Magazin

Hogyan légtelenítsük a radiátort – Gyorsan és könnyen

hogyan légtelenítsük a radiátort

Gyakran úgy tűnhet, hogy a kazán teljes erővel fűt, de a lakásban akkor is hideg van.

Az esetek többségében ez amiatt van, hogy a lakástulajdonos alábecsülte a fűtésszezon előkészítését és nem légtelenítette a radiátorokat a lakásban vagy a házban.

E egyszerű probléma megoldásáról a vélemények nagyon különböznek, amit kideríthetünk különféle internetes fórumok megfigyelésével is.

Hogyan légtelenítsük a radiátort – a problémamentes klasszikus

A modern fűtési rendszereknél a szellőző szelepek telepítésével mindig számolni kell.

Egyetlen egyszerű szabály van: csak nyissa ki a szelepet, és várja meg, amíg a radiátorokból megáll a légszivárgás.

Ezzel mindennek meg kellene oldódnia.

Gyakorlatban ez tényleg nagyon egyszerű, viszont a praktikus módszerhez számos ellentmondás kapcsolódik.

Egyesek azt mondják, hogy a legjobb előre kinyitni az összes termosztátos szelepet és abban a fázisban légteleníteni, amikor a kazán fűt (a szivattyú működésben van), így automatikusan „kinyomja“ az összes légbuborékot. Mások abszolút az ellentétét állítják, és makacs módon kiállnak magukért.

Kinek van tehát igaza? Nézzük meg, hogy mit tanácsol egy szakértő.

radiátor légtelenítése

Hideg radiátor – Tippek és trükkök

Érdekes és hasznos tippet ad Peter Synek az Enviros-tól, az egyik legfontosabb tanácsadó cégtől az energetikai és környezeti szolgáltatások terén, saját tapasztalatai alapján:

„A radiátorokat rendszeresen légtelenítem a fűtésszezon kezdetén és nem rendszeresen azokban az esetekben, amikor az egyik radiátor nem fűt teljesen.

A légtelenítés előtt ellenőrzőm a víznyomást a fűtési rendszerben és hozzáteszem a kiegészítő vizet, amíg a rendszerben a nyomás kb. 50%-kal meghaladja az előírt üzemi nyomást.

Utána folyamatosan légtelenítem az egyes radiátorokat úgy, hogy kezdem a legalacsonyabban elhelyezettel és a legmagasabban elhelyezettel fejezem be – mindegyiket megcsinálom a légtelenítő szelepekkel.“

Eddig a pillanatig ez a tanács egyezik a legtöbb kínált „recepttel“ (arról van szó, hogy a termosztátos szelepek zárva vagy nyitva legyenek).

következő lépést nehézségek esetén ajánljuk kipróbálni:

radiátor légtelenítése előtt teljesen zárja le a termosztátos szelepet és utána nyissa ki a légtelenítő szelepet, miközben a víz folyamatosan kinyomja a levegőt a radiátorból, amíg a légtelenítő szelepből csak víz fog folyni.

Utána zárja be a légtelenítő szelepet és állítsa be a termosztátos szelepet a kívánt helyzetbe.

Így téve folyamatosan légtelenítse az összes radiátort a házban vagy lakásban és azonnal engedje be (esetleg ki) a vizet a rendszerbe úgy, hogy a nyomás a rendszerben az előírt víznyomás szerint legyen.

Lehetséges problémák a gázszerelőkkel

Ez a tapasztalat érdekes lehet azok számára, akiknek problémájuk van például azzal, hogy klasszikusan légtelenítenek, rendszer nélkül az összes radiátort folyamatosan, de ennek ellenére valamelyikük még mindig részben hideg.

Kellemetlen problémáról van szó.

A gázszerelők szerint több oka lehet ennek: „A legnagyobb probléma azoknál az embereknél van, akiknek új házuk van és a fűtés még csak első éve van működtetve.

Megtöltéskor a víz kavarog és sok légbuborékot szív fel. Ezután több hétre van szükség, hogy a levegő kijusson a vízből ”- mondja az Armat fűtőcég szakértője.

Szerinte a probléma abban is lehet, hogy sok fűtéstechnikus nem foglalkozik eléggé az egész rendszerrel megfelelő módon.

„Például, ahol a csöveket a padló alá fektetik, gyakran előfordul, hogy a kazánból vezető úton csomók alakulnak ki, amelyekben levegő csapdába esik, amely miniatűr szivárgások miatt bejut a rendszerbe.

Tehát még abban a helyzetben is, amikor a rendszer már kész van, a levegő tipikusan ezeken a helyeken marad.

radiátor fűtés

Ekkor nem elég csak addig fűteni a fűtőelemet, amíg a szelepekből nem kezd folyni a víz.

Az egész folyamatot szükséges megismételni például egy óra után. Néha még másnap sem biztos, hogy a szivattyú tényleg kiszivattyúzta a vizet a rendszerben,“ figyelmeztet.

Ez érvényes a panellakásokban lévő rendszerekre is.

A panellakásokban lévő radiátorokat mégiscsak jobb a szakértők kezébe adni.

A fűtési rendszerek ezekben a lakásokban gyakran elhanyagolt állapotban vannak és a légtelenítő szelepek csak a fenti lakásokban vannak.

Nem fűt az egész radiátor?

Megtörténhet, hogy kipróbálta az összes ajánlott módszert, a logikája azt mondja, hogy a rendszerben már tényleg nem maradhatott semmilyen levegő, de ennek ellenére valamelyik radiátor csak a felső részében fűt.

Akkor már nem marad hátra más, csak egy szakértő céget hívni.

Az egész fűtési rendszert ugyanis nem egyszerű megfelelően elrendezni és mindig az egész épület számára csinálják.

Néha hiba is történhet néhány ok miatt.

A munkások alacsony szakmai színvonala is hibás lehet.

Számukra a számítógéppel kidolgozott fűtési projekt gyakran elutasító lehet.

A tapasztalt szakembereknek sikerülhet, de általában ez negatív hatással van a fűtési rendszerre.

Abban az esetben is probléma lehet, ha a fűtési rendszer megfelelően van kiszámolva és telepítve, de például idővel szigetelve lett a ház.

Ezután ki kell egyensúlyozni a fűtési rendszert – de ez ismét a valódi szakemberek hatáskörébe tartozik.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük