Kert

Trambulin – Egyszerű tippek, hogyan válassza ki a megfelelőt!

kerti trambulin

Szívesen beszerezne egy trambulint?

Szeretné élvezni a trambulinon való ugrás egészségügyi előnyeit és az általa nyújtott szórakozást, esetleg meg akarja lepni gyermekeit vagy unokáit?

Egy trambulinnal senkinek sem okozhat csalódást, mivel nagyon népszerű szórakoztató eszközről van szó, amely javítja a fizikai kondíciót.

Szívesen beszerezne egy trambulint?

Szeretné élvezni a trambulinon való ugrás egészségügyi előnyeit és az általa nyújtott szórakozást, esetleg meg akarja lepni gyermekeit vagy unokáit?

Egy trambulinnal senkinek sem okozhat csalódást, mivel nagyon népszerű szórakoztató eszközről van szó, amely javítja a fizikai kondíciót.

Trambulint szeretne vásárolni?

Biztosan tudja, hogy a trambulinon való ugrálás nemcsak szórakozást jelent, de új energiaforrást és remek kikapcsolódási módszert is. Az azonnali hatás és élvezet mellett a trambulinok jobb fizikai állapot és jó hangulatot is biztosítanak.

Trambulint szeretne vásárolni? Akkor ez a cikk Önnek való.

Készítettünk Önnek néhány tanácsot és tippet, amelyek megkönnyítik a trambulin kiválasztását és válaszokat kaphat a leggyakoribb kérdésekre.

A trambuli már rég nem csak szórakozás a gyerekek számára vagy sporteszköz a tesiórákon. A trambulinon való ugrálás már néhány éve önálló és teljesértékű sportnak számít.

Érdekesség, hogy 2000 óta a trambulinon való ugrálás bekerült a nyári olimpiába.

A trambulinon való ugrálás annyira népszerű lett, hogy egyes fitneszközpontok úgy döntöttek, kibővítik kínálatukat olyan órákkal, amelyek kizárólag a trambulinugrálásra összpontosítanak.

Úgynevezett „jumping“-ról van szó, amely közben intenzív ugrálásra kerül sor zene ritmusára a szakképzett oktató utasításai szerint.

Az ilyen fajta tornához célszerű egy speciális trambulint beszerezni, trambulint jumpingra vagy fitnesz trambulint fogantyúval.

A kiskereskedők reagáltak erre a növekvő trendre, ezért a trambulinok egyre nagyobb számban jelennek meg az üzletekben, a szaküzletekben és az e-shopokban.

Nem kell többé időt vagy pénzt költenie speciális fitneszközpontok látogatására. Akár ma is könnyen beszerezhet egy trambulint otthonába vagy kertjébe.

A trambulin hasznos sporttevekénységgé válhat a gyerekei számára, de Ön is használhatja tornára az otthona kényelmében vagy kertjében.

kislány trambulinon

Mik az alapkritériumok a kiválasztásnál?

Trambulinok gyerekeknek és felnőtteknek – Kinek való a trambulin?

Mielőtt belekezdne a megfelelő trambulin keresésére, fontos, hogy válaszoljunk erre a kérdésre:

Kinek vásároljuk a trambulint?

Trambulinok gyerekeknek

Ha főleg gyerekek számára vásárolja a trambulint, figyelembe kell venni a trambulin méretét, illetve a rugalmasságát és erősségét.

Szintén fontos megfontolni, hogy milyen gyakran fog a trambulinon ugrálni.

Alkalmanként vagy gyakran fogja használni a trambulint?

Általánosan az érvényes, hogy minél nagyobb a trambulin, annál robusztusabb és szilárdabb a konstrukciója.

A gyerekeknek tehát válasszon olyan trambulint, amelynek az átmérője maximum kb. 3 m. Ezek a trambulinok puhábbak és jobban el tud rajta rugaszkodni a gyermeke.

A biztonságra való tekintettel szintén válasszon védőhálós trambulint. Ez a háló megakadályozza, hogy gyerek kiessen az ugrálófelületről.

A trambulin elhelyezése – Hol fog ugrálni?

Mielőtt eldöntené, hogy milyen méretű trambulint vásárol, fontos még átgondolni, hogy beltéri vagy kültéri használatra vásárolja a trambulint, esetleg hogy szeretné-e a trambulint hordozni is.

Kültéri kerti trambulinok

kültéri trambulinok nehezebbek és nagyobbak, mint a beltéri trambulinok. Sokkal több biztonsági kiegészítőt és kelléket igényelnek.

A piacon klasszikus kültéri trambulinokkal találkozhat, amelyek egyszerűen lerakhatók a földre.

Olyan trambulinokkal is találkozhat, amelyeket a földbe kell süllyeszteni.

Az ilyen süllyesztett trambulinoknak az az előnye, hogy nincs hatással a kert kinézetére. Át kell gondolni viszont, hogy télen el fogja-e rakni a trambulint vagy kint hagyja.

Fontos arra is figyelmeztetnünk, hogy néhány olcsóbb trambulin nehezebben viseli a téli körülményeket és károsodhatnak a trambulin bizonyos részei.

Ez egyes biztonsági funkciók károsodását eredményezheti.

A következtetés az, hogy ha nincs hol tárolnia a kültéri trambulint, akkor érdemes befektetni és jobb minőségű anyagokból készült kerti trambulint vásárolni.

A kültéri trambulinokhoz ponyvákat is forgalmaznak, amelyek megvédik a kerti trambulint az esőtől és a hótól.

trambulin

A trambulin mérete és formája – Milyen méretet válasszon?

A trambulin kiválasztásánál jó, ha gondolunk a helyiségre is, ahová el szeretnénk helyezni.

Van elég hely neki?

A kiválasztott helynek biztonságosnak kell lennie az ugrálók számára. A trambulin méretén kívül számolni kell kb. 1 méterrel is a trambulin körül némi biztonság fenntartása érdekében.

A trambulinok átmérője 90–460 cm lehet.

Lakásokba és kisebb helyiségekbe max. 140 cm átmérőjű trambulinok alkalmasak.

Nagyobb méreteket használhat edzőtermekben, szabadidős létesítményekben vagy nyílt terekben.

Léteznek összecsukható trambulinok is, amelyeket torna után könnyen összerakhat és elteheti az ágy alá, a szekrénybe vagy más helyre.

Fontos, hogy biztonsági okokból emlékezzünk arra, hogy szükséges még minimum egy méter szabad hellyel számolnunk a trambulin teljes kerülete körül.

Mutatunk egy példát: Ha 305 cm átmérőjű trambulint vásárol, a trambulin kerülete körül elegendő szabad helyre lesz szüksége.

Ez a trambulin konkrétan kb. 5 méter átmérőjű helyiségbe illik.

Ha lakásba vagy kisebb helyiségbe szeretne trambulint, ajánljuk, hogy kb. 140 cm átmérőjű trambulint vásároljon.

nyílt helyiségekbe vagy például tornatermekbe nagyobb átmérőjű trambulinokat is választhat.

Általánosan érvényes, hogy a nagyobb átmérőjű trambulin nagyobb elrugaszkodást tesz lehetővé az ugráló felületen.

Egy kisebb trambulin kevésbé rugózik, amit kisebb visszapattanó erő kísér. Egy nagyobb trambulinnak erősebb a rugózása, aminek sokkal nagyobb a visszapattanó ereje és jobb a szórakozás.

Beltéri trambulinok lakásba vagy zárt helyiségekbe

beltéri trambulinok azok, amelyeknek sokkal kisebb a méretük, mint a kültéri trambulinoknak, általában ezek max. 140 cm átmérőjű trambulinok.

Ezek a kisebb trambulinok vagy gyereknek valók vagy aktív tornához felnőttek számára.

A gyerekeknek való trambulinoknak gyakran még kisebb az átmérőjük.

Az ilyen fajta beltéri trambulinokhoz vásárolhat egy fogantyút is, amely támaszként szolgál ugrálás közben.

Ha csak beltéri használathoz vásárolja a trambulint, akkor célszerű egy összecsukható trambulint venni.

Az egyszerűen összerakható otthon.

edzés trambulinon

Hogyan ismerhető fel egy biztonságos és minőségi trambulin?

A biztonság a legfontosabb paraméter minden trambulinnál.

Honnan tudhatjuk, hogy a trambulin igazán biztonságos?

Ezt az anyagok összehasonlításával tudhatjuk meg, amelyekből a trambulin készült. Fontos figyelmeztetni arra, hogy az olcsó trambulinok soha nem nyújtanak olyan minőséget, mint a drágább trambulinok.

legolcsóbb trambulinok gyakran rossz minőségű anyagokból készülnek. A trambulinok gyengébb minősége természetesen balesetkockázattal jár.

A választott hely jelentősen hozzájárul a biztonsághoz, ha a trambulinon ugrál.

A védőhálós trambulinoknak több biztonsági teszten is át kell menniük. A konstrukciójuknak egészen szigorú normákat kell teljesíteniük.

Nézze meg jól, hogy a trambulinok rendelkeznek-e megfelelő bizonyítványokkal.

A nagyobb biztonság érdekében tanácsosak a védőhálók. Főleg a kis gyerekek számára, akik azonnal védőhálóba ütköznek egyensúlyvesztés esetében. A hálóknak köszönhetően így több balesetet is megelőzhet.

A kényelmesebb bejutásához az ugrálófelületre mindenképp szerezzen be kis lépcsőket a trambulinhoz. Fontos a jó ugrálófelület, a rugók és a hurkok.

A jobb minőségű rugóknak hosszabb az élettartama és nem kell olyan gyakran cserélni őket. A rugóknak védőtokkal kellene rendelkezniük.

Ha minőségi trambulint szeretne vásárolni, csakis olyat vegyen, amely minőségi anyagokból készült.

Tanácsos kerülni a trambulinok keresését különféle bazárokban. A trambulinok nagyon el lehetnek használódva és ezzel gyengébbek lehetnek.

Elérhető anyagok

Ha trambulint szeretne vásárolni, jó tudni, hogy a kiválasztott bolt minőségi terméket kínál, amelyben nem csalódik majd rögtön az első használatnál.

A boltnak egyaránt kiegészítőket is kellene kínálnia a trambulinhoz, az egyszerűbb és kényelmesebb használat érdekében.

A tartószerkezetet nagy szilárdságú acélból kell legyen gyártva (az anyag korróziója miatt).

Az ugrálófelületnek speciális anyagból kell készülnie, amelynek sima a felülete és nem okoz horzsolódást, nagy szakítószilárdsággal és memóriahatással rendelkezik – ez garantálja az ugrálófelület hosszabb élettartamát. Az ugrálófelületnek emellett ellenállónak kell lennie a külső körülmények hatására.

Továbbá gondoljon a védőhálóra is, amelynek ellenálló és szilárd anyagból kell készülnie, a trambulinnal kell legyen összekapcsolva és egészen a földig kell érnie.

A trambulin minőségéről gyakran az ár is dönt, de ez nem mindig érvényes, mivel a nagyszerű minőségi trambulinok is kaphatók kedvezményes, akciós árakon és így megvásárolhatja jóval olcsóbban az eredeti árához képest.

Mindez természetesen összefügg a szokásos minőséggel, és használat közben nem fog különbséget érezni az olcsó darabhoz képest.

Figyeljen, mert a trambulinok csak korlátozott időszakra vannak akcióban és többnyire a téli hónapokban.

Van már otthon egy trambulinja? Tanulja meg a backflip-et (hátra szaltó) 5 perc alatt a következő videó segítségével.

A trambulin teherbírása

Minden minőségi trambulin esetében meg kell adni a maximális terhelést, vagyis a trambulin teherbírását. A biztonságos trambulin alapja a kellő szilárdság.

A teherbírásnak tehát meg kell felelnie a súlykategóriájának.

Minden trambulin sokkal nagyobb súlyt bír el, mint ahogy hivatalosan meg van adva a terméken.

Viszont ha nem fogja betartani a teherbírást, akkor a rugók leterhelődhetnek, ami lerövidítheti az élettartamát.

Ha a gyerekeivel együtt szeretne a trambulinon ugrálni, mindenképp vásároljon egy nagyobb méretű trambulint, tehát nagyobb teherbírással rendelkezőt, például min. 400 cm átmérőjű trambulint.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük