Hogyan válasszunk

Mohafal: Hogyan készítsük el és gondoskodjunk róla?

mohafal

A legújabb beltéri trendek minden szobába behozzák a természetet. Nagy előnye, hogy ez nem is olyan nehéz. Természetes anyagokkal, mint például fa vagy pamut, behozhatja a természetet a beltérbe. Alkalmasak azonban különféle élő növények is. A színes virágoktól a nagy pálmafákig bármit, a választás az Öné. Van azonban egy másik lehetőség is, amely a mohafal.

A mohafal nagyon népszerű darab lett az elmúlt években, amelyet főleg külföldön láthatunk. Ez a tendencia lassan eljut hozzánk is. Nem csoda. A mohafal vonzza a figyelmet, megváltoztathatja a szoba hangulatát, és egy darab természetet egyenesen hazahozhat.

Hogyan néz ki a mohafal?

Nem mindenki tudja elképzelni a mohafalat, mivel nem mindenki látott ilyet. Ahogy már feljebb is említettük, ez a dekorációtípus még nem túl népszerű nálunk.

Főleg külföldön népszerű, azért többnyire olyan emberek találkoztak vele, akik követik a közösségi oldalakat vagy a lakástervezős külföldi weboldalakat.

A mohafal egy folytonos felületet képvisel. Elképzelheti egy falra helyezett különböző méretű képként is. Valamilyen alkotás helyett azonban egy élő moha van a falon. Annak érdekében, hogy a moha szép zöld legyen, megfelelő nedvességre és gondoskodásra van szüksége.

mohakép hálószobában

Ebben az esetben a nedvességet egy tartósítószer helyettesíti. Környezetbarát a beltérrel is, nemcsak a természettel. Egészségére nem káros, ezért nem kell aggódnia miatta.

A moha ezt a szert magába szívja és szép kinézetet tart fenn hosszú évekig.

Néhányan azt kérdezhetik, hogy miért mohafal a neve, ha csak darabokról van szó, mint egy kép. Az az igazság, hogy nem csak a kép méretéről van szó. Pont ellenkezőleg. Számos mohafal a háztartásban teljesen elfedi a falat. Pont ezért kaptak ilyen elnevezést.

Az emberek manapság sok időt töltenek bent és szükségük van valamilyen kapcsolatra a természettel. A mohafal ezt meg tudja adni.

A fal formája

A mohafalnak többféle formája választható a belső térhez.

A leggyakoribbak a következők:

 • folytonos fal
 • kép
 • minták
 • burkolat

A folytonos falat talán mindenki el tudja képzelni. Egy nagy mohadarabról van szó, amely eltakarja egy fal teljes szélességét és magasságát. Nem csak egy falról lehet szó. Nyugodtan lehet ez két fal is.

Ne vigye túlzásba a mohával viszont. Ha túl sok van belőle, a helyiség túl sötétnek vagy kellemetlennek tűnhet.

A mohafal képként stílusos kiegészítő. Szinte bárhova illik. Ez egy olyan darab, amely természetet hoz a helyiségbe.

Ez a forma olyan embereknek való, akik szeretnének mohát, de nem olyan nagy mennyiségben, mint egy folytonos fal. Ezen kívül ez a változat kevésbé költséges.

Abban az esetben, ha valami érdekeset szeretne a helyiségébe, próbáljon meg például valamilyen mintát. Ez egy olyan moha, ami valamilyen szó formájába vagy dizájnba van téve, amilyet csak szeretne.

Végül jön a burkolat. Az jól néz ki, például a konyhában, ahol valamilyen részt mohával szeretne kirakni és sikkesebb lesz, de lehet szó fürdőszobáról van mosdóról is.

Hol helyezzük el a mohafalat?

Azon gondolkodik, hogy venne egy mohafalat, de nem tudja, hová helyezné el? Több lehetősége is van.

A mohafal főleg ide passzol:

 • konyha
 • fürdőszoba
 • toalett

A konyhában tökéletes burkolatot tud képezni például a konyhaasztalnál. Kiegészíti és teljesen megváltoztatja a külsejét.

Arra is kell gondolni, hogy milyen stílushoz illik a fal. Egy minimalisztikusban nem találja meg a helyét. Ellenkezőleg, egy rusztikus vagy vidékiesben biztosan igen.

fürdőszoba egyáltalán egy elegáns helyiség. Oda viszont tökéletesen illik a moha, például zuhanyfülke vagy kád felé tudja elhelyezni, például egy teljes mohavonal a tetejétől az aljáig.

A fürdőszobai mohafalnál vigyázzon a sok nedvességre és vízre. Ez problémákat okozhat a mohának.

Végül a vécébe egy mohakép a legalkalmasabb. Azt lehetséges mondjuk a vécé felé elhelyezni.

Az említetteken kívül a mohafalak a hálószobába vagy a gyerekszobába is illenek. Megfelelően kell kombinálni és elhelyezni, az elhelyezés ugyanis kulcsfontosságú.

moha

Megfelelő gondozás

A mohafalról megfelelően kell gondoskodni. A gondozása viszont egyszerű és gyors.

E lakáskiegészítő élettartama körülbelül 8-10 év. Minden attól függ, hogy milyen körülmények között van a fal és az, hogy hogyan gondoskodik róla.

Fontos néhány alapelvet betartani:

 • Ne tegye a mohát közvetlen napfényre.
 • Ne tegye hőforrás közelébe pld. radiátorhoz vagy kandallóhoz.
 • Gondoljon a nedvességre. Ha magas a páratartalom, az nem tesz jót a mohának.
 • A helyiségnek szellősnek kell lennie.
 • Ne öntözze a mohát.

A mohafal előnyei

Néhány előnyt már említettünk. A mohafalnak számos előnye van, amelyeknek köszönhetően nagyon népszerű.

A továbbiak közé ezek tartoznak:

 • Párásítja a levegőt
 • Nagy számú változat és méret
 • Kellemes árnyékoló
 • Minden szobába behozza a természetet
 • Megváltoztatja az egyes helyiségeket, és teljesen más hangulatot biztosít
 • Otthonosabbá teszi az egész belteret
 • Könnyű gondozás
 • Hosszútávú vonzó kinézet
 • Tompítja a hangokat
 • Antisztatikus tulajdonságokkal rendelkezik
 • Alkalmasak allergiások számára is
 • Nem gyúlékonyak

És még tudnánk folytatni tovább is. Mindenki, aki mohafalat vásárol, új előnyökre talál.

mohakép ágy felett

Hogyan válasszunk?

A vásárlás előtt jó eldönteni, hogy milyen fajta mohát szeretne és főleg azt, hogy milyen legyen a formája, akár nagyobbat, akár kisebbet szeretne.

A piacon főleg olyan fajta mohák vannak, mint a spanyol, ír, izlandi és svéd. Mindegyik fajta remek minőségű és nagyon stílusos. Kiválasztásnál biztos rendelkezésre állnak különféle mohaképek, ezért láthatni fogja a különbségeket az egyes mohák között.

A moha gondozása ugyanolyan mindegyik fajtánál, ezért elég csak aszerint választani, ami Önnek tetszik.

Utána eljutunk a formához. Milyen mohát szeretne? Szeretné, ha a moha egy teljes falat takarna el?

Az ilyen fajta változat inkább nagy és szellős helyiségekbe illik. Egy kis helyiségben szűk hatást kelthet ki és optikailag kisebbítené a helyiséget.

A képek anyagilag és méret szempontjából egyaránt alkalmasak kisebb belterek számára. Ugyanígy vannak ezzel a burkolatok és a minták is.

Ár

A mohafal költséges kiegészítő. Biztosan megéri mindenki olyannak, aki egy darab természetet szeretne az otthonában.

Az ár a mérettől, mohafajtától és számos más tényezőtől függ. Találhat egy 100 cm-ig terjedő képet 300 euró körüli áron. Találhat azonban kisebb kiegészítőket is, amelyek olcsóbbak.

Az elkészítése igényes

A mohafal elkészítése igényes folyamat. Minden a moha kiválasztásánál indul. A mohának jó minőségűnek kell lennie.

Keressen olyan gyártót, aki igazolt és jó termékeket kínál. Stabilizálásnál ugyanis a mohának nem szabad elveszítenie a színét.

Az alapja tehát a stabilizáció, amelynél helyettesíti a moha természetes nedvességét tartósítószerrel. Ahogy már említettük, a szer nem káros, épp ellenkezőleg. Jót tesz a mohának, mert segít fenntartani a színét és kinézetét.

mohakép falon

A stabilizáció megállítja a moha növekedését, eltűnteti az esetleges rovarokat és még több mást. Az elkészítési folyamata egészen bonyolult, de a szakértők tudnak ebben segíteni.

Összefoglalva

A moha egy otthonban gyönyörű kiegészítő, amelyet megéri beszerezni. Minden egyes falat fel tud dobni, akár nagyobbat, akár kisebbet. Az elején hozzá kell majd szoknia.

Ne ijedjen meg a szagtól sem, amit majd érezni fog. Annak pár napon belül el kell tűnnie. Az csak a stabilizálószerek a szaga.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük