Háztartási gépek

Szárítógép – Hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

szárítógép

Nincs kertje sem erkélye és a ruhákat a lakásban kell szárítania, ahol ez zavarja önt? A szárítógép remek megoldás lehet és tökéletes segédeszköz az Ön háztartásába és mindenhez passzolni fog. A ruhákat megszárítja takarékosan és gyorsan, megszabadítja Önt a vasalástól, tehát sok időt spórol meg. Ezen kívül megszűnteti a ruhákban lévő allergéneket. Miért szerezze be ezt a csodát és hogyan válasszon szárítógépet, amely teljesíti az összes elvárását?

Close

Tartalom

AEG T6DBG28S Kondenzációs szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, B

125 999 Ft
3 out of 5
AEG T6DBG28S Kondenzációs szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, B a gyártótól AEG az árért 125999.0 Ft. További információk
Close

AEG T6DBG28W Kondenzációs szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, B

122 999 Ft
5 out of 5
AEG T6DBG28W Kondenzációs szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, B a gyártótól AEG az árért 122999.0 Ft. További információk
Close

AEG T7DBE38S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, LCD kijelző, A+

183 999 Ft
5 out of 5
AEG T7DBE38S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, LCD kijelző, A+ a gyártótól AEG az árért 183999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

AEG T7DBE38W Hőszivattyús szárítógép

159 999 Ft
3 out of 5
AEG T7DBE38W Hőszivattyús szárítógép a gyártótól AEG az árért 159999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

AEG T8DBC49S Hőszivattyús szárítógép, 9 kg, inverter motor, LCD kijelző, A++

251 999 Ft
5 out of 5
AEG T8DBC49S Hőszivattyús szárítógép, 9 kg, inverter motor, LCD kijelző, A++ a gyártótól AEG az árért 251999.0 Ft. További információk
Close

AEG T8DBE48S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, A++

192 999 Ft
3 out of 5
AEG T8DBE48S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijelző, A++ a gyártótól AEG az árért 192999.0 Ft. További információk
Close

AEG T8DEA68A Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, WIFI, inverter motor, TFT érintőkijelző, A+++

271 999 Ft
5 out of 5
AEG T8DEA68A Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, WIFI, inverter motor, TFT érintőkijelző, A+++ a gyártótól AEG az árért 271999.0 Ft. További
Close

AEG T8DEE48S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijjelző, A++

224 999 Ft
4 out of 5
AEG T8DEE48S Hőszivattyús szárítógép, 8 kg, inverter motor, LCD kijjelző, A++ a gyártótól AEG az árért 224999.0 Ft. További információk
Close

AEG T9DBB89B Hőszivattyús szárítógép

338 999 Ft
5 out of 5
AEG T9DBB89B Hőszivattyús szárítógép a gyártótól AEG az árért 338999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

BEKO DB-7101 PA Kondenzációs szárítógép

92 999 Ft
3 out of 5
BEKO DB-7101 PA Kondenzációs szárítógép a gyártótól Beko az árért 92999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

BEKO DS-7433 PAO Hőszivattyús szárítógép

130 999 Ft
5 out of 5
BEKO DS-7433 PAO Hőszivattyús szárítógép a gyártótól Beko az árért 130999.0 Ft. További információk és fotók…
Close

BEKO DU-7133 GAO Kondenzációs szárítógép

104 999 Ft
4 out of 5
BEKO DU-7133 GAO Kondenzációs szárítógép a gyártótól Beko az árért 104999.0 Ft. További információk és fotók…

Lássunk hozzá szépen folyamatosan

Nem biztos a szárítógép kiválasztásában? Szívesen segítünk. Ebben a cikkben az általános információkra összpontosítunk, leírjuk az egyes szárítógépek típusait, foglalkozunk az energiafogyasztással és a költségekkel. Megemlítjük a szárítógépek funkcióit is. Hisszük, hogy ennek a cikknek köszönhetően a legjobb szárítógépet választja ki.

A szárítógép persze nem egy hagyományos háztartási eszköz. Az utóbbi időben viszont a népszerűsége egyre inkább növekszik. A szárítógép ugyanis időt és fáradozást is megtakarít.

Már nem kell ruhákat teregetnie és várnia, amíg megszáradnak. Ez főleg a kisebb lakásokban praktikus, ahol nem nagyon van szabad hely. A lakása a kiteregetett ruhák nélkül ráadásul esztétikusabban is fog kinézni. A kimosott ruhákat csak berakja a szárítógépbe, kiválasztja a megfelelő programot és a szárítás befejezése után száraz, puha és szinte kivasalt ruhákat vesz ki a gépből, amelyeket utána elég csak eltenni a szekrénybe.

A szárítógépek egyre népszerűbb háztartási gépek a háztartásokban. Időt és fáradozást takarít meg, mert nem kell hosszadalmasan kiteregetnie a vizes ruhákat és utána sokáig arra várni, hogy megszáradjanak.

Egy minőségi szárítógép néhány perc alatt képes erre.

Helyet is megtakarít a helyiségben, ahol szárítókötelek vagy ruhaszárítók vannak az útban. A szárítógépek puhábbá varázsolják a ruhákat és szinte ki is vasalják őket.

A szárítógép kiválasztásakor érdekelni fogja főleg a mérete, a gazdaságossága vagy a rendelkezésére álló funkciók. Adunk néhány tippet a szárítógép kiválasztásához, amelyek segíthetnek.

Csak még egy háztartási gép vagy remek segédeszköz?

Néhány ember úgy gondolja, hogy kifejezetten egy ruhaszárításra való gépet felesleges megvásárolni. Hiszen a ruhaneműt a kertben, az erkélyen vagy közvetlenül a lakásban is száríthatja.

Úgy tűnhet, hogy a szárítógépbe befektetni nem éri meg.

Épp az ellenkezője igaz, egy minőségi szárítógép sok pénzt spórolhat meg az áramon, ezenkívül megtakarítja az értékes idejét is.

Ezt az állítást bizonyítja az interneten elérhető számos pozitív vélemény is a szárítógépekről. Nagyon népszerűek a Bosch márkájú szárítógépek.

szárítógép funkciók

A szárítógép időt takarít meg és megelőzi a párás levegő kialakulását a lakásban

Milyen okok szólnak e segédeszköz beszerzése mellett?

Az első az a tény, hogy a szárítógép – ahogy a nevében is áll – megszárítja a ruhákat, mégpedig bármikor, az időjárástól függetlenül.

Nem baj ha esik az eső, ami már biztos többször is megzavarta a szárítási folyamatot, de a fagy vagy egyéb rossz időjárási viszony sem probléma.

A hosszú folyamat helyett egyszerűen beteszi a ruhákat a szárítógépbe és néhány perc alatt kész is van. A szárítógépben méghozzá nem fenyeget az a veszély, hogy megfakulnak a ruhák, ami a napon szárítva megtörténhet.

A szárítógép számos előnyt hoz azoknak is, akik a ruhákat a lakásban szárítják.

Egyrészt sokkal kevesebb helyet foglal el, mint egy ruhaszárító, de ami a legfontosabb, megakadályozza, hogy a ruhákból származó nedvesség a szoba falaiba párologjon.

Lecsengett a hosszantartó vasalásnak!

Szeretne még több okot, hogy miért legyen egy szárítógép a háztartása része? Ennek a csodának köszönhetően megszabadulhat a vasalástól.

Valljuk be, a szabadidőnket más tevékenységeknek szívesebben szenteljük, mint a rengeteg ruha vasalásának.

A szárítógép megmenti a szabadidejét. Pólókat, pulóvereket, nadrágokat és egyéb ruhákat szárítás után elég csak összehajtani és betenni a szekrénybe.

A szárítógépnek köszönhetően ráadásul a vasalás is egyszerűbb lesz. A szárítógép puhábbá teszi a ruhákat.

Kellemesebbek lesznek viselés közben is és nem fogják irritálni a bőrét, főleg ha érzékeny a bőre vagy allergiás. A szárítógép a modern technológiának köszönhetően megbirkózik a nagyon finom anyagú fehérneművel is és biztosítja a hosszantartó élettartamát.

Szabaduljon meg a bolyhoktól, szőrszálaktól és az allergénektől

A szárítógép egyéb előnyöket is hoz a háztartásába. Eltűnteti a ruhákról a bolyhokat, hajszálakat vagy a házikedvence szőrszálait is.

Mindez benne marad a szűrőben és a ruhák szennyeződésmentesek lesznek.

Ezen kívül a szűrő megfogja a port is és a magas hőmérsékletnek köszönhetően megbirkózik az allergénekkel is, megakadályozza, hogy bejussanak a ruhákba szárítás közben.

Nem kell aggódnia amiatt, hogy a ruhái bűzlenének, ahogyan ez meg szokott történni az erkélyen a városokban.

A szárítógépbe kedve szerint tehet valamilyen illatosítót is.

A szárítógép ki is tudja mosni a ruhákat

A szárítógép néhány esetben ráadásul helyettesíteni is tudja a mosógépet.

Büdösek a ruhái az ételtől, füsttől vagy csak beleizzadt?

Ha a ruhák nem koszosak, felesleges kimosni őket, ráadásul a folytonos mosással romlik a ruhák minősége.

Ebben az esetben elég a szárítógép is, amelynek van egy úgynevezett refresh, azaz regeneráló programja.

A párának köszönhetően a ruhák pár perc alatt tiszták, szagmentesek és szárazok lesznek.

Válasszon egy ideális szárítógépet a háztartásába

Úgy döntött, hogy szárítógépet vásárol?

Számos típus és modell közül választhat a legkülönböző funkciókkal. Mire figyeljünk a vásárlásnál és hogyan válasszunk szárítógépet, amely remekül fog szolgálni?

Elsősorban azt kell eldöntenie, hogy milyen típusú szárítógép kedvezőbb Önnek. A szárítógépeket a forró levegő elvezetésére alkalmazott technológia szerint osztályozzuk.

Ilyen fajta szárítógépeket ismerünk:

  • kondenzációs, ahol a keletkező pára vízzé alakul és lerakódik a tartályban vagy a lefolyórendszerbe van elvezetve
  • hőszivattyús, amely a forró levegőt kintre vezeti el, ezért alkalmas nagy fürdőszobákba, ahol szellőzés biztosítható.

szárítógép típusok

Egy olcsó kondenzációs szárítógépet általában nem érdemes megvásárolni, ezért jobb befektetni a drágább verzióba hőszivattyúval, amely lehűti a forró levegőt és a megszerzett energiát felhasználja. Így takarékos és azok számára megfelelő, akik rendszeresen szárítanak.

Válassza ki a vezérlés típusát

Kíváncsi arra, hogy milyen egyéb indikátorok szerint válasszon szárítógépet? Összpontosítson a vezérlés típusára például.

Választhat mechanikus vezérlésű szárítógépet, ahol maga állíthatja be a hőmérsékletet és a szárítási időt.

Az újabb modellek azonban energiatakarékos elektronikus vezérléssel rendelkeznek. Ezenkívül biztosítja, hogy a ruhák pontosan addig száradjanak, ameddig szükséges.

Válassza ki a megfelelő és szükséges funkciókat

A vezérléssel összefüggnek a funkciók is, amellyel meg tud birkózni a szárítógépe. Itt aszerint kell döntenie, hogy mi fontos Önnek és milyen programokra és funkciókra nincs szüksége.

A megfelelő szárítási program kiválasztása például attól is függ, hogy milyen fajta ruhákat szeretne szárítani.

Hasznos funkció lehet a szárítás késleltetése. Jobb, ha a szárítást követően azonnal kiszedi a ruhákat a szárítógépből. Nagyszerű az a lehetőség, hogy beállíthatja a szárítási időt úgy, hogy a ruhák akkor száradnak meg, amikor Ön hazaérkezik.

Az is hasznos lehet, hogy a szárítógép opcionális szárítási fokozattal rendelkezik.

A nedves ruha könnyebben vasalható lesz, a teljesen szárazat viszont azonnal beteheti a szekrénybe.

A szárítógép számos funkciót kínál és elég csak egy olyan gépet választani, amely pontosan teljesíti az Ön elvárásait és hasznos segédeszközzé vállik a háztartásában.

Válassza ki az elhelyezését

Ha már úgy döntött, hogy szárítógépet vásárol, akkor előre tudnia kell, hogy hová fogja elhelyezni. Valakinek a folyosón van, valakinek pedig a pincében.

A beépített szárítógépek megtalálják a helyüket a konyhában is vagy elhelyezheti szokásosan a fürdőszobába.

Nagyszerű változat az ún. slim szárítógép, amely lényegében a szárítógép keskenyebb verziója. A kompakt méreteinek köszönhetően sokkal kevesebb helyet foglal el, mint a klasszikus szárítógépek.

Akárhol is legyen az új szárítógépje, meg kell oldania a gyakran bonyolult lefolyórendszerhez való csatlakoztatását.

A szárítógép vékony csövének csatlakoztatásával kapcsolatos problémát könnyen megoldja egy elvezető cső.

Töltés típusa

Ugyanúgy, mint a mosógépeknél is, kiválaszthatja, hogy melyik oldalból szeretné berakni a ruhákat (vagy más tárgyakat, száríthat mondjuk plüssöket, cipőket és még több mindent) a szárítógépbe.

A piacon felültöltős és elöltöltős szárítógépek találhatók.

  • Felültöltős szárítógépek – nem annyira tágasak és jobbak azoknak, akiknek fájós a hátuk, mivel nem kell annyit hajolniuk a szárítógép töltésénél.
  • Elöltöltős szárítógépek – valamivel nagyobbak és le kell hozzájuk hajolni, a piacon pedig több fajta létezik, így nagyobb az esély arra, hogy olyat válasszon, amely pontosan megfelel Önnek.

A szárítógép elhelyezésénél a kényelem is érdekelni fogja Önt.

Ha elöltöltős szárítógépet válasz, elegendő helyre lesz szüksége a gép ajtaja miatt.

A kisebb fürdőszobákba ezért inkább a felültöltős szárítógép alkalmas, de mivel felülről kell belerakni a ruhákat, nem használható tárhelyként.

A szárítógép működési elve

A szárítógépeket a következő csoportokra osztjuk:

  • Kondenzációs szárítógépek
  • Hőszivattyús szárítógépek

kondenzációs szárítógépek célszerűek a hagyományos háztartásokba. A kondenz vizet a tartályba vagy néhány modellnél a csövön keresztül a lefolyóba engedi ki.

Otthon így nem kell foglalkoznia a vízpára elvezetésével.

A kondenzációs szárítógépet gyakorlatilag bárhová elhelyezheti, minimális beépítési igénnyel, mindenféle átalakítás nélkül.

A második típus a hőszivattyús szárítógépeké, amelyek elvezetik a párát a gépből.

Tekintettel arra, hogy ezek a szárítógépek magasabb páratartalmat okoznak, inkább külön mosókonyhákba alkalmasak.

Lehetősége van azonban otthon a kábelezés átalakítására és szellőzőcső felszerelésére, ami különösen akkor hasznos, ha építkezési módosításokat szeretne véghezvinni (akár lakást, akár házat újít fel, esetleg újat épít).

Ekkor a hőszivattyús szárítógép előnyös lesz az Ön számára az alacsonyabb vételár és üzemeltetési költségek miatt.

Gondolja át, hogyan akarja kombinálni a mosást és a szárítást

Ha nincs elegendő helye otthon egy külön szárítógépnek, esetleg nincs hol teregetnie, beszerezhet egy mosó-szárítógépet.

Habár ez a fajta gép nem szárít olyan hatékonyan, mint a klasszikus szárítógép (általában a teljes mosott adag körülbelül felét lehet egyszerre megszárítani), nem kell aggódnia a ruhák száradása miatt, szárítás után azonnal lehet őket vasalni és eltenni a helyükre.

Hátránya a nagyobb vízfogyasztás, vagy a mosáshoz és szárításhoz szükséges hosszabb időtartam. Amennyiben elegendő helye van otthon, érdemes két külön gépet beszerezni.

Előnyös, ha mosó és szárítógépet egy gyártótól vásárol.

Ennek oka az eszközök könnyebb csatlakoztatása, egyes szárítógépek akár a mosógép kezelőpaneljét is használhatják, amelyhez kábellel vannak csatlakoztatva.

A mosást és a szárítást így egy eszközről lehet vezérelni.

A szárítógép mindenkinek alkalmas, aki minél hamarabb szeretne száraz ruhákat és nem akar kiszolgáltatva lenni az időjárásnak.

Az olyan embereknek is alkalmas, akiknek nincs elég helyük a lakásban egy ruhaszárító állványnak vagy esetleg az állvány nem tűnik esztétikusnak számukra.

A szárítógép vásárlását jól fontolja meg, mivel a szárítógépet eléggé drága üzemeltetni, ha nincs mosógépe, amely legalább 1400 fordulatot tesz meg egy perc alatt, hogy a ruhák alaposan ki legyek csavarva.

A szárítógép vezérlése

A vezérlés hasonló, mint a mosógépeknél – az olcsóbb modelleknél magának kell kiválasztania a programot (hőmérséklet és szárítási időtartam), ezzel hibát tud elkövetni (véletlenül is például), így nagyobb a valószínűség, hogy a ruhák a szárítógépben megsérülhetnek a rosszul kiválasztott program miatt.

A szárítási időt kiválaszthatja a mellékelt táblázat szerint a szárítógép utasításában. Ez a szárítógépdob mérete szerint van megadva, továbbá a nedvesség, típus és a ruhák mennyisége szerint.

A drágább modellek könnyebben vezérelhetők – előre elkészített programok vannak rajtuk.

Néhány mosógépnek van egy ún. fuzzy system-je (gyakran „hatodik érzék“-nek nevezve), ami a szenzorjával felismeri a szárítógépben lévő ruhamennyiséget, a nedvesség mértékét és a ruhák típusát is és ezekhez kiválaszt egy hozzá illő programot.

Ennek köszönhetően pénzt is megtakaríthat, mert a ruhák pont elegendően lesznek szárazok és nem lesznek túlszárítva.

mosó-szárítógép

Hogyan válasszunk megfelelő szárítógépet

Ugyanúgy, mint bármilyen más háztartási gép kiválasztásánál, jól át kell gondolnia, hogy mennyit szeretne fektetni a szárítógépbe és milyen programokkal kell rendelkezzen.

Ha úgy dönt, hogy beszerez egy szárítógépet, két fő technológia közül választhat:

Az első, ritkábban használt technológia a hőszivattyús. A második, népszerűbb technológia a kondenzációs. A felmelegedett levegő ventilátorral van elvezetve a szárítógépdobba, amely lassan forog. Ezután a párás levegőt elvezeti a belsejéből.

A páraelvezetés módszere szerint vannak ezek a szárítógépek elnevezve. Vásárolhat viszont egy kombinált szárítógépet mosógéppel, amely helyet takarít meg. A szárítógépek egyes típusairól többet tudhat meg lejjebb.

A szárítógépeknek persze vannak hátrányai is. Az energiafogyasztás e gépnél magasabb, de ez függ a márkától, típustól, a használat gyakoriságától és a ruhák mennyiségétől, amelyet meg akar szárítani. A készülék méretei sem elhanyagolhatók. Együtt a mosógéppel és a többi készülékkel egészen sok helyet tud elfoglalni.

Úgy, mint minden más elektromos készülék, a szárítógép is hőt termel. Minden tömítés ellenére egy kis nedvesség kijut. Ennek eredményeként megnő a hőmérséklet és a páratartalom a helyiségben. A szárítógép rendszeres karbantartása nagyon fontos, különösen a szűrők tisztítása.

Ami a méreteket illeti, a szárítógép kiválasztásakor dönthet úgy, hogy inkább egy önálló szárítógépet választ klasszikus méretekkel, 60 cm szélesség, elöltöltős, vagy inkább beépített szárítógépet szeretne. A hagyományos szárítógépek mérete 60 x 80 x 60 (sz x m x v) szokott lenni.

Az esetben, ha kisebbek a szobák és nem túl sok ember lakik Önnel, akkor nagyszerű választás lehet az ún. slim szárítógép.

slim szárítógép egy keskeny szárítógép, amely főleg kisebb helyiségekbe és háztartásokba alkalmas.

Szárítógép – típusok

A szárítógépeket két alaptípusra osztjuk, hőszivattyús és kondenzációs szárítógépekre. Ami a paramétereket, funkciókat és teljesítményt illeti, mindkét típusú szárítógép azonos.

Különbség a forró levegő elvezetésében van. A szárítógép közvetlenül a gépben kondenzálhatja a levegőt vagy elvezetheti a helyiségbe.

Ha házban lakik, amelynek van mosókonyhája és minőségi szellőztetés tud biztosítani, ajánljuk, hogy hőszivattyús szárítógépet szerezzen be. Ha ablakmentes a fürdőszobája, akkor a kondenzáció szárítógép a legalkalmasabb.

Az esetben, ha gyakran fogja használni a szárítógépet, akkor ajánljuk, hogy hőszivattyús szárítógépet vásároljon.

Kondenzációs szárítógépek

A kondenzációs szárítógépek a párát vízzé kondenzálják, amelyet eltárol a tartályban. Nem kell foglalkoznia a páraelvezetéssel, de minden használat után fontos kiüríteni a kondenzvíztartályt. A szárítógépek bárhová el lehet helyezni, bármilyen építkezési beavatkozás nélkül.

Az ilyen szárítógépek drágábbak szoktak lenni. A kondenzáció nem szokott 100%-osan hatékony lenni, ami magas páratartalmat tud okozni a helyiségben, ahol a készülék van.

Néhány szárítógépmodellt lehet közvetlenül a lefolyóhoz csatlakoztatni, ebben az esetben nem szükséges a foglalkozni a víztartállyal. Az ilyen fajta szárítógép egy kicsit drágább.

kondenzációs szárítógépek hőszivattyúval a legmodernebb típusok. Fordított hűtőként működnek. A hőt visszajuttattja az áramkörbe és felhasználja további szárításra. A meleg levegő lehűl, amivel eltűnik a nedvesség. A szárítógépben így egy lezárt áramkör alakul ki, amelyben nem vesződik el a hő.

A fogyasztás így akár 50% -kal alacsonyabb értéket is elérhet a hagyományos kondenzációs szárítógépekhez képest. A szárítás energiatakarékos, nagyon finom, érzékeny textíliákhoz is alkalmas.

A hő és a maradék pára a szárítógépben így ellenőrzött, a ruhanemű folyamatosan hűl le és köszönhetően a speciális fázisnak és a kétoldalú dobmenetnek nem lesz gyűrött. Az ilyen típusú szárítógép ott érdemes, ahol a leggyakrabban van használva. Energiatakarékosak, de magasabbak a beszerzési költségeik.

A kondenzációs szárítógépek párafunkcióval pára segítségével eltűntetik a gyűrődéseket a fehérneműből és az így szinte teljesen ki van vasalva. Az esetben, ha párafunkciós szárítógép mellett dönt, a fehérneműt szükséges speciálisan elhelyezni és kiválasztani a megfelelő programot.

A szárítógépdob nem forog, a ruhák forró levegővel vannak szárítva.

Utána pedig puha és illatos ruhákat vesz ki a szárítógépből. Nagy előnye, hogy száraz ruhákat is be lehet rakni, ha meg szeretnénk szabadulni pl. a füstszagtól.

Hőszivattyús szárítógépek

hőszivattyús szárítógépek szellőztető csövön keresztül vezetik le a párát a kintre. A szárítógép a helyiségből szerzi a levegőt, amelyet felmelegíti és a dobba vezeti.

A legegyszerűbb szárítási módszerről van szó. Az ilyen fajta szárítógépeket olyan helyiségekbe alkalmas telepíteni, ahol lehetséges építkezési beavatkozást végrehajtani.

Fontos a szellőztető cső felszerelése. Esetleg a mosókonyhába is szerelheti a szárítógépet, ahol a levegő egyenesen a helyiségbe keringhet, és nem okoz komplikációkat. Nagy előnye az alacsony költségek és a beszerzési ára.

Kombinált mosógép szárítógéppel

Azon gondolkodik, hogy jó lenne, ha egyszerre mosógépet és szárítógépet szerezbe be a lakásába?

Helyet spórolhat meg és beszerezhet egy kombinált mosógépet szárítógéppel. Figyelmeztetnünk kell viszont a hátrányokra, amelyekkel a kombinált mosó-szárítógép jár.

A kombinált mosó-szárítógépek egészen sok energiát fogyasztanak és nem lehetséges a teljes tiszta ruhanemű adagot megszárítani. A szárítógép maximálisan csak a mosógép fele tartalmát szárítja meg.

Ki kell vennie a ruha egy részét és úgy folytatni a szárítást.

Szárítógépdob térfogata

A szárítógépek egyszerre 8 kg ruhát képesek megszárítani. Fontos tudni, hogy mindig körülbelül a mosott ruhák felét lehet megszárítani. A ruhának elegendő helyre van szüksége a szárításhoz, ezért a dobot nem szabad teljesen megtölteni.

Manapság a standard egy olyan szárítógép, amelynek a terhelése 7 kg vagy több.

A takarékosabb szárítás érdekében válaszhatunk 1 kg-ra szabott programot is. A ruha mennyisége alapvetően befolyásolja az energiafogyasztást és szárítási időtartamot.

Energiafogyasztás

A szárítógépek energiafogyasztása a készülék működési energiaigénye szerint változik. Ez az egyik legfontosabb paraméter.

Csakúgy, mint más készülékeknél, A-D betűkkel van jelölve, de már gyakran találkozunk még jobb megjelölésekkel, mint az A +, A ++, A +++ stb.

Vagy pld. A-10%, A-20%, A-30% és stb. Ez az adat közvetlenül a készüléken található. Az energiafogyasztás a berakott ruha térfogatától is függ. Ajánljuk, hogy A vagy nagyobb energiaosztályú gépet vásároljon.

Ugyanúgy, mint a mosógépeknél, minél takarékosabb a szárítógép, annál drágább is. Egészen a közelmúltig a szárítógépet az egyik legkevésbé gazdaságos készüléknek tekintették. Manapság már nem probléma egy A energiaosztályú szárítógépet beszerezni, néha még jobbat is.

Ha régi mosógépet használ otthon, amely nem csavarja ki alaposan a ruhákat, akkor ebben az esetben a szárítógép használata nem éppen gazdaságos és az energiafogyasztás növekszik.

szárítógépek

Funkciók és vezérlés

Gondolkodott már azon, hogy milyen funkciókkal rendelkezzen a jövendőbeli szárítógépe? Mi mindent szeretne, amire képes legyen? Adhatunk pár tippet, melyik funkciókra összpontosítson, hogy megkönnyítse a dolgát.

Milyen gyakran fogja használni a szárítógépet? Egész évben fogja használni vagy a ruhát csak nedves időjárásban és télen fogja szárítani?

Ha a második változatot választja, a követelményeknek nem kell olyan nagyoknak lenniük és így a költségek sem lesznek olyan magasak.

Minden esetben egy szárítógépnek olyan szárítási lehetőséget kell kínálnia, amely esetén a ruhákat azonnal szekrénybe rakhatja vagy kiválasztható a könnyű vasalás program.

A szárítógépek különféle funkciókat kínálnak, mint pld. a gyerekzár, belső dobvilágítás, hangjelzés a program befejezésénél, hátralévő száradási idő kijelzése vagy a beállított hőmérséklet értéke.

Továbbá vásárolhat szárítógépet kézi vezérléssel vagy a kijelzőn keresztül történő vezérléssel is. Habár a kézi vezérlésű szárítógépek olcsóbbak, a megfelelő hőmérséklet és az időtartam beállítása eléggé igényes.

A szárítógépek legmodernebb modelljei intelligens elektronikát használnak, amelyek minden munkafolyamatot irányítanak. Ennek köszönhetően az energiafogyasztás mennyisége alacsonyabb lesz és a ruhanemű nem lesz túlzottan száraz.

Lejjebb bemutatjuk a szárítógépek alap funkcióit:

Egyszerű vasalás – ez a funkció óvja a ruhákat a gyűrődéstől. A ruha röviden a szárítás befejezése előtt lehűl és ezzel minimalizálódik a ruha gyűrődési mértéke.

Vasaló funkció – a szárítógép a dobba vízpárát hajt be, amivel a ruha ráncai ki lesznek egyenesítve. Ezt a funkciót olyan ruhára is lehet használni, amely szárítón kívül volt megszárítva.

Késleltetett kezdés – a szárítás elkezdésének késleltetés beállított idő szerint. A ruhát a szárítási folyamat után azonnal ki lehet szedni és összehajtani. Kisimulnak az esetleges ráncok a ruhákon és így már nem kell kivasalnia őket.

Gyerekzár – a gomb megnyomásával vagy gombok kombinációjának megnyomásával a szárítógép ajtaját nem lehet kinyitni mosás közben. Nem lehet megváltoztatni a kiválasztott folyamat beállítását sem.

Nem mindegy milyen szárítógép – a márka fontossága

A minőség mértéke, amelyet az új szárítógépétől elvárhat, a gyártótól függ. A márka nem csak egy üres fogalom. Egy megbízható márka a minőség és a hosszú élettartam garanciája.

A piacunkon nagyon népszerűek a Bosch és a Beko márkájú szárítógépek.

Összefoglalva

Mielőtt beszerezne egy szárítógépet a háztartásába, érdemes érdeklődnie a hivatalos szervizek elérhetőségéről is. A jótállási idő letelte után ezek az információk nagyon fontosak lehetnek.

Az összes megvásárolt készülék garanciális ideje általában két év.

A garancia időtartama egyes gyártóknál pótdíjért meghosszabbítható (gyakran ingyenesen is). Önön múlik, hogy használja-e ezt a lehetőséget. Fontos azonban megnézni az összes feltételt, amelynek a fogyasztónak meg kell felelnie.

Ha online vásárol, nagyon tanácsos figyelni az interneten elérhető szárítógépek tesztjeire. Különböző vélemények segíthetnek a piac legjobb szárítógépjeinek kiválasztásában.

Reméljük, hogy cikkünk elegendő információt nyújtott Önnek a megfelelő szárítógép kiválasztásához.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük