Magazin

Konténerházak – Ennyibe kerülnek és ezek az előnyeik!

konténerház

Az életstílus folyamatosan változik. Míg régebben az alap egy családi ház építése volt, manapság sokan a belvárosban lévő apartmanokat válasszák inkább. Azonban a házak és a lakások nem jelentik az összes lakhatási opciót. Rajtuk kívül felépíthet például egy konténerházat is. Mik ezek, és mik az előnyeik vagy hátrányaik?

A konténerházak már több éve otthont nyújtanak sok ember számára. Első pillantásra elegánsnak és luxusnak néznek ki. Sok esetben nehéz megmondani, hogy tényleg erről a háztípusról van-e szó. A konténerházak viszont egyáltalán nem régi, nagy konténerekből készültek. Modern otthonok, amelyeket egyre többen szeretnek. Vannak előnyeik, de néhány hátrányuk is.

Mi az a konténerház?

Az elején talán jó lenne elmagyarázni, hogy mit jelent egyáltalán a konténerház fogalom. Ez a típusú ház a gyártásának és megvalósításának köszönheti a nevét. Ez azt jelenti, hogy bár ezek a házak nem régi konténerekből készültek, mégis van valami közös bennük és a konténerekben. Közös jellemző, hogy az épület valóban szabadon álló konténerekből áll, azonban ezek biztosan nem régiek vagy koszosak. Ezek csak az adott konstrukcióhoz létrehozott új konténerek.

Ezek a különálló konténerek modulokat hoznak létre, amelyeket aztán egyesítenek. Otthont teremt mindenkinek, aki ilyen típusú lakásra vágyik. A moduloknak köszönhetően gyakran modulházaknak is nevezik őket.

Az egész ház acélszerkezetből és az említett modulokból áll. A szerkezet lehet U, I vagy L alakú. A modulokat ezután pontosan a végleges projektben leírtak szerint kapcsolják a struktúrához. Mint egy normál családi házban, úgy Ön is meghatározhatja az egyes szobák és helyiségek követelményeit.

A konténerházak azonban nem csak bungalókat jelentenek. Ha egy emeletes házra vágyik, ez egyáltalán nem jelent problémát. Az egyes modulok speciális fogantyúkkal vannak összekötve. Ezek oldalról és felülről is meg tudják tartani a modulokat.

Hogyan néz ki a ház kívülről? A külső burkolat kiválasztása csak Önön múlik. Választhat hagyományos homlokzatot, fát vagy más, elérhető opciót.

Néhány konténerház különbözhet a klasszikusaktól, másak pedig nem. Miután belép a házba, rájön, hogy egy teljesen hagyományos házban van. A beltér berendezése ugyanis ugyanúgy működik, mint más házak esetén.

konténerház előnyei

A konténerházak előnyei

A konténerházak népszerűsége minden évben növekszik. Számos előnyt kínál, amelyeknek köszönhetően nem kell aggódnia és Ön is kipróbálhat egy ilyen típusú lakást.

Gyors felépítés

A konténerházak legnagyobb előnyei közé a gyors építkezés tartozik. Ez az egyik oka annak, hogy az emberek, akiknek szinte azonnal új otthonra van szükségük, ezt választják.

Míg a hétköznapi családi házakat hosszú hónapokig vagy akár évekig építjük, a konténerházak néhány héten belül készen vannak. Így van, jól olvassa. Néhány héten belül.

Az építkezés hosszát elsősorban az épület mérete befolyásolja. Minél nagyobb a ház, annál tovább kell várni. Egy téglaházhoz képest azonban az épület még mindig sokkal gyorsabban van kész.

Alacsonyabb ár

A ház építése anyagi teher nélkül nem történhet meg. A legtöbbnek hitelt kell felvennie, mielőtt ingatlant építene vagy vásárolna. Ha nemcsak időt, hanem pénzt is szeretne megtakarítani otthona építése során, a konténerházak hasznosak lehetnek.

A formatervezés és ennek következtében maga a megvalósítás ára sokkal alacsonyabb. Elegendő pénzt takarítanak meg berendezések vagy bútorok vásárlásához.

Az átlagárat nem lehet pontosan megmondani. Attól függ, hova akar építeni, a ház méretétől vagy a kivitelezőtől. Az árak azonban 30 000 euró körül kezdődnek és 80 000 eurónál végződnek.

konténerek

Tiszta telek az építkezés során is

A házépítés alatt a telek nem éppen nyújt kellemes látványt. Mindenhol sár, felásott föld, mély, kiásott alapzatok és még tudnánk folytatni. A ház környezetének rendbetétele az építése után kihívást jelent.

Ha hasonló helyzetet szeretne elkerülni, válasszon egy modulházat.

Főleg azért is annyira népszerűek, mert a ház gyorsan és mély alapzatok nélkül van felépítve, a környezet így mindig tiszta. A ház felépítése után nem kell aggódnia a felásott föld miatt.

Egyediek

A konténerházak főleg a fiatalok körében népszerűek, akik eredetik szeretnének lenni. Amellett, hogy ezt a háztípust be lehet rendezni ugyanúgy, mint egy „hagyományos házat“, igazán eredeti stílusban is berendezhetők.

A külső burkolat lehet fából vagy fémből készült, vagy lefestett mindenféle érdekes színben.

A konténerházak segítségével mindenkit le tud nyűgözni. Lépjen ki a komfortzónájából és legyen más, ha szeretne. Az esetben, ha nem igazán szeretne egyedi lenni, nem baj. Mindig ott van a klasszikus kivitel lehetősége.

Kellemes nyitott helyiségek

Ez nem szabály, de a legtöbb konténerház nagyon kellemes, nyitott teret biztosít. Az ilyen terek ma nagyon népszerűek és modernek. Könnyű berendezni és tisztának tűnik.

Az ember kellemesen érzi magát és elegendő helye van.

A nyitott terek képesek optikailag megnagyobbítani a helyiséget. Ha egy kisebb modulháza van, és azt szeretné, hogy nagyobbnak tűnjön, válassza a nyitottságot. Az optikai nagyobbítást nagy ablakokkal vagy természetes fénnyel is elérheti.

Vannak hátrányaik is?

Az összes előny elolvasása után úgy tűnhet, hogy a konténerházak csak előnyökkel rendelkeznek és nem léteznek hátrányok. Ennek azonban pont az ellenkezője igaz.

Egy pár hátrányuk azért mégis van.

Mik azok?

Kevés beszállító

A konténerház-trend külföldről érkezett hozzánk. Ott nagyon népszerű, de a magyarok lassan szoknak hozzá az új trendekhez. Jobb nekik a megszokott, klasszikus dolog, ezért hasonlókba nem nagyon kezdenek bele. Sokaknak elég csak egy kisebb ház, amely viszont „hagyományos“ módon van felépítve vagy egy lakás a városközpontban.

Pont az alacsonyabb kereslet kevesebb gyártót és beszállítót jelent. Mivel hazánkban a konténerházak piaca nem túl elterjedt, a beszállítók magasabb áron kínálják.

Valójában a magyar piacon több tíz-száz euróval többet fizet az ilyen típusú lakásokért, mint a külföldieknél.

Nem csak a magyarok nem szoktak még hozzá a konténerházakhoz. Sok európai ugyanabban a helyzetben van, mint mi. A jövőben azonban a becslések szerint a modulházak sokkal népszerűbbek lesznek, ezért egyáltalán nem kell aggódni.

nyitott konténerház

Extra költségek

Az építkezés ára sajnos nem a végleges ár. A beltéri berendezésen és esetleg a kültérin kívül is, még egyéb dolgokhoz is extra költségekre kell számítania.

A konténerházaknál a költségek technikai követelmények formájában jelentkeznek. Fontos a helyiségek jó szigetelése és szellőzése.

Bár a konténerház kissé eltér a klasszikustól, építési engedélyre ebben az esetben is szüksége lesz.

A konténerházak a jövő otthonai

Ahogyan már említettük, a konténerházak számos előnyt adnak, de ezeknek ellenére nálunk nem annyira népszerűek. Nemcsak a magyarok, de sok európai is inkább más típusú lakásokat választ, amelyek egyelőre vonzóbbak számukra.

Nem kell viszont semmitől sem félnie. A korral együtt a modulházak iránti magyar kereslet is előre mozdul.

Sokkal több beszállító lesz, ami csökkenti az árakat, megfizethetőbbé és sokkal előnyösebbé teszi őket több ember számára.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük