Senki sem tud elképzelni egy tányér nélküli háztartást. Leginkább örömmel vásároljuk az új darabokat. Ha éppen a kiválasztási fázisban van, akkor ezt a néhány tippet követheti az egyszerűbb döntések érdekében.

Eléggé szigorúak, ami az elkülönített ünnepi és a „közönséges” tányérokat illeti, a nagyanyaink voltak. Mindegyiküknek más-más követelményeknek kellet megfelelniük – az ünnepinél sokat jelentett a dizájn a mindennapinál inkább a funkcionalitás és a tartósság volt a fontos.

Napjainkban ez már máshogy van – mindkét követelményt igényeljük, díszítsen is, de egyben legyen ellenálló is.

„Ma a fő szempont az időtlenség, ezért javasoljuk, hogy minőségi fehér tányérokat válasszon egyszerű formákkal.

Az ilyen készletek a megfelelő dekorációk és kiegészítők segítségével alkalmazhatóak bármilyen alkalomhoz.”- javasolja Tereza Polcar, az Ikea vállalat egyik dolgozója.

Sokak számára a fehér vagy  egyszínű tányérok unalmasak lehetnek.

“Nemrégiben egyre nagyobb érdeklődést mutatunk a vidám mintákban és színekben gazdag étkészletek és tányérok iránt.

Ha felszeretné velük dobni konyhája kinézetét, szükséges gondolni a karbantartási módszerekre is – azoknak gyengédnek kell lenniük, mert a mosogatógép intenzív mosási programjai károsíthatják a színeket és befolyásolhatják stabilitásukat.” – figyelmeztet Gabriela Kaizr az 4home e-shop-tól.

Tányérok és étkészletek – Mire figyeljünk oda?


Tehát fehér vagy színes?

Tányérok és étkészletek“A mindennapos használathoz ideálisak az egyszínű vagy az olyan színű készletek, amelyek megfelelnek a lakás felszerelésének színéhez.

Ne válasszon aranyozott vagy díszített fémmel díszített tányérokat – ha minőségiek, mosogatógépben moshatók, de nem használhatók mikrohullámú sütőben – mondja Eva Lapeš, a Villeroy & Boch tulajdonosa.

A színes minták eltérítik a figyelmet az ételtől – ezért használnak többnyire fehér darabokat kóstolóknál.

Ünnepélyes vs. mindennapi étkezések


Először is meg kell fontolni, hogy milyen gyakran fogja használni az új tányérokat.

Ha gyakorlatilag mindennap, egy drágább készlet nem megfelelő megoldás, mert megtörténhet, hogy néha egy-két darab eltörik. Az ünnepi alkalmakor azonban drágább ünnepi szolgáltatásra van szükség, hogy teljesen más hangulatot adjon az étkezésnek.

Természetesen óriási különbség, hogy mindennapi használatra vagy ünnepi alkalmakra veszünk tányért.

A normál használathoz okosabb döntés az olcsóbb megoldás, amit nem fogunk sajnálni, ha néha egy-két darab összetörik.

Ráadásul egy ilyen készletet nem örökké tartunk meg, ezért nem kell különösebben ragaszkodnunk az időtlenségéhez. Ez több lehetőséget biztosít a jelenlegi ízlésünk és az aktuális trendek figyelembevételére.

Ám de biztosan nem lehet ez az egyetlen készlet háztartásunkban. Az ünnepi alkalmakra mindig készen kell állnunk az  ünneplős tányérokkal, amelyek ösztönzik a kivételes alkalom benyomását.

A tányérok anyaga és dizájnja


Nem mondható el, hogy egy anyag lényegesen jobb a többinél.

 Kiváló minőséget várhat az üveg- vagy kerámia tányéroktól.

Ugyanazokkal a tulajdonságokkal rendelkeznek a porcelán étkészletek.

Ezért, maga az anyag helyett, az egyes termékek tervezésére és színére összpontosíthat.

E szempontból nem létezik egy általános útmutató, mert minden ember egyedi ízléssel rendelkezik.

Melyik anyagokat javasolják a szakértők?


“Az étkező tányérok többnyire kerámiából, porcelánból, kőből készülnek, de például üvegből is.

Minden anyagnak emellett  megvannak a saját előnyei és hátrányai.

Például a kerámiából készült étkészletek általában nagyon népszerűek, de a nagyobb az esélye, hogy a máz lepattan vagy ledörzsölődik róla.” – mondja Igor a 4home társaságból.

Az abszolút klasszikus természetesen a kaolin és kő keverékéből készült porcelán, és biztosan nem lép mellé, ha ebből az anyagból választ étkészletet.

Tányérok és étkészletek

Ha például valami különlegest akarunk az ünnepi asztalhoz, létezik egy úgynevezett Bone China porcelán, zúzott csontokkal keverve, ami annyira hihetetlenül vékony, hogy fénysugáron keresztül nézve szó szerint átlátszónak tűnik.

Milyen mennyiségű étkészletre van szükségünk?


Ez elsősorban a háztartásban élő személyektől függ.

Egy személy számára egy 12 darabos készlet elegendő, egy nagyobb családnál előfordulhat, hogy egy 30 darabos készlet sem elegendő, főleg, ha gyakran várnak vendégeket.

Mindenesetre attól is függ, hogy otthon csak levest vagy főételeket is szolgál-e fel, vagy akár desszerteket és egyéb ételeket is. Ilyen esetekben desszert tányérokat és egyéb különleges változatokat is használhat.

Maga dönti el, hogy melyik készlet a leginkább megfelelő Önnek.

Rendkívül  nagy tányérok is divatosak napjainkban, de legyen óvatos – ha átmérőjük meghaladja a 30 centimétert, azok lehetségesen nem férnek majd be a mosogatógépben vagy a szekrénybe. Inkább előre mérje le.

Ugyanez a probléma léphet fel a nem hagyományos geometriai formával rendelkező porcelánnal is.

Milyen tányérokat választanának a szakértők?


Milyen tányérokat választana?

Ezt a kérdést feltettük néhány szakértőnek és itt vannak a válaszaik:

„A tányérok magasabb szélei megakadályozzák, hogy megégesse magát vagy szétöntsön valami, amikor az ételt viszi a tányéron.

Személy szerint szeretem az olyan tányérokat is, amelyeknek extra szélük van, ahová helyezheti a pirított kenyérkockákat, vagy az ételek héjait, magjait. “- mondja Maya Ganszyniec, az Ikea egyik tervezője.

“Az ételkészletek vásárlásánál, leginkább a saját ízlésem szerint választok.

Azokat a darabokat keresem, amelyek az esztétikailag a lehető legjobban illeszkednek a helyiségbe. Igaz, hogy az ilyen döntést sokszor megbántam.

Ezért azt javaslom, hogy a teljes készlet funkcionalitását ne csak a dizájnját vegye figyelembe. “Mondja Ľudmila Krotáková a Porcelaine-tól.

Ha egy egész étkészletet vásárol, akkor érdemes  egy vagy két darabbal többet venni.

“A minőségi tányérok néhány évig szolgálnak majd, és ha egy eltörik, akkor nem biztos, hogy megfogja még tudni vásárolni, így a készlet nem lesz teljes”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here