Háztartási gépek

Szalagfűrész – Kiválasztjuk a top fa- és fémfűrészeket!

szalagfűrész

Hogyan vágjunk le egyszerűen akármilyen típusú fát, fémet vagy műanyagot? Remek segédeszköz ehhez a szalagfűrész.

szalagfűrészt elsősorban pontos és gyors favágáshoz használhatja. A fűrész viszont tud fémet, műanyagot és anyagot is vágni. Az otthoni műhelyében megelégedhet egy olcsóbb típusúval.

De hogyan válasszuk ki a megfelelő szalagfűrészt?

Ez a cikk pontosan eligazítja Önt ebben a tekintetben.

A szalagfűrészt tulajdonságai

A szalagfűrészekhez más, famegmunkáláshoz vagy fémgyártáshoz szükséges nagy teljesítményű gépek is tartoznak.

Általában ez egy fűrészlap, amelynek fűrészlapja végtelen fém szalag formájában van. A meghajtó és a vezetőtekercs között kering.

Vezetőgörgőkkel vagy vezetőkövekkel van rögzítve, hogy a szalag vágás közben ne csúszhasson le a tekercsekről.

Ezen az elven működik több különféle típusú fűrész, amelyek fa, bőr, műanyagok, fémek, építőanyagok, laminált lapok és sok más anyag vágására szolgálnak.

A többi fűrésszel összehasonlítva a szalagfűrész keresztmetszete minimális a vékony fűrészlap miatt, ezért kevesebb fűrészport termel.

Előnyei közé tartozik a nagyon jó minőségű és egyenes vágás, a “sarokba vágás” és a lekerekített formák lehetősége, valamint a viszonylag csendes működés, különösen a körfűrészekhez képest. Szalagfűrésszel a fűrészlap egy irányban és egyenletes sebességgel mozog.

A fűrész típusától függően az anyagot manuálisan vagy adagolóeszköz segítségével kell betenni a vágásba.

Vízszintes és függőleges szalagfűrészek

Vannak nagy, vízszintes és függőleges szalagfűrészek mozgóeszközzel, amelyeket főleg hasábok, deszkák és lapok vágására használnak a faiparban..

Az otthoni műhely körülményei között azonban inkább asztalos univerzális szalagfűrészeket tud kihasználni, amelyek asztali és álló változatban kaphatók.

Nem túl rendszeres és gyakori fémvágáshoz használható egy univerzális szalagfűrész fémre való vágóéllel.

Rendszeres használatra, például lakatos műhelyben, célszerű speciális fémre való fűrészt vásárolni, amelynek sebessége alacsonyabb és kissé lassabb, mint egy fához való fűrésznél.

A szalagfűrész kiválasztása

Az otthoni műhelyekben a függőleges szalagfűrészeket használják leggyakrabban. Alkalmasak különféle formájú faanyagok vágására is.

Ez hasznos például bútorok, játékok vagy dekorációk készítésében. Az alakzatok vágási szögét ebben az esetben a szalagfűrész szélessége határozza meg.

Fűrész vásárlásakor általában egy fához való vágószalagot is kapható. Mindegyik anyaghoz azonban speciálisan tervezett fűrészlapnak kell rendelkezésre állnia.

Ez garantálja a jó vágási minőséget. A fűrészlapok a fogak számában különböznek. A fogak száma 4/6 és 10/12 között mozog. Kétfémes lapokban a fogak két különböző hőtágulású fémből készülnek.

A kétfémes fűrészlapok nagyon jó minőségűek, tartósak, hosszú élettartammal rendelkeznek, és jól lehet velük dolgozni.

faforgács

A szalagfűrész megvásárlása után az is fontos, hogy megfelelően működjön. Kövesse a fűrész vagy a szalag gyártójának utasításait, és ellenőrizze, hogy a feszítés és a vágások száma megfelelő-e.

Mindez meghosszabbítja az szalag élettartamát, és növeli a vágás élességét és pontosságát.

Szalagfűrész fémre

Fémek vágásakor szükséges, hogy a szalagfűrész olyan hűtőrendszerrel rendelkezzen, amely garantálja a hűtőfolyadék állandó áramlását a szalagfűrészen keresztül.

Az így felszerelt szalagfűrészeket megtalálhatja a fémvágás speciális eszközei között.

Ha rendszeresen kell dolgoznia fémekkel, akkor érdemes egy fémre való szalagfűrész vásárlása. A hűtőfolyadék hidegen tartja a szalagot, ami megnöveli a szalagfűrész élettartamát.

A fémre való szalagfűrész hajtott vagy nem hajtott forgácseltávolító kefével is rendelkezik. Ez megakadályozza a forgácsok felhalmozódását a szalagfűrészben.

A fémre való szalagfűrész lehet vízszintes vagy függőleges. A vízszintes szalagfűrészeket szilárd anyagok, profilok és csövek vágására használják kicsitől egészen nagy méretig.

A függőleges szalagfűrészt elsősorban formák vágására használják.

A vízszintes szalagfűrészeket elsősorban lakatos, fémgyártó és egyéb gépi műveleteknél használják.

Egy kis kézi szalagfűrésszel a teljes vágási idő alatt állva kell dolgozni. Gravitációs szalagfűrész esetén nem szükséges foglalkozni vele az egész vágási idő alatt.

A kar kézi emelése és az anyag rögzítése után a szalagfűrész bekapcsol, és a vágásba való mozgást a szalagfűrészkar saját súlyával végzi el.

A mozgás gyorsaságát az olajhenger fojtószelepével állítható be. Jelenleg olyan gépeket is gyártanak, amelyek félautomata karemeléssel és kézi satuval rendelkeznek.

Milyen fűrészt vásároljon?

A Rojek PP 600 szalagfűrész az egyik drágább, nagyobb felépítésű fűrész, amely a gyártó szerint ellenálló az egyedi gyártás rendszeres használata esetén is.

Az alsó és felső szalagvezető három csapágyból áll.

A felső szalagvezető magassága a munkadarab magasságának megfelelően állítható. Az öntöttvas asztalt ún. félhold alakban van rögzítve, és könnyű és pontos beállítást tesz lehetővé.

A felszerelés tartalmaz egy csúsztatható vonalzót a vágás szélességében és egy feszültségjelzőt.

A fűrész motorjának teljesítménye 3,2 kW.

Arany középút a szalagfűrészek között

Körülbelül 500 eurót fizethet a különféle kiskereskedőknél a Rojek KDR 201 fűrészért, amelyet elsősorban kézműveseknek és otthoni mestereknek szánnak.

Az asztalosmunkában is elfogadható. A fűrész nagy vázhosszabbítással és jelentős vágási magassággal rendelkezik.

Az öntöttvas munkaasztal döntést tesz lehetővé 0–45 °-os szögben.

A hosszanti vonalzó standard kiegészítő.

A maximális vágási magasság 200 mm, a motor teljesítménye 0,6 kW. A gép súlya 72 kg, beleértve a görgőkkel ellátott talpat is.

favágó fűrész

Profi szalagfűrész megfizethető áron

A Metabo BAS 318 Precision WNB fűrész körülbelül 600 euróért kapható a boltokban. A gyártó szerint szakmai munkára is alkalmas. Két vágási sebesség különböző felhasználási módokhoz és különböző anyagokhoz.

A halk indukciós motor karbantartásmentes és nagyobb. A fűrész védett az ismételt elindulással szemben, megakadályozva az áramszünet utáni akaratlan indítást.

A gyorskioldó kar és a szerszám nélküli nyitás lehetővé teszi a fűrészlap egyszerű cseréjét.

A kellék tartalmaz egy körzőt a sugarak vágásához és egy szívóadaptert a pormentes munkához. Az asztal dőlése beállítható a pontos vágásokhoz.

Remek minőség = hosszú élettartam

Nagyon népszerű szintén az LB1200F modellje a megbízható Makita gyártótól.

Ezt a fűrészt a magas színvonalú kivitelezés jellemzi, ami garancia a különösen hosszú élettartamra.

Ennek a modellnek a vágási tulajdonságai is nagyon jó szinten vannak.

A legjobb fűrész hobby-használathoz

Kevesebb, mint 150 euróért megvásárolhatja a Scheppach HBS 20 fűrészt, amely kevésbé igényes hobby-használathoz vagy kiegészítő fa- és műanyagvágáshoz alkalmas egy professzionális műhelyben.

A gép alapja egy erőteljes indukciós motor, egy acél váz és egy szilárd öntöttvas asztal, amely 0° és 45° között dönthető.

A szalagfűrészek egyéb jellemzései

A pontos egyenes vágásokhoz az asztal csúsztatható vonalzóval van felszerelve, gyors kioldókarral.

A fűrészlap vezetőgörgői nem engedik eltérni a fűrészlapot, ami szintén nagyon precíz vágásokat eredményez ennek az alapmodellnek.

fémvágó fűrész

A váz szerkezetének köszönhetően a 80 mm-es vágási kapacitás is elegendő. A szalagfűrész cseréje szintén nagyon egyszerű, a teljes oldalfal megdöntésének köszönhetően.

A gép kompakt méretei különösen a kisebb műhelyek számára jelentenek előnyt.

Ennek köszönhetően a gép könnyen kezelhető, és a fűrész is könnyen szállítható. A szalagfűrésznek a munkalapra történő rögzítéséhez az alapban lyukak vannak előkészítve.

Szalagfűrészek – Különböző típusok különféle tevékenységekhez

A hibátlan vágáshoz először ki kell választania a megfelelő szalagfűrészt, hogy megfeleljen a teljesítmény követelményeinek.

Gondoljon arra, hogy mire szeretné használni a fűrészt, hogy például ne vásároljon túlzott teljesítményű és drága fűrészt.

Az építkezésen végzett munkához meglehetősen könnyebb és könnyen hordozható szalagfűrészekre van szükség, ideális esetben spirális sebességváltóval ellátott ipari motorral. Lakatos munkához és fémgyártáshoz a kar szögben történő elfordításával ellátott szalagfűrész alkalmas, lehetőleg mindkét oldalon.

Ha nem tervezi a fűrész szállítását, használjon kétváltós kivitelű 400 V-os típusú motort.

Melyik szalagfűrész alkalmas fém sorozatos vágására? A legjobb, ha automatikus szalagfűrészt alkalmazunk automatizált anyagadagolással.

Az egyenetlen rudak rossz adagolása elkerülése érdekében célszerű forgatható satut használni.

A robusztus kivitelű függőleges szalagfűrész és a szürke öntöttvasból készült stabil felépítés ideális a faformák vágására.

Fontos a szalagfűrész pontos irányítása. Az alumínium és műanyag profilokat professzionálisan elválasztja egy keményfém pengével ellátott nagysebességű körfűrésszel.

Rönkfűrész segítségével különböző méretű rönköket vághat. Lehetővé teszi a rönkök és a különböző hasábok vágását.

Ezeket a fűrészeket szilárd és masszív felépítés és nagy teljesítmény jellemzi.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük