Háztratási

Elektromos padlófűtés: Igen vagy nem?

padlófűtés nappaliban

Az elektromos padlófűtés manapság nagyon népszerű és a kedvelt fűtéstípusok közé tartozik. Képes felmelegíteni az egész házat egyetlen radiátor vagy más tárgy nélkül, amelynek muszáj lenne a helyiségben lennie. Ezt a fűtést használhatja egy helyiségben, de az egész házban is. Nagyon sok előnnyel rendelkezik.

Ha azon gondolkodik, hogy milyen fűtést tegyen az új házába vagy le szeretné cserélni a régit, fontolóra kellene vennie az elektromosat is.

Az áram a gázzal szemben ugyan drágább, de egyszerűbb a szerkezete és számos esetben nincs szükség kazánra sem. Egyszerűbb és praktikusabb ezért. Ahogyan már említettük, ez a fűtéstípus sok előnnyel rendelkezik, amelyekről tudnia kellene a beszerelés előtt.

Létezik több típusú fűtés

Úgy, mint a többi típusú fűtés, az elektromos padlófűtés esetében is további alkategóriák léteznek. Fontos, hogy közülük a legjobbat válassza, amely a háztartásába passzol. Két alaptípus létezik:

  • hősugárzó
  • meleg vizes

A hősugárzó fűtés a háztartásokban gyakran csak néhány helyiségben használt, mint például a konyha vagy a fürdőszoba.

Magasak az üzemeltetési költségei, ezért csak olyan helyiségekbe jobb, ahol hideg padlót szeretne felmelegíteni. Másrészt, ennek a fűtésnek vannak előnyei is. Ide tartozik a padlófűtés egyszerű telepítése és alacsony beruházási költségei.

A konyhákon és fürdőszobákon kívül a hősugárzó fűtés használható például hétvégi házakban vagy nem rendszeresen használatba vett épületekben. Ilyen helyeken nem fűtenek rendszeresen egész télen, ezért a költségek nem olyan magasak.

A másik típus a meleg vizes padlófűtés. Az ilyen fűtést leggyakrabban faépítményekben használják, vagy ahol száraz folyamatra van szükség. Két alkategóriára oszlik, nedves és száraz rendszerre.

Az említett két fő típuson kívül léteznek további típusok is, amelyeket használhat a háztartásában. Ez például a fűtés hőszigetelő lappal. Nagyon kényelmes fektetési mód, és kellemes meleget nyújt viszonylag alacsony költségek mellett.

új ház

Van olyan rendszer is, amellyel szabályozó léceket kell használni. Ez az egyik legolcsóbb. Hátránya, hogy a fűtőcsöveket nem lehet spirálba csavarni, hanem csak ún. meander alakba. Ennek eredményeként a szoba egyes részein a padló melegebb lesz, máshol kevésbé.

Az összes említett mellett van még több típusú fűtés. Az, hogy milyen típust választ gyakran Öntől és a cégtől függ, amely fűtéssel foglalkozik és az ő kínálatuktól. A fűtés lefektetése után a padló készen áll a következő módosításra. Egy minőségi padlófűtésnek nagyon hosszú az élettartama, egészen 50 év.

Fűtés fektetése a padlóba

Az elektromos fűtés történhet kábelekkel vagy szőnyegekkel. A választás legtöbbször attól függ, hogy milyen típusú fűtést választ. Mindkét változatot, a kábeleket vagy a szőnyegeket, azonban nagyon hasonló módon fektetik a padlóba.

4 – 15 cm vastag beton- vagy anhidritlapba helyezik. Ezt a lapot hőszigetelő réteggel kell elválasztani az aljzattól. Minél nagyobb a réteg vastagsága, annál lassabban melegszik és hűl a padló. A vastagságtól függően Ön szabályozza a hőmérséklet magasságát és a fűtés módját.

Lehetőség van padlófűtés lefektetésére közvetlenül a csempék alá. Ebben az esetben azonban inkább fűtőszőnyegről van szó, amelyeket le lehet fektetni.

Előnye a fűtés gyorsabb megindulása, és így gyorsabb a a hőmérsékletváltozás. Ezzel szemben, az első előny rejt magában egy hátrányt. A padló viszonylag gyorsan lehűl.

Az utolsó módszer a fűtőfólia. Ezeket közvetlenül a padlóburkolat alá helyezik, és főleg laminált padlók alatt szokták használni. Előnye a nagyon kicsi vastagság és az egyszerű telepítés. Másrészt nem alkalmasak rendszeres használatra, például télen. Nagy helyiségek és szobák számára sem alkalmasak. Ez elsősorban főleg azért van, mert a szoba viszonylag gyorsan felmelegszik, de gyorsan le is hűl.

Hogyan működik a padlófűtés?

Most, hogy már tudjuk, milyen padlófűtés típusok léteznek, jó azt is tudni, hogyan működnek. Minden típus más, de nagyon hasonló vagy ugyanolyan alapelven működnek.

Minden padlófűtés sugárzó hőelvezetési módszert használ. Mivel a hő nagy területen terjed, elméletileg az egész padlóról, elegendő, ha a fűtés a szobához képest valamivel magasabb hőmérsékleten melegíti a levegőt. Az egész ház vagy lakás azonban nagyon könnyen és gyorsan felmelegszik, mert a fűtés elméletileg az egész helyiségben található.

Az eredmény nemcsak kellemes hőmérséklet az egész belső térben, hanem alacsonyabb energiafogyasztás is. Annak érdekében, hogy több hő legyen az otthonában, nincs szüksége fűtésre, hogy magas hőmérsékletet hozzon létre.

A padlófűtés működése egyszerű és könnyű. Elhelyezése a padlóba sem nehéz.

Fontos azonban, hogy szakemberekre bízza a dolgot, akik megfelelően elvégzik a munkájukat. Vannak bizonyos elvek, amelyeket az elektromos padlófűtés esetén be kell tartania, hogy biztonságos és alkalmas legyen a házban.

A legmagasabb megengedett hőmérséklet

A háztartásokban a hidegebb időszakban viszonylag egészséges és megfelelő hőmérséklet 20-25 Celsius fok között van. A legtöbb háztartás a jó aranyközépben van, amikor a hőmérsékletük nem haladja meg a 23°C-ot.

Ha azonban kíváncsi arra, hogy az elektromos fűtőberendezés milyen maximális hőmérsékletet képes fűteni, két számot nem szabad meghaladnia. A laminált padló esetén nem haladhatja meg a 28°C-ot, a csempe esetén pedig a 32°C-ot. Ezek a hőmérsékletek már elég magasak, és nem valószínű, hogy ilyen hőmérsékleten fűtene.

Többféle fűtés kombinációja

Mint már említettük, az áram drágább, mint a gáz. Sok ember ezért, akiknek elektromos fűtésük van, általában többféle fűtés kombinációját választják. Leggyakrabban nagyobb tehetetlenséggel rendelkező elektromos padlófűtésről van szó. Ezt jó kombinálni más hőforrásokkal, például elektromos konvektorokkal vagy sugárzó panelekkel.

Többféle fűtés kombinációja nemcsak gazdasági szempontból előnyös. Alacsony hőmérséklet esetén vagy az átmeneti időszakban is alkalmas. Ekkor az ilyen fűtés a kinti hőmérséklet gyors változásával is hőt képes biztosítani. Alkalmas őszi vagy tavaszi átmeneti időszakban is.

A padlófűtés ügyes megoldást nyújt ott is, ahol csak kiegészítő fűtésre van szükség. Elhelyezheti csak bizonyos helyiségekbe is. Alkalmas például fürdőszobába vagy konyhába, ahol hideg a padló. A padlófűtésnek köszönhetően a helyiség télen könnyen felmelegszik.

Meleg és kellemes felszínen járhat így.

Az elektromos padlófűtés ára

Az elektromos padlófűtés beszerelése egyszerű és praktikus. Nincs szükség kazánra, ezért a befektetés az elején viszonylag alacsony. Nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyit fog fizetni érte. Minden főleg a cégtől függ, amelyiket választja, a fűtés típusától és a lakása nagyságától. Sok tényező van, amelyek befolyásolják a végső árat.

Az árak viszont körülbelül 1500€-tól kezdődnek. Maga a beszerelés előtt kérjen tanácsot a szakértőktől és hagyja, hogy több cég is ajánljon egy árat a fűtésért.

Az árajánlat általában ingyenes. Utána csak hasonlítsa össze az árakat, de az egyes előnyöket és hátrányokat is.

Elektromos padlófűtés – havi költségek

Úgy, mint padlófűtés végső ára esetén, a havi költségeknél is fontos tudni, hogy az árat több tényező befolyásolja. Ide tartozik a ház mérete, szigetelés, hőmérséklet amellyel fűteni fog és hasonlók.

Miközben a nem szigetelt házaknak magasabb hőmérsékletre van szükségük, a szigetelt házakra az ellenkezője vonatkozik. A hőigény nagyon alacsony, és nem haladhatja meg az évi 70 kWh/m2-t.

Az elektromos fűtés havi költsége általában meghaladja a 100 eurót. Ez azonban nem biztos, ha alacsonyabb hőmérsékleten fűt, vagy ha kisebb a háza. Az árat szakemberrel konzultálva tudja megtudni. Csak ezután tudja meg, milyen díjakra kell felkészülni.

Az elektromos padlófűtés előnyei

Azon kívül, hogy az elektromos padlófűtésnek praktikus és egyszerű a beszerelése, más előnyökkel is rendelkezik. Az egyik az, hogy kellemes és egészséges. A lábakat melegen kell tartani télen. Ezeken kívül megvédi az ízületeit is és különféle betegségek ellen is véd.

A radiátorokkal szemben, ez a fajta fűtés azért előnyös, mert nem kering a por. Alkalmas ezért az allergiások és az olyan emberek számára, akiket zavarja a por.

Ha az elektromos padlófűtést összehasonlítjuk a kandallóval, ott is láthatunk különbséget. Ez főleg az, hogy nem kell gondoskodnia semmiről. Nem kell tüzet raknia és elraknia, hordania a fát és tisztaság van a helyiségekben. A kandalló körül kosz lehet a fa vagy más anyag miatt, amivel fűt.

Összefoglalva

Az elektromos padlófűtés számos előnnyel rendelkezik. Ez egy fajta „láthatatlan“ fűtés, amely fel tudja melegíteni az egész lakást kellemes hőmérsékletre. Nem kell tartania tőle.

Az áram ugyan drágább, mint a gáz, de a fűtési díjak nem annyira magasak, ahogyan azt az elején gondolná.

Ha gondolkodik ezen a fajta fűtésen, próbáljon megkérdezni egy szakértőt. Az biztosan tud segíteni.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük