Kert

Begónia – Tudja, hogyan kell termeszteni? Van pár remek tippünk!

begóniák

begóniák a nagyon népszerű díszvirágok közé tartoznak, amelyek egész évben díszítik az ablakokat, teraszokat vagy a házat. A termesztésük egészen egyszerű, ennek köszönhetően is népszerűek. Ha szebbé szeretné tenni a házát vagy lakását a következő nyárra, mindenképpen szerezzen begóniákat!

Annak ellenére, hogy számos más „újabb“ virág most népszerű, a begóniák az örök kedvencek közé tartoznak. A színeik és formáik egyszerűen figyelemkeltők. Nyári virágok, amelyek nem egy házat tudnak szebbé varázsolni. Az előnyük nemcsak a szépségük, de az egyszerű gondozásuk és termesztésük is.

Tudnivalók a begóniákról

Még mielőtt belekezd a begóniák termesztésébe, jó ha tud róluk egy pár dolgot. A begóniák sokszínű virágok, amelyek Amerikából származnak. Pontosabban Amerika tropikus, szubtropikus és esőerdei részéről.

Már csak a helyből kikövetkeztetve, ahonnan a virágok származnak, meg tudjuk állapítani, hogy imádják a meleget. Éghajlatunkon, a felmelegedés következtében egzotikus növényeket is kezdenek termeszteni, ami néhány évvel ezelőtt nem lehetett volna lehetséges. Ide tartoznak például a begóniák is. Már rég megtalálták a helyüket nálunk.

A begónia a Begonicae családba tartozik. Több mint ezer fajtája létezik. Nem mindegyiket lehet itt termeszteni, és nem mindegyiket lehet megvásárolni, de régiónkban több tucat fajtát találhat. Nem kell attól tartania, hogy nem tud majd miből választani.

Egyes fajták abban különböznek, hogy vagy egyenesek vagy lelógnak. Lehetnek olyan növények is, amelyeknek egyszerű vagy telt viráguk van. Egyes virágok lehetnek egyszínűek, mások kétszínűek. A begónia bizonyos típusainak hullámos szélei is lehetnek.

Nagyon sok színváltozat létezik. Leggyakrabban színek kombinációja, de lehet csak egy szín is. A leggyakoribb a rózsaszín, a sárga vagy a vörös árnyalat. A fehér begónia is népszerű.

A virágokon kívül a gyökér és a levelek típusa is különbözhet. A levelek típusai általában magából a gyökérből következnek. A rostos gyökerek esetében a levelek köralakúak. Ezzel szemben, a húsos gyökerű begóniáknak aszimmetrikus levelei vannak, többnyire szaggatott végekkel.

A levelek nemcsak a formájukban különböznek. Más színük is lehet. Általában sötétzöld vagy halványzöld színűek.

Nagy előnyük, hogy virágcserépben és ágyásokban is lehet őket termeszteni. Nyugodtan lehetnek az ablakban vagy a kertben.

A széles színskálának és a számos fajtának köszönhetően a begóniákból mindenki tud választani.

begóniafajták

Begóniafajták

A tudósok és a szakértők azt állítják, hogy több mint ezer begóniafajta létezik. Természetesen, nem mindegyiket lehetséges otthon termeszteni.

A mi éghajlatunkon azonban nyugodtan lehet több tucat fajtát termeszteni.

A legnépszerűbbek a következők:

  • Királybegónia – ez a fajta begónia nagyon népszerű szobanövény. Nagyon szép színű levelei vannak, és 15-25 cm magasra nő.
  • Gumós begónia – ez a fajta növény alkalmas cserepekbe, ablakokba, teraszokra vagy erkélyekre. Keleti vagy északkeleti oldalon kell elhelyezkedniük, akkor a legjobb nekik.
  • Pöttyös begónia – ez a begónia is nagyon népszerű belterekben. A nagy levelei miatt ismert.
  • Mindignyíló begónia – az egyik fő típus a mindignyíló begónia, amely nagyszerű ágyásokba, virágcserepekbe vagy kertekbe. Sokszínű és nagyon jól mutat.

A négy említett fajtán kívül még több száz fajta létezik. Azok szintén feloszthatók az alapján, hogy beltérbe vagy kültérbe alkalmasak inkább. A fajta kiválasztásánál figyeljen a magasságukra és a méretükre. Beltérbe inkább kisebb virágokat válasszon, kintre pedig nagyobbakat.

Az ablakokba, teraszokra vagy erkélyekre főleg a lelógó begóniák illenek. Nagyon szépen díszítik az ablakot vagy a korlátot.

begónia termesztése

A begóniák termesztése

A begóniák több okból is nagy népszerűségnek örvendenek. Az első az a tény, hogy nagyszámú fajtája létezik, ennek köszönhetően széles a választék. A második ok a széles színválaszték. Házát pontosan tetszése szerint díszítheti. Az utolsó, harmadik ok pedig a könnyű termesztés.

A begóniák termesztése egyszerű a kezdők számára is. Be kell tartani néhány szabályt viszont. Ennek köszönhetően szép virágja nőhet.

A begóniák ültetése februárban vagy márciusban kezdődik. Ez időszak közben földbe kell őket ültetni. A földnek tápanyagban gazdagnak kell lennie, hogy a növény elegendő tápanyagot kapjon.

Az a legjobb, ha a begóniákat cserepekbe rakja 20°C-ig. Nem kellene még kint lenniük az alacsony hőmérséklet miatt.

Az ültetésnél fontos, hogy nemcsak a hőmérsékletre figyeljünk, de az elegendő fényre is.

Ahhoz, hogy a begóniák megnőjenek, elegendő napfényre van szükségük. Mellőze a közvetlen napfényt. A legalkalmasabb a félárnyék. A végén elegendő vízre is van szükségük. A föld rendszeresen legyen nedves, de a leveleit ne locsolja. Azoknak száraznak kell maradniuk.

Ha a begóniák már öregebbek és kint lesznek, ne vigye túlzásba a vízzel. Habár szeretik a vizet, nem szeretik a túlzott nedvességet. Az öntözésnek megfelelőnek kell lennie. Tapogatva ellenőrizze a földet. Nézze meg, hogy nem túl száraz vagy nedves-e.

Mivel a begóniák meleg országokból származnak, és elegendő melegre van szükségük, kintre csak május közepén rakja őket. Akkor biztos lehet benne, hogy kint nem lesz nagyon hideg és a begóniák kibírják. Kint félárnyékba helyezze őket. Ha az ablakban vagy a teraszon lesznek, vigyázzon a közvetlen napfénnyel dél körül.

piros begónia

A begóniák trágyázása

A lehető legszebb begóniákat szeretné? Abban az esetben ne felejtse el a rendszeres trágyázást folyékony szerrel. Azt minden kertészboltban megvásárolhatja. Hetente egyszer megismételheti.

A folyadékok a begóniák fajtája szerint is különbözhetnek.

Ha olyan begóniája van, amelynek díszlevelei vannak, használjon díszlevélre való trágyát.

A begóniák szaporodása

Az az előnye, hogy a nagyon könnyen szaporíthatók. Dugványozással lehetséges ez. Ezt lehet levelekkel vagy gyökérdarabokkal végezni. A dugványozást tavasz végén vagy nyáron csinálja. Amikor eltávolítja őket a növényből, gyökereztesse meg őket homokkal kombinált tőzegben.

A begóniák teleltetése

Az elején fontos tudni, hogy a begóniák nyári virágok és nem fagyállók, de nagyon egyszerűen teleltethetők.

Elég, ha októberben abbahagyja a virágok locsolását és hagyja megszáradni őket. Fontosak a gumók, amelyeket utána össze kell szedni. Azokat tárolja el, mindegyiket külön. A gumókat tegye egy dobozba, száraz és hűvös helyre.

rózsaszín begónia

Betegségek és kártevők

A begóniákat is megtámadhatják különféle kártevők, amelyek ellen majd harcolnia kell. A klasszikus kártevők a különféle levéltetvek, atkák. Kertészboltban kapható termékekkel lehet ellenük harcolni.

Foltok is felbukkanhatnak a leveleken. Két gyakori eset miatt lehetséges ez, a közvetlen napfény vagy a túlzott locsolás miatt. A begóniákat el kell tennie a napfényről és az öntözésre pedig oda kell figyelni.

A begóniák gyönyörű virágok. Szebbé varázsolják a kertet, a teraszt vagy az ablakokat. A termesztésük nem nehéz, de fontos tudni, hogy mi tesz nekik jót, és mi nem. Mellőzze a túlzott nedvességet és a közvetlen napfényt. Ez a két rizikós tényező minden típusú begónia számára.

Van egy katalógusunk

Close

Flowers cink virágtartó, 13,5 cm

845 Ft
3 out of 5
Ez a cink virágtartó minden virághoz megfelel. Illik a belső térbe, de a kertbe is. Kiegészíthető ugyanolyan díszítésű, különböző méretű
Close

Flowers cink virágtartó, 16 cm

845 Ft
5 out of 5
Ez a cink virágtartó minden virághoz megfelel. Illik a belső térbe, de a kertbe is. Kiegészíthető ugyanolyan díszítésű, különböző méretű
Close

Flowers cink virágtartó, 19 cm

1 095 Ft
3 out of 5
Ez a cink virágtartó minden virághoz megfelel. Illik a belső térbe, de a kertbe is. Kiegészíthető ugyanolyan díszítésű, különböző méretű
Close

Kerti virágláda 64 cm, barna

5 690 Ft
5 out of 5
Fából készült virágtartó láda. Alkalmas növénytermesztésre. Elhelyezheti kertben, erkélyen és teraszon. Műszaki adatok: méretei: 64 x 22 x 17 cm
Close

Kerti virágláda 64 cm, zöld

5 690 Ft
4 out of 5
Fából készült virágtartó láda. Alkalmas növénytermesztésre. Elhelyezheti kertben, erkélyen és teraszon. Műszaki adatok: méretei: 64 x 22 x 17 cm
Close

Lace fém öntözőkanna sárga, átm. 10 cm

1 245 Ft
3 out of 5
A gyönyörű fém öntözőkanna pasztell színekben dekorációként vagy akár kaspóként is szolgálhat. A fantázia határai korlátlanok.
Close

Lace fém öntözőkanna zöld, átm. 10 cm

1 095 Ft
4 out of 5
A gyönyörű fém öntözőkanna pasztell színekben dekorációként vagy akár kaspóként is szolgálhat. A fantázia határai korlátlanok.
Close

Loira fém virág kaspó, 18 cm

3 095 Ft
4 out of 5
Loira fém virágcserép szép dekorációként szolgálhat. Az élő cserepes virág, elővirág csokor, vagy akár a szarított virágcsokrok is szépen kitűnnek
Close

Öntözőkanna címkével zöld, átm. 10 cm

1 345 Ft
4 out of 5
A címkével ellátott fém öntözőkanna eredeti és funkcionális kiegészítőként szolgál a címkével ellátott virágtartókhoz a kínálatunkból.
Close

StarDeco pléh virágcserép szürke 225 cm

1 845 Ft
4 out of 5
Szerezze be ezt az eredeti pléh virágcserepet, mely egyszerűségének köszönhetően a benne lévő virágra helyezi a hangsúlyt! A virágcserép jó
Close

StarDeco Pléh virágtartó fehér, 18 cm

1 495 Ft
4 out of 5
 Szerezze be ezt az eredeti pléh virágtartót, amely egyszrűségének köszönhetően kiemeli a virágok szépségét. A virágtartó minőségi cinkből készült,
Close

StarDeco Pléh virágtartó fehér, 22,5 cm

1 845 Ft
4 out of 5
Szerezze be ezt az eredeti pléh virágtartót, amely egyszerűségének köszönhetően kiemeli a virágok szépségét. A virágtartó minőségi fémből-cinkből készült, fehér
Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük