Receptek

Főtt kukorica – hogyan készítsük el megfelelően? (recept)

főtt kukorica

főtt kukorica egy nagyon népszerű és kedvelt ínyencség, amelyet a nyári hónapokban strandokon, fesztiválokon vagy vásárokon találhatunk meg.

Sokan ezt a fajta kukoricát annyira szeretik, hogy gyakran otthon is készítenek ilyet.

Ha azok közé tartozik, akik szeretik a főtt kukoricát, de nem teljesen biztos abban, hogyan kell megfelelően elkészíteni, olvassa el a cikkünket. Elolvashatja benne a teljes folyamatát és még több mást is.

A kukorica története

A kukorica kivételesen régi terménynek tekinthető, amelynek eredetét a jelenlegi elméletek már Kr. E. 4000-ben feltételezték, amikor a Balsas folyó közelében nőni kezdett. A kukorica csak a spanyolok Amerikába érkezése után jutott el az öreg kontinensre, ahol felfedezték kiváló ízét.

Szlovákia területére a kukorica a 18. század felében érkezett meg. A megőrzött ismeretek szerint nomád romák hozták el Szlovákiba Magyarországról.

Gyakran aranyszemnek nevezték és elkezdték termeszteni, ahol gyorsan népszerűvé vált és gyakran használták.

Jelenleg a kukoricát szinte bárhol megtalálhatjuk a világon, amelyet az alkalmazkodóképességének is köszönhetünk. Érdekes az a tény, hogy az egyike azon kevés növényeknek, amelyek jelentős fejlődésen mentek keresztül, és jelenleg emberi beavatkozás nélkül nem képesek túlélni.

Milyen fajta kukoricákat ismerünk?

kukorica a fejlődése szerint öt alfajra osztható, amelyek jelenleg az egész világon megtalálhatók. Az egyes fajták bizonyos jellemzőkben különböznek egymástól.

 • Pattogatott kukorica – valószínűleg a kukorica első háziasított változata. Apró szemek és nagyon kemény mag jellemzi. Ez a fajta a kukorica a teljes termesztett területének körülbelül 1% -át teszi ki.
 • Kemény kukorica – ez a fajta hasonló a pattogatott kukoricához, de ennek valamivel nagyobbak a szemei. Főleg hegyvidéki területeken termesztik, és jól tolerálja a kedvezőtlen tárolási körülményeket. A teljes termesztett területének körülbelül 14% -át teszi ki.
 • Keményítős kukorica – ez az a fajta kukorica, amely specializált és lisztgyártásnál használják A puha magnak köszönhetően különösen egyszerűen darálható, ami a lisztgyártásnál nagyon fontos. Gyakorlatban népszerű tortillák gyártásánál használják őket. A teljes termesztett területének ez a kukorica körülbelül 12% -át teszi ki.
 • Lófogú kukorica – ez a különleges megnevezésű kukorica a legnépszerűbb kukorica a világon. A teljes termesztett területének egészen 73%-át teszi ki. Főleg szarvasmarhák takarmányaként és az iparban használják alkohol vagy olaj előállításához. Lágy keményítős magja és a viszonylag kemény héja jellemzi.
 • Csemegekukorica – az utolsó elterjedt kukoricatípus, amelynek magja oldott cukrokból áll össze, kis mennyiségű keményítővel. A piacon a legdrágább kukorica, nemcsak egészséges hatása miatt, hanem mert kevésbé elterjedt.

Milyen hatással van a főtt kukorica az egészségünkre?

Azon kívül, hogy a főtt kukorica remek ínyencség, amelyet minden korosztály imád, számos pozitív hatással van a testünkre is. Nagy mennyiségű nyomelemet tartalmaz, például vasat, szelént, cinket vagy mangánt.

Gazdag B- és C-vitaminban illetve számos ásványi anyagban, telítetlen zsírsavakban és rostokban is.

friss kukorica

A kukorica jótékony hatással van az emésztésre, csökkenti az erekben a koleszterin arányát és támogatja az agy aktivitását.

Nagyon sok pozitív hatása van a kukoricának önmagában, és határozottan az egyik legegészségesebb növény a világon.

A kukorica fogyasztása a következőknél segíthet az embereken:

 • elősegíti az emésztést
 • tisztítja a beleket
 • fenntartja a jó hangulatot és energiát
 • elősegíti az agytevékenységet
 • csökkenti a szívroham kockázatát
 • csökkenti a stroke kockázatát
 • csökkenti az erek koleszterinszintjét
 • elősegíti a haj egészségét
 • tisztítja az arcbőrt
 • elősegíti a termékenységet és a potenciát

Meghízhatunk a kukoricától?

Az úgynevezett “szakértők” sok véleményéből kiderül, hogy előbb-utóbb hízni fog a főtt kukorica fogyasztásával.

Azt kell mondani, hogy ez az állítás nagyon távol áll az igazságtól. Épp ellenkezőleg! A kukorica önmagában segít megelőzni az elhízást, mivel teltségérzetet nyújt számunkra.

Ez azt jelenti, hogy nincs már annyira étvágyunk következő étkezésre, és nem eszünk túl sokat. A főtt kukoricában található cukor testünkben keményítővé alakul, amely ellátja testünket a szükséges energiával.

Hogyan főzzük megfelelően a kukoricát?

A főtt kukorica elkészítése különösen egyszerű és úgy elkészíteni, hogy ízletes legyen, mint a strandokon, igazán bárki képes rá.

kukorica főzése

A főtt kukoricához csak kukoricára és sóra lesz szüksége.

Az egész főzési folyamat néhány lépésből áll:

 • Távolítsa el az összes levelet és szálat a kukoricáról. Alaposan öblítse át a megtisztított kukoricát tiszta vízben.
 • Helyezze a kukoricát egy fazék sós vízbe, hogy teljesen elmerüljön a vízben.
 • A kukorica főzési ideje nem teljesen pontos, de általában 20–30 perc. Attól függ, milyen puha kukoricát szeretne.
 • Főzés után vegye ki a kukoricát az edényből, és tegye le úgy, hogy minden felesleges víz lecsöpögjön róla.
 • Ezt követően mindössze annyit kell tennie, hogy a kukoricát ízlés szerint megsózza, és élvezze a nagyszerű ízét.

Grillezett kukorica – hogyan készítsük el?

Még egy nagyon népszerű módszer, habár nem annyira ismert, mint a főtt, a grillezett kukorica. A grillezett kukorica elkészítésének folyamata szinte megegyezik a hagyományos főzéssel. A különbség csak a vaj hozzáadása, ami finomabb ízt és jobb állagot ad a kukoricának.

kukorica grillezési folyamata szintén megtisztítással és kb. 20 perces főzéssel kezdődik. Utána az így elkészített kukoricát kivesszük és elkezdjük grillezni.

Lehetséges ezt egyben elkészíteni, de az emberek néha két félre szokták vágni a kukoricát. Az esetben, ha ezzel a módszerrel szeretné elkészíteni a kukoricát, szükséges, hogy bekenje az említett vajjal vagy más mártással, amelyet előre elkészít.

Grillezés közben nagyon fontos, hogy a kukoricát rendszeresen megforgassuk, hogy minden egyes oldalán jól megpiruljon.

Hogyan használjuk fel a kukoricaszemeket?

főtt kukorica nem az egyetlen étel, amelyet ebből a remek terményből lehet készíteni. Manapság gyakran találkozunk különféle kukoricás salátával vagy tejszínes kukoricával, ahol kukoricaszemeket használnak.

Hogyan szedjük le őket?

Ha még nem szedett le kukoricaszemeket a csőből, nem kell félnie. Igazán egyszerű folyamatról van szó. Elég, ha az egész kukoricacsövet alaposan meghámozza és megtisztítja. A lehámozott kukoricát tegye egy asztalra és egyenként szedje le róla a szemeket.

Kukoricás tea

Még egy ínyencség, amelyet a kukoricából lehet készíteni, az úgynevezett kukoricás tea, amelyet a kukoricaszálakból lehet elkészíteni. A kukorica tisztításánál egészen sok finom kukoricaszál marad meg. A helyett, hogy kidobná őket, tegye egy bögrébe, forrázza le és hagyja legalább 5 percig áztatni.

Utána szűrje le az italt és igya meg bármilyen ízesítés nélkül. Az így elkészített kukoricás teának vízhajtó hatása van, és állítólag segít a fogyásban is.

Hogyan használjuk fel még a kukoricát?

Kiderült, hogy a kukorica olyan termény, amely hőkezelés után csemegévé válik, ami népszerű az egész világon. Meg kell azonban jegyezni, hogy sok más dologra is felhasználható.

Kukorica horgászathoz

Az egyik dolog ezekből, például az, hogy a kukoricát horgászatnál csalétekként is fel lehet használni. Ősidők óta a kukoricát használják leggyakrabban a ponty horgászatában, amelyek imádják ezt a finomságot.

Nagyszemű kukoricafajtákat kezdtek el tenyészteni, amelyeket kifejezetten e halfajok fogására terveztek. Leggyakrabban aromás folyadékban tárolják őket.

A kukorica nagyon népszerű a horgászok körében, mivel rendkívül könnyen rögzíthető egy horogra.

Összefoglalva

kukorica az egyik legrégebbi termény a világon. Számos ember kedveli a kukoricát és különféle alkalmaknál használják és rengeteg módszerrel lehetséges feldolgozni.

legnépszerűbb elkészítési módszere a főzés, amelynek eredménye a klasszikus főtt kukorica.

Hisszük, hogy a mai cikkünknek köszönhetően már tudja, hogyan készítse el a kukoricát úgy, hogy annyira ízletes legyen, mint a kedvenc strandján.

 

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük