Kert

Virágzó szobanövények – Szépek és hasznosak!

afrikai ibolya

Ma már nem létezik olyan ember, akinek ne lenne legalább egy szobanövény az otthonában. A szobanövények szebbé és kellemesebbé teszik az otthonunknak, sokaknak örömet okoznak és ráadásul tisztítják a levegőt. Pont ezért vásároljuk őket.

Önnel is megtörtént már, hogy megvett valamilyen szép virágot otthonra, de pár nap után élettelen, száraz vagy rothadt volt?

Irigykedve néz az ismerősei szép szobanövényeire? Önnél nem akarnak virágzani a növények és nem tudja hol követi el a hibát?

A virágzó szobanövények termesztésénél gyakran azért találkozunk a sikertelenséggel, mert nem ismerjük a gondozásuk igényeit. Manapság olyan virágok is találhatók a kínálatban, amelyeket régen termesztettek és egyre inkább népszerűbbek. Sajnos a virágok általában nem boldogulnak a központi fűtéssel fűtött terekben.

A lakásban vannak problémás helyek, de könnyen megbirkózhat velük. A cikkünkben megtudhat többet a szobanövények gondozásáról és megmutatjuk a legnépszerűbb szobanövényfajtákat.

Növények, mint légszűrők?

A virágzó szobanövények nagyszerű zöld légszűrők.

Az egészséges és gazdag levelű szobanövények tisztítják a levegőt és eltávolítják belőle a káros anyagokat, például a formaldehidet, a benzolt vagy a triklór-etilént, amelyek építőanyagokból, festékekből, szőnyegekből és bútorokból kerülnek a levegőbe.

A zöld légszűrők közé a következők tartoznak:

  • dracéna
  • filodendron
  • zöldike
  • begónia
  • datolyapálma
  • sugárarália
  • fügefa
  • vitorlavirág
  • buzogányvirág

A szobanövények gondozása

Ha szeretné, hogy a szobanövényei szépek és egészségesek legyenek, szeretettel kell róluk gondoskodni. Tegye jobbá a körülményeiket és ők pedig megköszönik ezt.

Próbálja meg a következő lépéseket bevonni a hétvégi rutinjába.

1. Öntözés

Abban az időben, amikor hosszabbak a napok és magasabb a fény intenzitása, a növények aktívabbak és ezzel több vizet fogyasztanak.

Néhány számára több vizet kell biztosítani. Főleg azokról a fajtákról van szó, amelyeknek nedves szubsztrátumra van szükségük.

A növények többségének inkább az felel meg, ha a szubsztrátumot a locsolás előtt hagyja egy kicsit megszáradni. Vigyázzon a túlzott öntözéssel!

A növényeket mindig szobahőmérsékletű állott vagy esővízzel öntözze.

2. Trágyázás

A növényeknek a fejlődésük miatt tápanyagokra van szükségük, amik főleg a tavaszi időszakban igényesebbek. Ásványi trágyákkal tudja megadni ezt nekik.

Ha úgy dönt, hogy még átülteti a növényt, a trágyázás csak 6-8 hónap után kezdődik el.

Az adagolás a gyártó által van megadva és a gyakoriság a növény típusától függ. Hetente vagy kéthetente egyszer trágyázza az összes növényt, amelyek sok új levelet növesztenek. A lassabb növésű növényeket elég minden harmadik vagy negyedik héten trágyázni.

3. Átültetés

A legjobb start a legtöbb szobanövény számára az átültetés friss szubsztrátumba. A növénynek így növeli a tápanyagellátását és stabilitást biztosít a cserépben.

Azokat a növényfajokat ültesse át, amelyek már megkezdték a vegetációidőt, intenzívebben nőnek és fejlettebbek a gyökereik.

Vigyázzon a túl korai átültetéssel, elveszítheti a növényt!

4. Metszés

A szobanövényeknek is jót tesz a metszés. A hajtások metszését körülbelül 14 nappal az átültetés előtt végezze el, akkor a növények jobban reagálnak rá. Elkezdenek jobban ágazni és kompakt kinézetet szereznek.

A leggyakrabban a hibiszkuszt, azáleát vagy fügefát formázzák.

A metszésnél ne felejtsen el csak éles és tiszta ollót használni.

5. Szaporítás

Szaporíthatja a növényt szétosztással, dugványozással, áztatással vagy az anyanövény gyökereztetésével. A tavasz ideális időszak a vegetatív szaporodáshoz.

Sokféle típust lehetséges bujtással szaporítani.

Elég, ha a fiókhagymákat elválasztja és friss szubsztrátumba rakja őket. Sokat szaporíthat a dugványokkal is, amelyeket először vízben kell gyökereztetni vagy azonnal szubsztrátumba ültetni.

6. Gondozás

A levelek tetején biztos van porréteg, amit el kell távolítani. A szennyeződések ugyanis gátolják a fotoszintézist és rontják a levelek kinézetét.

A porréteg eltávolításához használjon egy rongyot és langyos vizet. Az is ideális, ha lezuhanyoztatja a növényeket. A sápadt végeket vágja le és figyeljen a lehetséges kártevők és betegségek megjelenésére.

A legnépszerűbb szobanövények

Fokföldi ibolya (Saintpaulia)

afrikai ibolya

Ha a fokföldi ibolya név nem mond Önnek semmit, nem baj. Az emberek inkább afrikai ibolya néven ismerik. Az Usambara-hegység dzsungelében fedezték fel. Közvetlenül az import után nagy népszerűségnek örvendett egész éves virágzásával, és a szobaklasszikusok közé tartozik.

Származás: Délkelet-Afrika

Virágok: Egyenként szabad bimbókból nőnek ki, egyszerűek, teljesvirágok vagy rojtosak. Különböző árnyalataik vannak lila, rózsaszín és kék színben. Kétszínűek is lehetnek. Egész évben virágoznak.

Méret: A fokföldi ibolya 20 cm-ig nő meg és sötétzöldek, húsosak, szőrösek a levelei.

Elhelyezés: Világos, félárnyékban, nem közvetlen fényre, 16-18°C körül.

Gondozás: Rendszeresen, állott vízzel öntözze a tálkába, mellőzze a túl sok vizet.

Fajták: Dorothy, Fancy Pants, Porcelain, Mina

Tanácsunk: A növényt tálkába öntözze, 1-2 óra múlva a felesleges vizet ki kell önteni a tálkából. Ha a szubsztrátum hosszabb ideje nedves, a növény gyökerei elkezdhetnek rohadni. Amíg újra megöntözi, hagyja a szubsztrátumot kicsit megszáradni. Minél hidegebb a hely, ahol a virág van, annál szárazabbnak kell lennie a szubsztrátumnak.

Begónia (Begonia)

begónia

A begóniák mindig népszerűek a termesztők közt. Rövid napos növénynek számítanak, mert télen virágoznak. A lakásokban leggyakrabban két fajta típust termesztenek, a Begonia hybrida-t „Glorie de Lorraine“ és a Begonia elatior-t. A begonia elatior dél-amerikai keresztezett fajták típusa.

Származás: Amerika, Ázsia és Afrika tropikus részei

Virágok: Gömbölyded, egyszerű vagy teljes fehér, sárga, narancssárga és piros színűek.

Méret: Bokros, nagy sötétzöld levelekkel, amelyek a sok virág alatt gyakran nem láthatók.

Elhelyezés: Világos, de nem napos, levegős meleg helyre szobahőmérsékleten.

Gondozás: A szubsztrátumot tartsa mindig nedvesen és minden 14 napban töltse fel tápanyagos trágyával a virágzó növényeket.

Fajták: Tamary, Rieger

Tanácsunk: Megvásárlása után a növényt 2-3 napig hagyja 12-15°C hőmérsékletű szobában. Így hamarabb megszokja a megváltozott körülményeket. Utána vigye abba a helyiségbe, ahol tartani fogja.

Azálea (Rhododendron simsii)

azálea

Európába rejtélyes bokorként szállították be. Nemesítéssel különféle fajtákat termesztettek, amelyek alkalmasak olyan beltérbe is, amelyet nagyon lassú növekedés jellemez.

Származás: Kína és Japán nedves, hideg erdői

Virágok: Tölcsér alakú virágzat a levélszint felett, 5–6 cm nagyságú, rózsaszín, fehér és piros színben. Decembertől júniusig virágzik.

Méret: Bokros, az alapja fás, kis ellipszises sötétzöld levelekkel.

Elhelyezés: Világos, ősszel és télen hideg és szellős helyre, 12°C hőmérsékletben.

Gondozás: A növényt állott vízzel locsolja. Nem kedveli a szárazságot és a túl sok vizet. Nyáron trágyázza rododendronra való trágyával.

Fajták: Witte Vogel

Tanácsunk: Elvirágzás után ne felejtse el eltávolítani a virágokat. Szükség esetén bemetszheti a kívánt formára.

Ciklámen (Cyclamen)

ciklámen

Ez a növény feltűnő és vonzó virágok közé tartozik, a leveleinek is köszönhetően. Főleg télen és tavasszal virágzik. Népiesen alpesi ibolyának hívják.

Származás: Földközi-tenger környéke

Virágok: Szeptembertől áprilisig virágzik. A szirmok skarlátvörös színűek, rózsaszínűek, fehérek, egyes virágok csíkosak, mások csak színes szélűek.

Méret: A lapos húsos gumóból számos köralakú levél nő ezüstös mintázattal.

Elhelyezés: Világos, hűvös helyen, hőmérséklet 13-18°C körül, nagyobb, szellős, nedves levegőjű szobába.

Gondozás: A szubsztrátumot tartsa mindig enyhén nedvesen, nem állandóan vizesen. A virágzás idején univerzális trágyával trágyázza.

Fajták: Rengeteg típus létezik, különféle nagyságú virágokkal.

A MI TIPPÜNK:

Nem mindenkinek sikerül a cikláment életben tartani több hétnél tovább. Többnyire pár nappal a vásárlása után elkezdenek besárgulni a levelei és elhervadni a virágai. Ezért ajánljuk, hogy akklimatizálja egy hideg helyen, nagyobb, szellős, nedves levegőjű szobában. Néhány nap után gond nélkül átviheti egy szobahőmérsékletű helyiségbe.

A szobanövények örömet okoznak nekünk és segítenek otthonosabbá tenni a lakókörnyezetünket. Megtanult valamit ezekről a növényekről és a legérdekesebb fajokról, gondozásukról. De még sok más létezik.

Csak Önön múlik, melyiket választja!

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük