkészítéséhez tűzhelyre lenne szükségünk. Ma erre a célra már a jól ismert, modern vízforralót használjuk.

 Gyorsaság, energia takarékosság és biztonság – ezek a legnagyobb előnyei. Néhány modell engedélyezi például a hatásos színes figyelmeztetést is vagy az előre beállított hő fokát. Ugyanakkor, sokféle anyagból is választhat.

Vásárlása egyszerűsítésének érdekében készült ez a cikk, amely tartalmazza az alapinformációkat a megfelelő készülék kiválasztásához.

Ma már az elektromos vízforraló minden modern háztartás részévé vált.

A kávé vagy tea főzése minden konyha klasszikája.

Sok opció közül választhatunk, mint formában, mint színben is. Minden modell egy célt képvisel.

Rövid idő alatt optimális mennyiségű vizet melegíteni a finom kávé, kedvenc tea vagy a különböző instant ételek elkészítéséhez.

A tervezésüknek köszönhetően a konyha stílusos kiegészítői.

Érdekelhetné Kávéfőző – kapszulás és automata – Melyiket válasszuk? ODKAZ

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vízforralót?


Milyen vízforraló készüléket vásároljunk és mire figyeljünk a vásárlás alatt?

A legfontosabb paraméterek közzé a térfogat, teljesítmény és az anyag tartozik.

Fontos szerepet játszik, természetesen, az ár, funkciók vagy a kinézett is.

Űrtartalom


A vízforralók űrtartalma 0,4 liternél kezdődik és 3,5 liternél végződik. Ezt a paramétert érdemes a háztartása vagy családja nagysága szerint választani.

Egy kétszemélyes családnak elég lesz egy 1,2 literes, egy átlagos családnak pedig 1,7 literes vízforraló.

Figyeljen a minimális mennyiségű forralható víz értékre is.

Felesleges energiafogyasztás fog keletkezni, ha túl sok vizet fog forralni.

Az utazó vízforralók általában 0,5 liter űrtartalommal rendelkeznek.

Teljesítmény


Ez az érték a víz felforrásának gyorsaságát jelzi. 200-tól 3 100 wattig mozog. Általában minél magasabb a szám, annál jobb a felhasználók számára.

Azt ajánljuk olyan termékeket válasszon, amelynek minimális teljesítménye 2000 watt.

Ha ez az érték magasabb, a vízforraló gyorsabban forralja fel a vizet. De vigyázat, a magas teljesítmény hatással van az energiafogyasztásra is, ezért azt ajánljuk figyelje meg a víz felforrásának pontos idejét is.

Néhány vízforralónál a hőveszteség magasabb, mert nem kapcsolnak ki rögtön a felforrás után.

Minél hosszabb késleltetés, annál nagyobb energiafogyasztás.

Anyag


Már régóta nem igaz, hogy a vízforralók csupán unalmas, fehér műanyagból készülnek. Ez a dizájn főleg a legolcsóbb daraboknál található.

Kicsivel drágább darabok  rozsdamentes acélból készülnek.

Nem ajánljuk az olcsó műanyag modellek megvásárlását.

Főleg az elején találkozhatunk kellemetlen szaggal, amelyet a víz is átvesz. Néhány esetben ez a probléma hosszútávú és extrém esetekben nem is szabadul meg tőle.

Ezért a legkedveltebb anyagok közé a kerámia, fém, üveg vagy a porcelán tartozik.

A kerámia vízforralók különösen népszerűek.

A gyártók gyakran kombináljak ezeket az anyagokat. Az anyag hatással van a teljes dizájnra is, ezért figyelmesen döntsön.

Hiszen a vízforraló a feltűnő kiegészítők közzé tartozik, amelyek mindig szemelőt vannak. Választhat a klasszikus, elegáns vagy például a retro stílus közül.

Biztonság


Minden vízforralónak tartalmaznia kellene három alapbiztosítékot:

  • a készülék automatikus kikapcsolása, amikor épp nincs benne víz
  • a készülék automatikus kikapcsolása, ha nincs jól elhelyezve a talapzatra
  • beépített hőszabályzó (a vízforraló automatikusan kikapcsol a víz felforrása után)

Az ilyen biztosítékok jelenléte természetes a híres gyártók modelljeinél.

Továbbá javasoljuk a biztonsági tanúsítvány felkutatását, amely garantálja a készülék teljes minőségét. Megelőzheti a sérülést vagy tűz kialakulását.

Fűtőszál


Minden vízforraló alapja a fűtőszál, amely az alsó részben található.

A fűtőszál kétféleképen lehet elhelyezve:

 rejtett – a modern vízforralóknál gyakran találkozzunk rejtett fűtőszállal az alsó részben. Ennek a megoldásnak néhány előnye van, az első az egyszerű tisztítás. A rejtett fűtőszálnál nem áll fen a vízkő feloldódása a vízbe. Néhány drágább modell méghozzá más folyadék felmelegítésére is helyt ad.

 látható – ezzel a megoldással főleg a régebbi fajtáknál vagy az olcsóbb modelleknél találkozhat. A látható fűtőszál előnye a rövidebb felforrási idő. Másrészt nagy hátránya a vízkő feloldódása a készülő vízbe. A fűtőszálhoz nehéz hozzájutni, így a tisztítás legjobb módszere a különleges tisztító tabletták használata. Az ismert citromsavas tisztítási módszert nem javasoljuk, ugyanis a készülék károsodásához vezethet.

Kényelem


A legfontosabb az ergonómia és a vízszint jelző elhelyezése. Vásárlásnál hasznos kipróbálni, hogy jól illik e kezébe a vízforraló és kényelmes e a tartása.

Figyeljen a vízszint jelzó elhelyezésére is.

Érdekelhetné Mikrohullámú sütő – TEST – beépített és retró + ár ODKAZ

Néhány esetben a gyártó kevésbé feltűnő tervezést választ vagy ügyetlenül a fogantyú alá. Néhány termék problémát okozhat a balkezeseknek is. Ideális megoldás két vízszint jelző a vízforraló két oldalán.

Kellemetlen elemnek minősülhet az is, ha a készülék túl hangos a víz forralása közben.

Legjobb, ha még az üzletben kipróbálja. Ha interneten keresztül vásárol, nem részesülhet ilyen előnyben.

Ezért azt ajánljuk, nézze át a véleményeket az adott vízforralóról, például a heureka.sk-n. Jó megoldás a vízforralók tesztje is a weboldalokon.

 Szuper ár

Az ETA Ela egy minőségi vízforraló kiváló áron. Az űrtartalma egészen 1,7 liter és eltávolítható filterrel van felszerelve a vízkő megelőzésének érdekében.

További funkciók


Sok gyártó érdekes újításokkal érkezik, amelyek egyszerűbbé teszik a vízforralás folyamatát.

A klasszikus hang értesítés sokszor fény jelzéssel van kiegészítve. Ha retró stílus imádóihoz tartozik, akkor néhány gyártó a klasszikus fütyülés hangját is kínálják.

Figyelemreméltó a vízforraló fenti része is.

Itt néhány esetben talál egy praktikus gombot a fedél automatikus kinyitásához. Ismét ajánljuk kipróbálni élőben. Előfordulhat, hogy a fedél nem nyílik ki teljesen, így a kezünk segítségét igénylik. Ilyen esetben a gomb haszontalan.

Hasznos a vízforraló feltöltése a kiöntő csőrön keresztül is, amikor nem szükséges kinyitni az egész fedelet.

A vízforraló elengedhetetlen része az úgy nevezett talapzat. Javasoljuk, hogy forgó alapot válasszon – aztán nem szükséges azon gondolkoznia, hogy hogyan helyezze rá a vízforralót. A drágább modellek alapja gombokkal van felszerelve, amelyek a hőszabályzást teszik lehetővé.

Figyeljen a kábel hosszára is. Azt a dugaszolók elhelyezéséhez igazítsa.

Néhány termék praktikus feltekerhető kábellel rendelkezik. Találhat a konyhapultban beépített alapot is.

Erre a megoldásra már az új konyhapult tervezésénél gondoljon.

Érdekes lehet az úgynevezett  filtrációs vízforraló (nenasla som presny preklad tohto pojmu) is, amely a víz melegítése mellett a vizet át is szűri.

Ha a vízforralót olyan helyen használja, ahol nem biztos a víz minőségéről, ez a fajta modell ideális az ön számára.

Elhelyezés


A kis méretüknek köszönhetően minden háztartás részei és szinte mindenhová elférnek.

A vízforralók nem rendelkeznek túl hosszú kábellel, ezért a dugaszoló közvetlen közelében kell elhelyezni. Vannak azonban helyek, ahová sohasem szabad elhelyezni.

Semmi esetre sem szabadna a tűzhely közelében lennie.

Az elektromos vezetéke miatt nem túl jól ötlet a mosogató közelében tartani. A víz és az áram nem kedvelik egymást igazán.

 Az igényesek számára

Odafigyel háztartása minőségére és részleteire? Nem zavarja, hogy kicsit drágább? Ebben az esetben a minőségi KitchenAid vízforralókat ajánljuk.

Sok felhasználó helyezi a vízforralót a mikrohullámú sütőre a nem elegendő hely miatt. De ez sem egy jó megoldás.

A terhelés nem tesz jót a mikrohullámú sütőnek.

Népszerűek a, már említett, utazó vízforralók is kocsiba, amelyeket egyszerűen magával viheti útjaira.

Ár


Az áruk néhány tíz eurótól egészen pár száz euróig mozoghat a piacon.

Az ár, természetesen, a feljebb említett, paraméterek és funkcióktól függ.

Javasoljuk, hogy a gyanúsan olcsó darabokat a piacokon vagy szupermarketekben, kerülje el.

Hiszen mégis csak egy olyan készülékről van szó, amely magas hőmérsékletre melegíti a vizet, 100 fokra.

4.5/5 - (8 votes)
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük