Háztartási gépek

Mikrohullámú sütő – Beépített és retro is + ár

hogyan válasszunk mikrohullámú sütőt

Mindenki ismeri ezt a helyzetet. Későn este érkezünk haza és a vacsora már teljesen kihűlt és mivel „éhen halunk“ érzésünk van, nincs kedvünk a tűzhelyen megmelegíteni az ételt.

Várni, amíg a sütő teljesen felmelegszik, az kizárt. Szerencsére ebben a helyzetben megmenthet minket a mikrohullámú sütő. A kérdés úgy hangzik, hogyan válasszuk ki a tökéleteset abból a rengeteg mikrohullámú sütőből, amit kínálnak?

Van pár tippünk, amik megkönnyítik a kiválasztását.

Van egy katalógusunk

Close

AEG MFC3026S-M Mikrohullámú sütő, grill funkció

49 999 Ft
3 out of 5
AEG MFC3026S-M Mikrohullámú sütő, grill funkció a gyártótól AEG az árért 49999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

AEG MFD2025S-M Mikrohullámú sütő, grill funkció

35 999 Ft
4 out of 5
AEG MFD2025S-M Mikrohullámú sütő, grill funkció a gyártótól AEG az árért 35999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CANDY CMW 2070 M

21 999 Ft
5 out of 5
CANDY CMW 2070 M a gyártótól Candy az árért 21999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CANDY CMW 2070 S Mikrohullámű sütő

22 999 Ft
5 out of 5
CANDY CMW 2070 S Mikrohullámű sütő a gyártótól Candy az árért 22999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CANDY CMXG20DR Mikrohullámú sütő, Piros

26 249 Ft
5 out of 5
CANDY CMXG20DR Mikrohullámú sütő, Piros a gyártótól Candy az árért 26249.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CANDY CMXG20DW Mikrohullámú sütő, Fehér

23 999 Ft
3 out of 5
CANDY CMXG20DW Mikrohullámú sütő, Fehér a gyártótól Candy az árért 23999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CANDY CMXG22DW Mikrohullámú sütő, Fehér

26 245 Ft
3 out of 5
CANDY CMXG22DW Mikrohullámú sütő, Fehér a gyártótól Candy az árért 26245.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Candy DIVO G25CC Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Krémszínű

33 599 Ft
4 out of 5
Candy DIVO G25CC Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Krémszínű a gyártótól Candy az árért 33599.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Candy DIVO G25CG Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Zöld

31 499 Ft
4 out of 5
Candy DIVO G25CG Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Zöld a gyártótól Candy az árért 31499.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Candy DIVO G25CMB Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Fekete

29 399 Ft
4 out of 5
Candy DIVO G25CMB Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Fekete a gyártótól Candy az árért 29399.0 Ft. További információk és fotók…
Close

Candy DIVO G25CO Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Narancssárga

29 639 Ft
5 out of 5
Candy DIVO G25CO Mikrohullámú sütő grillfunkcióval, Narancssárga a gyártótól Candy az árért 29639.0 Ft. További információk és fotók…
Close

CASO IMCG25

84 999 Ft
3 out of 5
CASO IMCG25 a gyártótól CASO az árért 84999.0 Ft. További információk és fotók…

Hogyan működik a mikrohullámú sütő

Mindennek az alapja a víz. A vízmolekulák nagyon gyorsan rezegni kezdenek, ha mikrohullámoknak vannak kitéve. Ez hatalmas mennyiségű hőenergiát szabadít fel.

Ez az energia képes villámgyorsan felmelegíteni ételeinket.

Melegítés közben forog benne az étel, mert a mikrohullámok visszaverődnek a falakról és ún. maximumok és minimumok jönnek létre, tehát pontok, ahol az étel megégne, vagy ellenkezőleg nem melegedne fel.

Mire figyeljünk a kiválasztásnál

Ha nem biztos abban, hogyan válasszon megfelelő mikrohullámú sütőt, létezik néhány paraméter és tulajdonság, amelyek segítenek a kiválasztásban.

Mindenekelőtt válaszoljon ezekre a kérdésekre:

  • Hova szeretném elhelyezni a mikrohullámú sütőt?
  • Milyen funkciókat használok?

Ezen kívül próbálja megtippelni, milyen gyakran fogja használni a mikrohullámú sütőt. Határozza meg a melegítés körülbelüli hatékonyságát. A méret szintén fontos szerepet játszik. Elég lesz egy kisebb mikrohullámú sütő vagy nagyra lesz szüksége, amellyel egy pizzát is megsüthet?

étel melegítése mikrohullámú sütőben

Szabadon álló vs. beépített mikrohullámú sütő

Ha Ön nem a tökéletes dizájn esküdt híve, akkor mindenképpen választhat egy szabadon álló mikrohullámú sütőt. Előnye a sütő áthelyezésének lehetősége, könnyebb kezelhetőség és alacsonyabb ár.

Már kb. 40€-ért is megvásárolható. A hátránya az igényesebb tisztítása, mivel az egész külseje pornak és zsírnak van kitéve.

Ha dizájnosabb, tiszta konyhát szeretne, akkor jobb választás lesz a beépített mikrohullámú sütő. Az, az ajtaján kívül a szekrényben van elrejtve, ezért is egyszerűbb a tisztítása. Ezek az eszközök azonban helyigényesebbek, mert helyre van szükségük a szellőzéshez. A mikrohullámú sütő a szellőzőnyílásokon keresztül eltávolítja a felesleges hőt, ezért hagyjon 5-10 cm extra helyet.

Ezen kívül többnyire valamivel drágábbak is, mint a szabadon állók. Árban valahol 120€-tól kezdődnek.

Szabadon álló mikrohullámú sütőt többnyire a konyhaasztalra szokták elhelyezni.

A mikrohullámú sütőt viszont soha sem szabad a hűtőre elhelyezni.

A hűtők hűtenek, de a mikrohullámú sütő melegít, így mindkét készülék energiaigénye feleslegesen növekedhet.

A beépített mikrohullámú sütőnek kb. szemmagasságban kell lennie a beépített sütő felett. Ekkor könnyű lesz ellenőrizni és kezelni az ételt.

A mikrohullámú sütő mérete

A készülék mérete attól fog függeni, hogy milyen ételt fog a leggyakrabban melegíteni, hány embernek és milyen gyakran. Ennek alapján fog különbözni a mikrohullámú sütő térfogata és a tányér átmérője.

A mikrohullámú sütő térfogata

A térfogat literben van megadva. A legkisebbek 14 liter térfogatúak, a legnagyobbak akár 45 literes térfogatúak is lehetnek.

Számoljon azzal, hogy a mikrohullámú sütő mérete közvetlenül függ a térfogattól. Vegye figyelembe különösen ezt a tényezőt, ha szabadon álló változatot választ, mivel a konyhaasztalon minden szabad centiméter számít.

Ha túl nagyok az igényei vagy egyedül él, elegendő lesz egy 14-20 literes térfogatú mikrohullámú sütő is. Készüljön fel arra viszont, hogy a kisebb mikrohullámú sütők problémásak lehetnek a nagyobb húsdarabok kiolvasztásánál.

Az esetben, ha az ételt a mikrohullámú sütőben gyakrabban és több személy számára fogja elkészíteni, olyan készüléket válasszon, amelynek 20 vagy több literes a térfogata.

mikrohullámú sütő funkciói

A mikrohullámú sütő forgótányérjának átmérője

Minél kisebb készüléket választ, annál kisebb lesz a forgótányér átmérője is. A legkisebb átmérők közé kb. 24 cm méretűek tartoznak. Nagynak a 40 cm átmérőjű tányérok számítanak. A kisebb mikrohullámú sütőkbe kényelmesen elférnek a klasszikus lapos és mély tányérok is.

Amennyiben több ételt szeretne elkészíteni és melegíteni, vagy akár pizzát szeretne elkészíteni a mikrohullámú sütőben, nagyobb tányérokat kell tennie a mikrohullámú sütőbe. Válasszon ezért nagyobb átmérőt, amely kb. 25-30 cm között mozog.

Az üveg forgótányérral legyen óvatos, mert ha kiesik, akkor könnyen eltörhet a földön. Póttányérokat ugyan találhat az interneten, de körülbelül 10€-ba kerülnek. Amennyiben tányér nélkül melegítené az ételt a mikrohullámú sütőben, akkor az étel nem lenne egyenletesen megmelegítve. Néhány részben hideg, máshol meleg lenne.

Úgy, mint a térfogat paraméter esetén, itt is érvényes az a szabály, hogy minél nagyobb lesz a tányér átmérője, annál nagyobb méretű lesz a mikrohullámú sütő is.

Teljesítmény

A mikrohullámú sütő úgy, mint minden készülék, bizonyos teljesítménnyel rendelkezik. Ha minél hamarabb szeretnénk megmelegíteni az ételt, annál nagyobb teljesítményt kell választanunk – 1000 – 3000 W körül, amely elég a mindennapi használathoz.

Olyan modelleket is találhatunk, amelyek kb. 500 W teljesítménnyel rendelkeznek. A magasabb teljesítménynek viszont van egy sötét oldala is. A magas teljesítmény ugyanis magas energiafogyasztást jelent.

A mikrohullámú sütő funkciónövekedésével többnyire a teljesítmény is növekszik. Sütéshez való mikrohullámú sütőnek minél nagyobb teljesítménnyel kell rendelkeznie.

Ami a grill teljesítményét illeti, az általában külön van megadva. Minél nagyobb ez a paraméter, annál jobb a grillezés a készülékben.

A konkrét modell kiválasztása előtt gondolkodjon el azon, hogy mennyire számít a melegítés gyorsasága és a speciális funkciók. Ellenkezőleg megtörténhet az, hogy a villanyszámla kellemetlenül meglepi Önt. Főleg, ha a mikrohullámú sütőt rendszeresen használja.

A teljesítményt általában minden fajta melegített ételhez be lehet állítani. Az alacsonyabb teljesítmény jobb a kiolvasztáshoz, a magasabb az étel melegítéséhez. A teljesítményérték 600 W – 2000 W között mozog.

Vezérlési módszerek

Attól, hogy mennyire “bonyolult” mikrohullámú sütőt vásárol, függ a vezérlés módja is. Az alap, egyszerű mikrohullámú sütők esetén többnyire kézzel kell forgatni a kereket, ahol kiválasztja a teljesítményt és a melegítési időtartamot. Ez az egyszerű vezérlési mód az idősebb emberek vagy a technikailag kevésbé jártas egyének számára a legjobb. Különféle munkahelyeken is találkozhat ilyenekkel.

Az elektronikus vagy az érintős vezérlés nagyon felhasználóbaráttá teszi a használatát, és lehetővé teszi, hogy egyedileg állítsa be a kijelzőn ellenőrizhető paramétereket.

Ajtó kinyitása

Kiválasztásnál ne feledje megnézni, hogy melyik irányba nyílik az ajtaja. A leggyakoribb a balra nyitódó ajtó, de találkozhat jobbra nyitódóval is. Az ajtó nyitására főleg a balkezeseknek kellene felfigyelniük. A kinyitásnak praktikusnak kell lennie, ne feledje, hogy az ajtó kinyitásához elegendő helyre lesz szüksége.

Az ajtót erővel és húzással lehet kinyitni a fogantyújánál fogva, vagy egy gombnyomás segítségével. Manapság a mikrohullámú sütőket fényes felülettel készítik. Készüljön fel arra, hogy a gyakori gombnyomogatás esetén rendszeresen ujjlenyomatfoltokkal fog találkozni. A fogantyú ebben az esetben előnyösebb.

Létezik lefelé nyíló ajtó is. Ez a módszer jó megoldás abban az esetben, ha nincs elég helye az ajtónak se a jobb, se a bal oldalra kinyitódni. Ezzel a nyitási módszerrel kamionokban találkozhat.

A biztonság szempontjából nem csak az érdekelheti, hogy melyik oldalról nyílik az ajtó, hanem az is, hogy mennyire melegszik fel az ajtó elülső része.

Anyagok és kialakítás

A piacon leggyakrabban műanyag vagy rozsdamentes acél kivitelezéssel találkozhat. Gyakran ezeket az anyagokat kombinálják is.

A rozsdamentes acél mikrohullámú sütők általában tartósabbak és drágábbak. Az olcsó mikrohullámú sütők felülete leggyakrabban műanyagból készül.

Ha a lehető legjobb minőségű mikrohullámú sütőt keresi, akkor válassza a rozsdamentes acél változatát.

A felület kialakítása lehet fényes vagy matt. Leggyakrabban matt és olcsóbb műanyag borítású mikrohullámú sütőkkel találkozhat. Ezt a felületet nagyon könnyű karbantartani, és gyakorlatilag nem marad rajta semmilyen maszat. A rozsdamentes acél kialakítás és a fényes felületek nagyon hajlamosak a koszolódásra. Cseppek vagy más szennyeződések is láthatók rajtuk.

nő ételt melegít a mikrohullámú sütőben

Alap vs. multifunkcionális mikrohullámú sütők

A boltokban 3 típusú mikrohullámú sütővel találkozhat:

  • monofunkcionális
  • kétfunkciós
  • multifunkcionális

Monofunkcionális mikrohullámú sütő

Alap mikrohullámú sütőről van szó, amely teljesen elég, ha csak ételt szeretne melegíteni benne. Nem rendelkezik bonyolultabb funkciókkal, de ennek ellenére nagyon jó áron kapható. Ezen kívül a különleges funkciók közül valamire a klasszikus sütők is képesek.

Kétfunkciós mikrohullámú sütő

Olyan mikrohullámú sütőről van szó, amely grillfunkcióval rendelkezik és lényegében az alapverzió továbbfejlesztve.

Multifunkcionális mikrohullámú sütő

Ez a készülék nem csak grillfunkcióval rendelkezik, de forró levegő funkcióval is és egyes modelleket lehetővé teszik a gőzfőzést is.

Készüljön fel arra viszont, hogy a multifunkcionális mikrohullámú sütő több pénzbe fog kerülni. Jól gondolja át ezért milyen funkciókra is lesz egyáltalán szüksége. Nagyon sok grillel rendelkező alapmodell létezik, ami a leghasználtabb különleges funkció.

Általánosan mondhatjuk, hogy a mikrohullámú sütőben lehetséges uborkákat befőzni, de rizst is lehet főzni. Ehhez egy speciális rizsfőző tartozik, amely a mikrohullámú sütő része. Ha a befőzés a mikrohullámú sütőben nagyon egyszerűnek tűnik, nyugodtan kereshet különféle recepteket az interneten, ahol nagyon sok fajtát találhat.

A mikrohullámú sütő tisztítása

A lényeg, hogy tisztán tartsuk. A mikrohullámú sütő elektromos töltésével vonzza a port. Szélsőséges esetben a hátsó szellőzőn keresztül bejuthat és tönkreteheti. Ne becsülje alá a zsíros szennyeződéseket sem, amely a konyhában szinte minden főzésnél kialakul.

Ha azon gondolkodik, hogyan tisztítsa meg a mikrohullámú sütőt, akkor elég csak egy kis rongy, konyhakendő és a hagyományos tisztítószerek.

Extrém szennyeződésnél használhat más szereket is, amelyeket engedélyez a gyártó.

Vigyázzon a nedvességgel. Az ismételt és hosszan tartó vízzel való érintkezés károsíthatja a külső felületet és korróziót okozhat.

Természetesen ez nem vonatkozik a rozsdamentes acél mikrohullámú sütőkre.

Edények a mikrohullámú sütőbe

Biztosan tudja, hogy a mikrohullámú sütőbe nem rakhat fémeket. Győződjön meg arról, hogy az edényei nem tartalmaznak fémes részeket, díszítést, amelyek tönkretehetik a sütőt. Az edények a mikrohullámú sütőbe viszont nem az egyetlen buktató ami Önre vár.

Amennyiben műanyag tálkákban melegíti az ételeket, győzödjön meg arról, hogy tartós műanyagból készültek. A tartós anyagból például a mikrohullámú sütő fedele készült, amely a nedvesség és az illat fenntartásáról gondoskodik.

Márka

A háztartási gépek esetén a márka fontos szerepet játszik. Gyakran a minőségi márka garantálja a jobb minőségű kivitelezést és a tartósabb anyagokat. Az ügyfelek leggyakrabban a Samsung, Bosch, Electrolux és a Whirlpool mikrohullámú sütőket választják.

A készülékek vásárlásakor szokás szerint a hagyományos üzletben történő vásárlásnak bizonyos előnyei vannak az online vásárlással szemben.

Sokan azért választanak egy bevált elektronikai üzletet, mert azok lehetőséget kínálnak, hogy megtekintsék a mikrohullámú sütőket élőben.

Amikor ellátogat egy üzletbe, akkor nagyobb eséllyel becsülheti fel a minőséget is.

Az online vásárlás viszont lehetőséget nyújt számos termék gyors böngészésére. Az interneten elérhető vélemények viszont lehetővé teszik a lehető legjobb készülék kiválasztását.

Az interneten gyakran olyan szakértői véleményeket is találhat, akik olyan dolgokra mutatnak rá, amelyeket nem biztos, hogy egyedül észrevenne.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük