Háztratási

Padlólap konyhába: Milyen anyagot válasszunk?

padlólap konyhába

A konyhapadlónak bizonyos paramétereknek kell megfelelnie. Azon kívül, hogy jól kell kinézzen és passzolnia a beltérhez, funkcionálisnak és ellenállónak is kell lennie. Mivel ez a padlótípus van a legjobban leterhelve a háztartásban, a kiválasztását jól át kell gondolni és meg kell fontolni. Milyen padlótípus a legjobb a konyhába?

Azt mondják, hogy a konyhában az ember átlagosan naponta 5 órát tölt el. Nincs is min csodálkozni. Nem csak az ételt készítjük el benne. Gyakran társalgóként is szolgál, ahol ételek fogyasztunk, élvezzük a csésze kávénkat és beszélgetünk a barátainkkal. A padlólap kiválasztásakor ezért fontos gondolni a legkisebb részletekre is.

Mire figyeljünk a padlólap vásárlása előtt?

A konyhapadló vásárlása egészen nagy ügynek számít. Jól át kell gondolni, mivel több tíz évig kell szolgálnia. Még mielőtt egyáltalán megvásárolná, gondoljon arra, hogy milyen gyakran használja a konyhát.

Ugyanis különbség van a közt, hogy most kezdi a családalapítást és konyhát rendeznek be és kiválasztja a padlót, vagy idősek, akik nem túl gyakran főznek a konyhában. Fontos arra is gondolni, hogy mennyi időt tölt el a konyhában és mire is használja. Az ilyen apróságok is fontosakpadlólap kiválasztásánál.

A legfőbb tényezők, amelyek a befolyásolják a legjobb konyhapadlók kiválasztását, a következők:

  • a konyhában elöltött idő,
  • a családtagok száma,
  • a konyha mérete
  • a stílus, ahogyan a konyha be van rendezve

A családtagok száma azt is befolyásolja, hogyan van használva a konyha. Ha többen vannak, akkor logikusan több ember fordul meg benne. Ha kevesebben, akkor fordítva.

Maga a konyha stílusa szintén fontos. Mindenki szeretné, hogy a konyhája stílusosan és elegánsan nézzen ki. Próbálja meg ezért összekapcsolni a stílusos oldalát a praktikussággal.

konhya fekete berendezéssel

Csempe

csempeleggyakrabban használt anyagok közé tartozik a konyhapadlók esetén. Megunhatatlan darab, jól néz ki és nagyon praktikus. A legnagyobb előnye az, hogy nagyon ellenálló, vegyszerekkel szemben is. Nem kell így aggódnia, ha kiömlik valami a földre, akkor nem tudná megtisztítani.

Az említett előnyén kívül még van itt egy másik, az pedig a hosszú élettartam. A legtöbb csempe több tíz évig is tartós marad. Nagyon praktikusak és sok évig nem kell gondolkodnia a kicserélésén. Ne felejtsük el az egyszerű karbantartást sem. A csempét elég csak egyszer átkenni és olyan lesz, mint újkorában.

Az esetben, ha neutrális színt választ, a padlót mindenféle stílussal lehetséges kombinálni. Ha extravagánsabbat vagy valami érdekeset szeretne, ne féljen az élénk színektől vagy mintáktól vagy a faimitációtól. A piacon több tíz fajta található.

A csempe kiválasztásakor figyeljen a tulajdonságaira. Gondoljon arra, hogy csúszásgátló legyen a felülete és ellenálló legyen. Gondoljon arra is, hogy néhány minta optikailag kicsinyíthetik a konyhát, ezért azok nem illenek annyira a kisebb konyhákba.

A csempe a legjobban kombinálható a padlófűtéssel. Télen kellemes meleget nyújt és nem lesz annyira hideg.

Laminált

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a laminált nem éppen a legalkalmasabb padlótípus a konyhába. Ha megfelelő típust választ viszont, akkor nagyon jól ki tud tűnni. A magasabb osztályú laminált padló igényes körülményekkel is megbirkózik és marásálló is. Az ilyen típusú padlók viszont drágábbak. Másrészt sokáig tartós marad, ezért mindenképp érdemes ezt választani.

A laminált padló valamivel melegebb, mint a csempe, mert fenntart egy konstans hőmérsékletet. Kellemes meleget nyújt így az otthonában és otthonosabbá tudja tenni a konyhát. Az ilyen típusú padlónak nem igényes a karbantartása, ezért mindenféle családhoz illik. Ha mégis valahogyan tönkre menne, muszáj az egészet kicserélni.

Úgymint a csempe esetén, a laminált padló is többféle mintával kapható. Ha nem tetszenek a klasszikusak, próbálja ki a márvány vagy bőrmotívumot. Ízlés szerint tudja így alkalmazni. Nagy plusznak számít, hogy évek után is fenntartja a színét és a padló így szépen ragyog.

Fa

Egy modern konyhapadló fa formájában is kapható. Ez az egyik legdrágább anyag, ezért nagyobb költségekkel kell számolnia. Érdemes viszont belefektetni a magas ár ellenére is. Nagyon ellenálló, praktikus és meleg. Alkalmasabb a hidegebb konyhákba, ahol otthonosabb érzést szeretne kelteni.

A fának hagyományoskinézete, de nyugodtan kombinálhatja modern elemekkel is. Alkalmas ipari, rusztikus, vagy minimalista konyhákhoz. Ne féljen az érdekes színkombinációktól.

Nagy előnye, hogyha a fa valahogy megsérülne, akkor elég csak lelakkozni. A padló teljesen újnak fog kinézni.

A fa izolálni tudja a hangot. A zaj nem verődik vissza. Kipróbálhatja a hazai vagy az egzotikus fákat is, azok figyelemfelkeltők és izgalmasan néznek ki.

konyha étkező asztallal

Hajópadló konyhába

A hajópadló konyhába egy viccnek tűnhet. Sokan ezt a padlótípust világos okok miatt nem teszik a konyhába. Nem annyira ellenálló, hogy kibírja a háztartási gépek nyomását és a gyakori járkálást rajta.

Az esetben, ha nem baj Önnek, hogy gyakrabban kell cserélni a padlót, nyugodtan választhatja a hajópadlót a konyhájába is. Ez egy olyan darab, amely stílusos. Semmit sem ronthat el vele. Nagyon egyszerűen kombinálható bármilyen stílussal vagy színnel.

E padló hátránya az, hogy nem túl hosszú az élettartama és nem annyira jó a minősége. Az esetben, ha azt szeretné, hogy a padlója sokáig tartós maradjon, akkor más anyagot kellene választania.

Vinyl

A vinyl padlót konyhába már nem használják olyan gyakran, mint régebben. Manapság különféle érdekes darabokat találhat a piacon, amelyek furcsák lehetnek az Ön számára, de egyáltalán ne féljen tőle. Az előnye főleg a meleg érzés, amellyel rendelkezik.

Ezt a típusú padló főleg olyan konyhákban használt, ahol fontos, hogy a padló vízálló és ütésálló legyen. Ez az oka annak, hogy miért pont az üzemi és nagyobb konyhákban látjuk a vinyl padlót.

A vinyl padlónak nem igényes a karbantartása, és ha megfelelően választja ki, akkor stílusosan néz ki. Hosszú évekig fog szolgálni, ezért a kiválasztásával nem léphet félre.

Marmóleum

A marmóleum az egyik alternatív megoldás. Nem mindenki ismeri, mert nem tartozik a legelterjedtebb és leggyakrabban használt anyagok közé. Ez azonban teljesen természetes termék, amelynek köszönhetően közvetlenül a házban élvezheti a természetet.

linóleum speciális típusáról van szó, amely mészkőből, fenyőfa darálékból, juta szövetből, lenmagolajból és gyantából készül. Könnyen karbantartható, jól néz ki és viszonylag tartós. Érdekes, és mindenképpen más hangulatot hoz a konyhájába.

Vigyázni kell viszont a nehéz tárgyakkal, azok megsérthetik a padlót. Nagy előnye, hogy foltálló és az a tény, hogy nem vonzza a port.

fehér konyha

Parafa

Még egy alternatív megoldás a parafa. Abba mindenki beleszeret, aki környezettudatos, és olyan anyagot keres, amely nem káros a környezetre. Sokak meglepetésére jól néz ki. Ha nem tudja, hogy miből készült a padló, biztosan nem fogja kitalálni, hogy parafából van.

A legnagyobb előnye a hang– és hőizoláció. Az ellenállósága egészen magas, ezért minden fajta konyhába alkalmas. Különféle parafa motívumokból is választhat padlót.

Összefoglalva

Nagyon sok típusú padló létezik. A megemlítetteken kívül biztosan többet is találhat, akár hagyományosat vagy mást, amelyeket a konyhájában tud használni. A kiválasztás előtt viszont gondoljonfontos tényezőkre, melyek befolyásolják azt. Ezek irányítani tudják Önt vagy legalább leszűkítik a választékot.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük