Háztratási

Álomfogó – Eredete, jelentése és használata

A sziú törzs egyik leghíresebb régi indián legendája szerint egyszer élt egy indiai anya, aki nem tudta az éjjel-nappal folyton csak síró gyermekét megnyugtatni.

Annak ellenére, hogy a gyermek elaludt, álmában mégis nyugtalanul kapálózott és egy idő után újra sírva ébredt.

A tanácstalan és boldogtalan anya úgy döntött, hogy elmegy a bölcs indián öregasszonyhoz, hogy tanácsot adjon neki és hogy segítsen magán és a gyermeken.

Az idős indián nő elmondta neki, hogyan készítsen varázs talizmánt a békés alvás eléréséhez, és így létrejött az első álomfogó.

Azóta a gyermek nyugodtan aludt és nemsírt.

Honnan ered Álomfogó?

Az álomfogó eredetéről szóló másik történet egy indiai sámán történetét meséli el, aki felmászott egy magas dombra és látomása volt.

Látomásában Iktomi – a nagy csaló és bölcsességkereső – pók formájában jelent meg előtte, és szent nyelven beszélt vele.

A beszélgetés során a pók tollakkal, lószőrrel, gyöngyökkel és áldozati tárgyakkal díszített fűzfakarika után nyúlt, amely a törzs legidősebb tagjaié volt és pókhálót kezdett szőni bele.

Elmesélte a sámánnak az élet körforgásait, hogyan kezdjük életünket a születéssel és gyermekkorral, majd felnővünk és végül időskorral zárjuk a korforgást, amikor ismét ugyanolyan gondozásra van szükségünk, mint a gyerekeknek.

Iktomi tovább szőte a hálót, és folytatta a beszédet.

Beszélt arról, hogy az életben különféle, jó és rossz erőkkel találkozunk.

Ha hallgatunk a jó erőkre, akkor azok a helyes útra vezetnek bennünket, de ha a rosszakra hallgatunk, akkor azok árthatnak nekünk.

Amikor Iktomi befejezte a pókhálót, amelynek közepén egy lyuk maradt, átadta a karikát a sámánnak, mondván, hogy törzse javára használja.

Amikor az emberei hisznek majd a talizmán varázserejében, jobb álmaik, elképzeléseik és gondolataik lesznek, és céltudatosabbakká válnak.

Az álomfogó háló felszabadítja a jó erőket, a rosszakat pedig felfogja a pókháló, és az új nap első sugarai elégetik őket.

Mit jelentenek az egyes részei?

Most, hogy ismerjük azokat a legendákat, amelyek az álomfogó létrehozásához fűződnek, nézzük meg az álomfogót közelebbről.

Az álomfogó több részből áll, a következő szöveg célja a szimbolikus jelentésük tisztázása.

Kövek

A pókháló közepén található kövek vagy gyöngyök az ember saját “énjét” képviselik.

Ez az a központ, amely körül forog a világ, és az indiánok úgy vélik, hogy a kör közepén az “én” található, amely a legjobban védett a gonosz erőktől és a negatív energiától.

A kőnek ki kell fejeznie annak a személynek a személyiségét, akinek az álomfogót szánják, és közel kell állnia hozzá, akár megjelenésében, színében, akár bármi másban, amely elnyeri az illető érdeklődését.

Kör

Az álomfogó körnek több jelentése lehet.

A legtöbb értelmezés szerint a világot, az univerzumot képviseli, és megvédi a köveket (azaz az embert) a negatív hatásoktól és erőktől.

Ez az első akadály a rossz álmok és az emberi „én” kő között.

A kör szimbólum a már említett legenda életciklusának illusztrációja is.

Háló / Pókháló

A legenda szerint az álomfogó húrja a pókhálóra emlékeztett, és az egész talizmán legfontosabb része.

A negatív és rossz álmok megakadályozására szolgál, hogy azok ne kerüljenek az alvó fejébe.

Az indiánok úgy vélik, hogy a gonosz erők, amelyeket a hálóban megfognak, eltévednek és nem találják meg az utat a középső kőhöz.

Az elfogott rossz álmokat és a rossz energiát a következő új napon pusztítják el az első napsugarak, és soha többé nem találják meg az utat a kőhöz és az emberi belsőhöz.

Toll

A tollak az élet és a pozitív energia köréhez kötődnek, és a jó álmok a pókhálóról visszacsúsznak rajtuk az alvó ember fejébe.

Hová helyezzük el az álomfogót?

Az álomfogó elhelyezése attól függ, hogy mit vár el tőle.

Mint ahogyan a legtöbb legenda meséli, az ágy fölé akasztható, hogy elválassza egymástól az alvó személy rossz és jó álmait.

Az indián hagyomány szerint azonban szükséges, hogy napfény eléréseben legyen úgy, hogy a reggel első napsugarai elpusztítsák a hálóban megfogott rossz energiákat és rossz álmokat.

Az álomfogónak azonban szélesebb használati köre is van.

Például egyszerűen felakasztható bármelyik szobába, hogy békét, jólétet és jó energiát hozzon otthonába.

Állítólag, ha egy ablakba akasztja, akkor megakadályozza a pozitív energia kiszivárgását a házból, és ha televízió vagy számítógép fölött lóg, akkor akár “szűrőként” is működhet az ezekből az eszközökből áradó rossz áramlás ellen.

Az a lényeg, hogy milyen energiát tesz az álomfogóba a gyártás során, és az, hogy mit gondol, mit fog jelenteni önnek.

A színek szimbolikája

Az álomfogó gyártása során választott színektől függően változhat hatásának fókusza is.

A színek mindegyike különböző típusú álmokat vált ki, és különböző típusú energiákat érint.

  • Fehér – a tisztaság, a világosság és az ártatlanság szimbóluma, segíti a gondolkodást és fokozza a szín erejét, amellyel használják
  • Piros – a tüzet, a mozgást, a szenvedélyt és a veszélyt jelképezi, feléleszt és bátorságot ad, energiával lát el, aktivál és felmelegít, támogatja az erős érzelmeket
  • Narancs – az energia, a fiatalság, az életöröm és a változás iránti vágy szimbóluma, elnyeli a negatív energiákat és segít leküzdeni a nehéz élethelyzeteket
  • Sárga – a legfényesebb szín, stimuláló hatással, a remény, a boldogság és a jó hangulat szimbóluma
  • Zöld – a természet, az egyensúly és a remény nyugtató színe, az új kezdetek, a harmónia, a barátság és a mások iránti érzékenység szimbóluma
  • Kék – a tenger és az ég színe, felelősséget, békét képvisel és kifejezi a szabadság érzését
  • Lila – a kreativitás és a luxus színe, de a jólszívűség, lelkiség és a titokzatoságé is, az ihlet, a misztika és a remény szimbóluma
  • Barna – a természet színe, békés és állandó energiát nyújt, a türelem és a megbízhatóság szimbóluma, egyaránt a józan ész és az intelligencia színe is
  • Fekete – az erő és az elegancia, az állandóság és a végtelenség szimbóluma, támogatja a szexualitást, de gyakran emlegetik a gonoszság, a rejtély és a szomorúság szimbólumaként is 

Az álomfogók gyönyörű dolgok, amelyek békét és nyugalmat hoznak a szobába.

A szél gyengéden mozgatja a tollakat, a gyöngyök könnyedén összecsapódnak … És maga nyugodtan alszik.

Függetlenül attól, hogy az álomfogó természetfeletti erővel bír-e vagy sem, a hangok és a látványa megnyugtató.

Ha nem kedveli az indián stílust, megpróbálhat modern álomfogót készíteni.

Ha a cikknek sikerült elnyernie az érdeklődését és saját álomfogót szeretne készíteni, akkor itt vagy a következő videóban megtalálja az elkészítéshez szükséges összes lépést.

5/5 - (1 vote)
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük