Építkezés és újítás

Egyedi konyha: Az összes előnye és hátránya (Érdemes?)

fehér konyha

Az egyedi konyha számost előnyt adhat, de ez nem mindig olyan egyszerű. Tudja, hogy milyen problémákkal kell megküzdenie? Ahogy szokták mondani, kétszer mérj, egyszer vágj. Az egyedi konyha tervezésénél ez a szabály fontosabb, mint a tele pénztárca. Nézzük meg együtt, hogy mit sikerült kiderítenünk az egyedi konyhákról.

Mi az és mi nem az az egyedi konyha?

Sokan azt hiszik, hogy a személyre szabott bútorok minden egyenetlenséget, görbe falakat és aszimmetrikus mélyedéseket eltakarnak. Az igazság közelebb van a valósághoz. Az egyedi konyhák lehetővé teszik, hogy sokféle anyag, szín, elem és ezek kombinációja közül válogathatunk, de a bútor felépítése ugyanaz marad, mint a standard daraboknál.

Ne várja el ezért azt, hogy a falak egyenetlen felületét fogja másolni. Bármilyen kísérlet arra, hogy elfedje ezeket a tökéletlenségeket, csak felhívja rájuk a figyelmet. Jelenleg még a konyhastúdiók sem próbálnak hasonló mítoszt népszerűsíteni. A kiállításokon nyíltan egyedi készítésű bútorokat is megmutatják, hogy néha nem áll rendesen a falhoz. Nincs ezzel semmi baj.

Ha megkövetelné a mesterektől, hogy a bútorokat igazítsák a térbeli viszonyokhoz, akkor mindent csak bonyolítana. Az utángyártott bútorok természetellenesnek és sérültnek tűnnek.

eredeti konyha

Ami megelőzi ezt

Ha nem szeret barkácsolni, akkor valószínűleg egyetért azzal, hogy a tervezési folyamat mindenképpen a háztartás berendezésének unalmasabb részéhez tartozik. A tervezés kulcsfontosságú az egyedi konyhákban. Nem elég csak gyorsan megcsinálni. Minél több időt fordít a előkészületekre, annál elégedettebb lesz az eredménnyel. Mivel a konyha több évre, esetleg egy évtizedre az otthona részévé válik, ügyeljen arra, hogy jól érezze magát benne.

Mielőtt elmenne a konyhastúdióba, hogy saját 3D-s vizualizációt készítsen, el kell mennie “a terepre”.

Vegyen elő egy vonalzót és egy mérőszalagot, geometriaóra vár Önre a gyakorlatban. Mérjen sokszor és szorgalmasan. Írjon le minden adatot becsületesen. Egyedi bútorokkal sem kerülhet el néhány akadályt. Ügyeljen arra a falra, amelyen a konyhapult lesz. Azonban ne hagyja ki az ablakokat és ajtókat. Nagyon fontos, hogy kezdésként feltérképezze, mennyi helye van.

Ha bútorozott lakásba költözik, vagy csak a régi konyháját szeretné átalakítani, alaposan készítsen róla képeket. Nézze meg, mely elemek tetszettek Önnek, és határozza meg azokat, amelyeket módosítani kell. Egy konyhának mindig működőképesnek kell lennie, így ha nem akarja a nulláról kezdeni, akkor az eredeti konyhaterv kiváló lépcsőfokként szolgál majd.

zöld eredeti konyha

A méretek már megvannak. Itt az ideje, hogy magára a helyiségre hívjuk fel a figyelmet. Nagy vagy kicsi konyhája van? A bútorok színét és stílusát ez alapján kell megválasztani.

Világos árnyalatok és egyszerűbb, egyenes vonalú bútorok a kisebb konyhákba passzolnak. Ha nagyobb konyhája van, nyugodtan szabadjára engedheti fantáziáját és választhat remek masszív bútorokat. Fontos, hogy jól érezze magát a konyhában, légies és tágas legyen. Legalábbis amennyire csak lehetséges.

Az egyedi konyha ideális elrendezése

Ez a néhány tény megmondja, hogyan kell kinéznie egy funkcionális konyhának:

  • A tűzhely felett legalább fél méteres rés legyen
  • Párhuzamos konyhában legalább 120 centiméter távolság legyen egymással szemben a két polcsor között
  • A tűzhely és a mosogató között legyen egy 80 cm-es munkalap
  • A tűzhely minden oldalán legalább 40 centiméter szabad hely legyen

U-alakú egyedi konyhák

A konyhája legalább 15 m2? Ha igennel válaszolt, akkor itt az ideje, hogy fontolja meg az U alakú konyhát. Ha a válasz nem volt, ne búsuljon.

Bár az U-alakú konyha nem a megfelelő választás az Ön számára, sok Möbelix egyedi konyha játékosan megbirkózik a szűk helyekkel.

Hogy is néz ki valójában egy ilyen U alakú konyha? Lehet, hogy nem lepődik meg, de U-alakú, vagyis három konyhapulttal rendelkezik, amelyek vagy kettőt (egy konyhabútor a helyiségbe tolva) vagy mindhárom falat körülveszi. Helyigényes megoldás, így őszintén szólva nem ajánljuk senkinek, akinek a konyhája 15 négyzetméternél kisebb.

A két szemközti konyhapult közötti távolságnak legalább 120 centiméternek kell lennie, hogy kényelmesen tudja kezelni a készülékeket és kinyitni a szekrényeket.

Az U-alakú egyedi konyhák ideális választás nagyobb, több gyermekes családok számára. Egy személy vagy egy pár három konyhapultot aligha fogja használni, hacsak nem egy lelkes szakács.

Az U-alakú konyha előnye az is, hogy az egyik konyhabútor ideiglenes asztalként is szolgálhat. Különösen értékelni fogja, ha egy baráti társaságot lát vendégül, és azt tapasztalja, hogy többé nem férnek el az étkezőasztalnál.

személyre szabott konyha

Legalább az egyik falon nagy ablaknak kell lennie, hogy a konyha elegendően világos legyen. A korai téli sötétségben azonban még ez sem segít, ezért ne feledkezzen meg megfelelő minőségű világításról. Inkább a meleg sárga fényt válassza. Korlátozza az erős fehér fényt a konyhapult feletti LED-csíkokkal.

A hűtőszekrény, a tűzhely és a mosogató ideális körülmények között legfeljebb 270 centiméter távolságra legyen egymástól. Ezzel létrejön az úgynevezett arany háromszög, amelyben minden megtalálható, amire a konyhában szüksége lehet.

Az egyedi konyha ára

A legnagyobb rém mindig az ár. Egyáltalán nem egyszerű megmondani az egyedi konyha árát.

Nincs standard ár. Minden függ az anyagtól, a kivitelezéstől, a tervezéstől, a tartozékoktól, az összeszereléstől, a helyszíntől és nem utolsósorban a konyhát szállító cégtől. Mindenesetre az egyedi konyha ára magasabb, mint a sorozatgyártású konyháké. Néha (például egy atipikus térben) azonban a sorozatalkatrészek használhatatlanok, és nincs más választása, mint beruházni egy minőségi egyedi konyhába.

A kisebb egyedi konyhák néha ezer eurónál is alacsonyabbak, a luxusabb 6000-ért az Öné lehet. Óriási különbség, de a sorozatkonyhák kiválasztásakor is találkozni fog ezzel.

Meghatározó az árat növelő anyagminőség és kialakítás. Ha az olcsóbb bútorok iránt érdeklődik, próbálja ki az egyedi lengyel konyhabútorokat.

Befejezésül

Amint azt bemutattuk, az egyedi konyhák nem adnak választ minden kérdésére és kívánságára. Nem rendelkeznek azzal a varázslatos erővel, hogy álcázzák a falak és mélyedések egyenetlenségeit, amelyekkel találkozunk, különösen a régebbi lakásokban. Ugyanígy a mesterek sem az Ön elvárásai szerint vágják őket.

Az egyedi konyhák sorozatgyártású bútorokból állnak. A különbség az, hogy az egyes alkatrészeket tetszés szerint kombinálhatja. Anyagok, színek, elrendezés; mindez érdekelni fogja a konyhastúdió személyzetét. Szinte teljes szabadságot élvezhet konyhája megjelenésében. És az ár? Ez arányos a minőséggel. Mint mindig. Egy szettet 700 euróért, egy másikat 7000-ért vehet meg. Minden attól függ, mennyire szereti a luxust.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük