Háztratási

Gyorsfőzők – Tefal vagy Tescoma, melyik jobb? – (TESZT)

A gyorsfőzőket több, mint 300 éve használják főzéshez. Korábban a gyorsfőzők nem voltak teljesen megbízhatóak, és a főzés során alkalmanként előfordultak kellemetlen balesetek.

Így a gyorsfőzők használata csökkent az emberek saját biztonságuk érdekében. Ma azonban a gyorsfőzőben való főzés a reneszánsz időszakát éli.

Miért?

A gyorsfőzőben történő főzés nagyon gyors, ezért energiatakarékos és kíméletes a vitaminok, tápanyagok és az ételízzel szemben is.

A modern anyagok és a nyomásszabályozó a biztonsági szelepekkel ellátott kialakítással okkal gyorsabbá teszik a főzést a gyorsfőzőben, mint a múltban.

Az 5 legjobb gyorsfőző edény – mi ajánlásunk

Van egy katalógusunk

Close

Banquet Adagio kukta 4 l

13 745 Ft
5 out of 5
Az Adagio kukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból 18/8 készült. Egy gombbal, bajonettzárral és vastag szendvicstalppal van ellátva. A fedőn üzemi
Close

Banquet Adagio Rozsdamentes acél kuktakészlet

18 445 Ft
5 out of 5
Az Adagio rozsdamentes acél kuktakészlet 3,5 + 6 L narancssárga gombbal és bajonettzárral. A fedőn üzemi szelep, kinyitódás elleni biztosíték
Close

Banquet Allegro kukta 3,5 l

6 795 Ft
3 out of 5
Az Alegro kukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos,
Close

Banquet ANDANTE kukta

9 245 Ft
5 out of 5
Karral záródó üveg fedővel ellátott minőségi rozsdamentes acélból 18/0 készült Banquet ANDANTE kukta. A kukták nemcsak idejét takarítják meg, hanem
Close

Banquet Matte kukta 7 l

9 245 Ft
4 out of 5
A Mattekukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos, kerámia
Close

Banquet Matte kukta 7 l

8 795 Ft
3 out of 5
A Mattekukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos, kerámia
Close

kukta VTP 231105ALS 5 l Banquet Allegro extra üveg fedővel

8 145 Ft
5 out of 5
A karos fedővel ellátott rozsdamentes acél kuktához extra üveg fedő is tartozik, aminek köszönhetően használható mint kukta, de mint egyszerű
Close

Orion Profi Duo rozsdamentes kukta, 5 l, 3,5 l

14 745 Ft
3 out of 5
A Duo kukták minőségi nemes acélból készültek. Szendvicstalppal lettek ellátva, aminek köszönhetően az étel gyorsabban elkészül, így energiát takarít meg. A
Close

Orion Profi rozsdamentes acél kukta, 9 l

11 095 Ft
5 out of 5
Kukta egyenes alakú fedővel, 3 rétegű akutermikus aljjal, amely tulajdonságainak kӧszӧnhetően lényeges mennyiségű hőenergiát és időt spórol az ételek elkészítésénél.
Close

Tescoma BIO EXCLUSIVE+ Duo kukta készlet

45 995 Ft
3 out of 5
A BIO EXCLUSIVE+ Duo kukta készlet két edényt 4.0 + 6.0 l és egy univerzális fedőt tartalmas. A kukták első
Close

Tescoma Kukta BIO EXCLUSIVE+ 6 l

43 500 Ft
3 out of 5
A BIO EXCLUSIVE+ kukta első osztályú rozsdamentes acélból készültek, lehetővé teszi az alacsony és magas nyomás alatt történő főzést, ideális
Close

Tescoma Kukta BIO EXCLUSIVE+, 4 l,

39 495 Ft
3 out of 5
A BIO EXCLUSIVE+ kukta első osztályú rozsdamentes acélból készültek, lehetővé teszi az alacsony és magas nyomás alatt történő főzést, ideális

 

Hogyan válasszuk ki a legjobb gyorsfőzőt?

A gyorsfőző kiválasztásakor elsősorban a biztonsági elemek fognak minket érdekelni. További fontos kritériumok közé tartozik az anyag típusa, az edény mérete, a rendelkezésre álló pótalkatrészek (gyakran szükség van a fedél tömítésének cseréjére bizonyos idő után), a speciális funkciók, valamint a kukta ára és garanciális ideje.

A gyorsfőző kiválasztásakor természetesen érdekel bennünket a márka, mint a minőség és az ár garanciája, de ugyanolyan fontos paraméter a szükséges űrtartalom.

A kiviteltől függően néhány gyorsfőző változat könnyebben kezelhető, egyesek pedig egyszerűbben moshatók. Mindenekelőtt biztonságosnak kell lenniük a nem kívánt nyomásnövekedés és a tömítés meghibásodása ellen.

Célszerű olyan gyorsfőzőt választani, amelyhez általában rendelkezésre áll számos pótalkatrész.

A gyorsfőző körülbelül 3 és 12 liter közötti méretekben kaphatók, a különböző gyártók különböző zárási és biztonsági megoldásokat kínálnak, valamint a pótalkatrészek elérhetősége is fontos.

Ma az esetek túlnyomó részében a gyorsfőzők rozsdamentes acélból készülnek, és teljesen biztonságosak a legalább valamivel jobb márkáktól származó darabok.

A gyorsfőző mérete és térfogata

Nem hiába értékesítik a gyorsfőzőket nagy méretválasztékban.

Nemcsak az a kérdés, hogy hány adagot főzünk egyszerre, és hogy minden beleférjen az edénybe, hanem az is, hogy a gyorsfőzőt a megfelelő gőznyomás kialakításához a térfogatának kétharmadáig kell vízzel feltölteni.

Ha négy személyből álló családnak főz két adagot egy edényben, feleslegesen melegíti fel a sok vizet és fémet.

 • A 2-3 literes gyorsfőző edényeket szószokhoz vagy egy személyes ételek számára tervezték. Ilyen kicsi gyorsfőzőt ritkán talál, leggyakrabban egy két gyorsfőzővel ellátott készlet részei szoktak lenni. Tökéletes, ha szószokat vagy egy adagos ételeket szeretne készíteni vele. Megfőzhet benne két adag rizst vagy hat szedőkanálnyi levest.
 • 3-5 literes gyorsfőző edények – ezt a különlegességet nem nagyon fogja megtalálni a boltban, és ez kár. Aki rendelkezik vele, leggyakrabban külföldön vásárolta. A serpenyő kiválóan alkalmas a hús párolására és két személyes ételek elkészítésére. A nagyobb fenékterület, még a viszonylag kisebb térfogat mellett is, jobb eredményeket kínál a hő átadásában a hússzeletekbe. Három adag rizst vagy 8 szedőkanálnyi levest tud elkészíteni vele.
 • Négyliteres gyorsfőző – optimális választás kétszemélyes családok számára a legtöbb ételhez. Két adagnál termek a leggyorsabban elegendő gőzt és nem melegít feleslegesen sok vizet vagy magát a fémanyagot. Ha azonban sertés csülköt szeretne készíteni, akkor a 4 l nem muszáj, hogy elegendő legyen.
 • 6-8 liter űrtartalmú gyorsfőző – leggyakrabb egy négytagú család számára. Ez egy univerzális méret, amelyben egy négy-hat tagú család a legnagyobb ételválasztékot tudja megfőzni, még másnapi adaggal is. Ha nem vásárolhat két különböző edényt, általában egy hatliteres a legoptimálisabb választás. Egyszerre 6 adag rizst vagy 16 szedőkanálnyi levest készíthet vele.
 • 10 liter feletti űrtartalmú gyorsfőzők – ha rendelkezik ilyennel, általában évente csak néhányszor használja. Abban a pillanatban azonban pótolhatatlan. Méretének köszönhetően lehetővé teszi a befőzést – egyszerre négy egyliteres üveg fér el benne. Természetesen szükséges egy nagy családban, nagy kutyatenyésztőkkel és rendszeresen használják a közepes méretű éttermek is. 10 adag rizst vagy 25 szedőkanálnyi levest képes benne megfőzni.

Melyik méretet válasszuk?

Ne feledje, hogy a gyorsfőzőket legfeljebb a belső vonalig töltheti fel vízzel. Tehát legfeljebb az edény kétharmadáig az étellel együtt.

Alacsonyabb szinten is lehetséges használni, de hosszabb ideig tart a nyomás alá helyezés.

A magasabb szint nem hatékony, és biztonsági kockázatot jelent.

A mi tippünk

A legjobb megoldás az, ha egy kisebb és egy nagyobb gyorsfőzővel rendelkezik. A gyártók gyakran kínálnak ilyen lehetőséget – két gyorsfőző készletét, egy fedéllel.

Mivel két edénynek ugyanaz a fedele azonos átmérővel, két edényt kap a lehető legalacsonyabb áron, és megfelelő méret kiválasztásával minden étkezésnél további költségeket takaríthat meg.

Ha szekrénye vagy pénztárcája nemet mond a két készletes változatra, kövesse a fenti számításokat a rizs és a leves adagjaira, valamint a gyorsfőző várható terhelésére.

Gyorsfőzők fedele

Ami az egyes fedeleket illeti, a különböző gyorsfőzők gyártói különböző zárási technikákat alkalmaznak. Célszerű kipróbálni, melyik zárórendszer felel meg a legjobban.

A fedél lehet ovális vagy szuronyos (ezt a rendszert használja ma a legtöbb gyártó).

A különbség ebben az esetben az, hogy az edényt egy kézzel lehet-e felnyitni, vagy mindkettőre szükség van-e.

Ha emlékszik a régi, nyolcvanas évekbeli alumínium gyorsfőzőkre, azok nyomászárása ovális fedél elvén történt.

Lehetőség volt behelyezni az edény felső széle alá, és miután a megfelelő helyzetbe fordította, illesztette és lezárta az egész felületén.

Egyes gyártók továbbra is ugyanazt az elvet használják felülmúlhatatlan egyszerűségük fenntartásának érdekében – például a Barazzoni gyorsfőzők a bevált tervezés egyszerűségére építettek.

A kiváló minőségű rozsdamentes acéllal való kombináció magától értetődő.

A második elv a szurony, ahol az edény alsó része sík kiemelkedésekkel van ellátva a kerülete körül, és az edény fedele felülről lefedi az edény szélét.

Azon a helyen használják, ahol az edény kiemelkedései a fedél furataiba illeszkednek, és elfordításával a fedél ismét rögzítve lesz és a teljes felültere illeszkedik.

Ezt a kivitelt a Korkmaz és a BergHOFF gyártók használják.

A mi tippünk

Nem számít, hogy a két edényváltozat közül melyiket részesíti előnyben. Az ovális fedővel ellátott gyorsfőzők általában könnyebbek egy kézzel kinyithatja vagy lezárhatja azokat, a szuronyos edények kifinomultabb és tartósabb benyomást keltenek a masszívabb életkor miatt, de a kinyitás elleni biztonsági eszköz változatától függően két kézre lehet szükség használatukkor.

A fogantyú anyaga és gázon való főzés

Első ránézésre nem ez a legjelentősebb különbség, de egyes gyorsfőzők teljes fém fogantyúval rendelkeznek, míg más darabok fogantyúi tartós műanyagból készültek.

Ez utóbbi lehetőség főzés közben kevésbé melegszik fel, és a legtöbb esetben kényelmesebbnek mondható.

A tartós műanyag formák kezelése nem igényel sütőkesztyűt. Ha azonban gázzal főz, az edény oldalán lévő műanyag részeket terheli, és néhány év használat után kopás jeleit mutathatják.

A teljes fémből készült gyorsfőző fogantyúk viszont mindent kibírnak.

A gyorsfőző fogantyújának alakja is szerepet játszik. Jól kell illeszkednie a kezébe, mert a gyorsfőző nagyon nehéz.

Ezen okok miatt nagyon tanácsos személyesen kipróbálni az egyes edények kezelését.

Nem tudja, hogyan kell használni a gyorsfőzőt? Vessen egy pillantást a következő receptekre, amelyek közül garantáltan kiválasztja kedvencét.

Pótalkatrészek rendelkezésre állása

Az edény szorosságáról és biztonságáról több rész gondoskodik – tömítések, szelepek és biztosítékok, amelyek nyilvánvaló okokból cserélhetők.

Ha kényelmesen szeretné használni a gyorsfőzőt, például akár egész életében, akkor válasszon olyan gyártót, amely régóta van a piacon, és van garancia arra, hogy a pótalkatrészek továbbra is rendelkezésre fognak állni.

Azon gyártók termékeit ajánlunk, amelyek beváltak az évek során, mint a Tefal.

Sok vásárló dicséri a Tescoma gyorsfőzőket is.

Hogyan ismeri fel a biztonságos gyorsfőzőt?

A gyorsfőző fedelét mindenképpen biztonsági eszköz kell, hogy rögzítse, hogy megakadályozza a fedél elfordulását és ezáltal a gondatlan megfogás vagy ütés következtében a főzés során elveszíti a tömítés képességét.

A biztonságot nemcsak az edény masszív felépítése biztosítja ott, ahol a falak és a fedél sokkal erősebbek, mint a szokásos edénytípusoknál, hanem két vagy három független nyomásbiztosító sorozat is.

A minőségi gyorsfőzőknek legalább két szeleppel kell rendelkezniük a gőz felszabadításához (ez csökkenti a nyomást a gyorsfőzőben).

Az első szelep a nyomás folyamatos szabályozására szolgál a főzés során, és a főzés befejezése után az összes gőz távozik rajta.

A második szelep egy biztonsági elem, amely akkor aktiválódik, amikor az első szelep eltömődik.

Minden biztonságos gyorsfőzőt fel kell szerelni biztonsági zárral. Ez nem teszi lehetővé az edény kinyitását, ha a nyomás túl magas benne.

Ez elengedhetetlen paraméter, hogy megvédje a szakácsot a leforrázástól.

Gyorsfőző túlnyomása

Egyes edényekben további biztonsági biztosítékok vannak, amelyek csökkentik az edény esetleges túlnyomását. A biztonságot nem szabad alábecsülni.

Minél több biztosítéka van a gyorsfőzőnek, annál biztonságosabb a főzés (a drágább edényekben további négy vagy öt biztosíték is lehet).

Vegye figyelembe, hogy az edényben lévő hőmérséklet eléri a 130 ° C-ot. Az esetleges sérülések ezért súlyosak lehetnek.

A gyorsfőző biztonságos kezelésének elvei

A gyorsfőzőt csak olyan személy kezelheti, aki elolvasta és tudatában vannak a használati utasításban lévő információk. A gyermekek semmilyen körülmények között nem dolgozhatnak a gyorsfőzővel.

 • A gyorsfőző minden egyes használata előtt ellenőrizze, hogy a biztonsági mechanizmus nem sérült vagy szennyezett-e (pl. a nyomásszabályozó szelep, a biztonsági szelep, a gumitömítés, az ürítőszelep, a fedél vagy a gyorsfőző teste).
 • Soha ne tegye a gyorsfőzőt a sütőbe.
 • Az edény fedelét csak akkor helyezheti a mosogatógépbe, ha ezt a gyártó kifejezetten feltüntette.
 • Soha ne használja a gyorsfőzőt folyadék nélkül. Az ilyen használat túlmelegedéshez vezethet és károsíthatja az edényt és a tűzhelyet.
 • Tartsa be az edény maximálisan megengedett folyadéktartalmát (a belső vonal szerint).
 • Ne takarja le a nyomásszabályozó szelep egyetlen részét sem.
 • Főzés közben tartsa szemelőt a gyorsfőzőt.
 • Amíg az edény nyomás alatt van, csak nagyon óvatosan mozgassa.
 • Soha ne próbálja erővel kinyitni az edényt.
 • A gőz kibocsátásakor ellenőrizze, hogy a feje, a keze és a teste nincs-e a veszélyes zónán belül.
 • Ha az edény nem úgy működik, ahogy kellene, ne használja.

Kövesse ezeket a biztonsági utasításokat a forrázás kockázatának elkerülése érdekében.

Ha a forrázás ennek ellenére bekövetkezik, azonnal nyújtson elsősegélyt magának vagy más áldozatnak.

Elsősegély a leforrázásnál

Végül bemutatjuk a leforrázás és a sokk elleni elsősegély-nyújtási sorrendet:

 • A lehető leghamarabb le kell hűtenünk az érintett területet! Hűtsük langyos vízzel (10 -25 ° C), ne legyen túl hideg vagy jeges (soha ne rakjunk jeget az érintett területre!).
 • Elég hosszú ideig, körülbelül 20 percig hűtsük az érintett területet. Kisgyermekeknél ezt az időt lerövidítjük, mert fennáll a hipotermia veszélye.
 • Ha hólyagok képződtek, fedje le a területet steril borítással.
 • Soha nem szúrjuk át és nem ragasztjuk le a hólyagokat.
 • Ne érjen az érintett területhez. A leforrázott területek hajlamosak a fertőzésre.
 • Ha a test nagyobb területe érintett, az áldozat sokkos állapotba kerülhet. A sokk tünetei: sápadtság, hideg verejtékezés, tapintható szívverés, gyors légzés, zavartság vagy közöny, vagy álmosság.

Elsősegély sokk esetén:

 • helyezze az áldozatot sokkellenes helyzetbe emelt alsó végtagokkal
 • biztosítson az érintett személynek elegendő meleget
 • ne adjon neki folyadékot vagy nyugtatót!
 • nyugtassa meg az érintett személyt, vagy nedvesítse meg az ajkát
 • hívjon szakszerű orvosi segítséget

Az égési sérülések első és második fokozatánál az égési sérülések kezelésére szánt gélt vagy kenőcsöt használhatunk.

Nem használunk más kezelési termékeket (porok, kenőcsök, krémek stb.). De a terméket nem alkalmazzuk rögtön a leforrázás után.

Minden égésnek több órán keresztül (a méretétől és fokozatától függően) a levegőn kell lennie.

Van egy katalógusunk

Close

Banquet Matte kukta 7 l

9 245 Ft
3 out of 5
A Mattekukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos, kerámia
Close

Tescoma Kukta BIO EXCLUSIVE+ 6 l

43 500 Ft
5 out of 5
A BIO EXCLUSIVE+ kukta első osztályú rozsdamentes acélból készültek, lehetővé teszi az alacsony és magas nyomás alatt történő főzést, ideális
Close

kukta VTP 231105ALS 5 l Banquet Allegro extra üveg fedővel

8 145 Ft
3 out of 5
A karos fedővel ellátott rozsdamentes acél kuktához extra üveg fedő is tartozik, aminek köszönhetően használható mint kukta, de mint egyszerű
Close

Orion Profi rozsdamentes acél kukta, 9 l

11 095 Ft
3 out of 5
Kukta egyenes alakú fedővel, 3 rétegű akutermikus aljjal, amely tulajdonságainak kӧszӧnhetően lényeges mennyiségű hőenergiát és időt spórol az ételek elkészítésénél.
Close

Orion Profi Duo rozsdamentes kukta, 5 l, 3,5 l

14 745 Ft
4 out of 5
A Duo kukták minőségi nemes acélból készültek. Szendvicstalppal lettek ellátva, aminek köszönhetően az étel gyorsabban elkészül, így energiát takarít meg. A
Close

Banquet Adagio Rozsdamentes acél kuktakészlet

18 445 Ft
3 out of 5
Az Adagio rozsdamentes acél kuktakészlet 3,5 + 6 L narancssárga gombbal és bajonettzárral. A fedőn üzemi szelep, kinyitódás elleni biztosíték
Close

Banquet Matte kukta 7 l

8 795 Ft
3 out of 5
A Mattekukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos, kerámia
Close

Tescoma Ultima+ kuktafazék, 4 l

45 495 Ft
5 out of 5
 Luxus kuktafazék minden szokásos étel egyszerű és gyors elkészítéséhez. Az edény a belsejében egy első osztályú tapadásgátló bevonattal rendelkezik,
Close

Tescoma Ultima+ kuktafazék, 6 l

49 195 Ft
5 out of 5
 Luxus kuktafazék minden szokásos étel egyszerű és gyors elkészítéséhez. Az edény a belsejében egy első osztályú tapadásgátló bevonattal rendelkezik,
Close

Banquet Allegro kukta 3,5 l

6 795 Ft
5 out of 5
Az Alegro kukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogantyúkkal és vastag szendvicstalppal van ellátva. Minden típusú – gáz, elektromos,
Close

Tescoma MAGNUM kukta 5 l

25 495 Ft
4 out of 5
A MAGNUM kukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból készült. Masszív fogókkal rendelkezik, amelyek nem veszik fel a hőt és extra erős
Close

Banquet Adagio kukta 4 l

13 745 Ft
3 out of 5
Az Adagio kukta kiváló minőségű rozsdamentes acélból 18/8 készült. Egy gombbal, bajonettzárral és vastag szendvicstalppal van ellátva. A fedőn üzemi
Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük