Háztratási

Ágytakaró – hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

hálószoba

Az ágytakaró remek kiegészítőként működhet a hálószobában, eltakarja az ágyneműt és védi a portól.

Fontos azonban, hogy olyan ágytakarót válasszon, amely megfelel Önnek méretben, anyagban, töltelékben és természetesen megfelelően illik az eredi dizájnhoz.

A vásárlás után hamarosan rájön, hogy valóban mindenkinek lehet olyan ágya, mint egy katalógusból. Manapság már nem modern a párnákat és takarókat elrejteni a szekrényekben vagy a tárolókban.

Kényelmesebbek és egyúttal esztétikusabbak is, ha elegáns ágytakarót használ, amely összeillik a hálószoba dizájnjával.

Számos szín- és mintaváltozat létezik a piacon, így tetszés szerint kombinálhatja a takarót a szoba többi berendezésével, és az eredmény mindenképpen tökéletes lesz!

Az ágytakartók fő funkciói

  • Dekoráció – az ágytakaró elsősorban egy ízléses dekoráció. Választhat finom színeket és mintákat vagy eredeti darabokat. Ilyen ágykiegészítő nem teszi tönkre Önt és ráadásul nagyszerűen néz ki.
  • Hozzáférhetőség – Az ágytakaró eltakarja az ágyneműt és azok alatta szét vannak, és így sokkal hozzáférhetőbbek.
  • Alkalmi takaró – Ha délután lustálkodni szeretne, de nem szeretné most szétszedni az ágyat, elég csak alábújni és el is kezdheti számolni a bárányokat.
  • Nyári takaró – Változatos időjárás esetén sokkal jobban fogja szolgálni, mint egy szokásos paplan.
Close

4Home ágytakaró Salazar bézs színű, 220 x 240 cm, 2x 40×40 cm

5 845 Ft
5 out of 5
Gyönyörű Salazar ágytakaró időtálló bész színben modern külsöt kölcsönöz szobájának. Egyik oldala meleg mikroplüss, másik oldala lágy mikroszál, puha, enyhén
Close

4Home ágytakaró Salazar szürke kék, 220 x 240 cm, 2x 40 x 40 cm

5 545 Ft
4 out of 5
Gyönyörű Salazar ágytakaró elegéns szürke, kék színben modern külsöt kölcsönöz szobájának. Egyik oldala meleg mikroplüss, másik oldala lágy mikroszál, puha, enyhén fényes
Close

4Home Animals gyermek ágytakaró, 140 x 200 cm

5 745 Ft
5 out of 5
 Színesen tarka, steppelt ágytakaró vidám állatkák motívumaival a stílusos gyerekszobáért. Ideális kiegészítő az állatkák minden rajongóra számára! Egyik oldalát
Close

4Home Aromatica ágytakaró, 220 x 240 cm

6 545 Ft
4 out of 5
 Hangolja hálószobáját a zöld nyugtató árnyalataiba, a közkedvelt Aromatica motívummal. A kenderlevelek összetéveszthetetlen mintája a zöld árnyalatainak harmonikus összhangjában
Close

4Home Balloon gyermek ágytakaró, 140 x 200 cm

5 745 Ft
3 out of 5
 Színesen tarka, steppelt ágytakaró léggömbök és repülők vidám motívumaival a stílusos gyerekszobáért. Ideális kiegészítő kis kalandorok számára! Egyik oldalát
Close

4Home Butterfly gyerek ágytakaró, 140 x 200 cm

5 995 Ft
5 out of 5
 Modern átvarrott ágytakaró vonzó kétoldalas virágmintával és színes pillangókkal praktikus lakáskiegészítő és egyben gyonyörű dísze a gyerekszobának. Az ágytakaró nem csak
Close

4Home Cars gyermek ágytakaró, 140 x 200 cm

5 745 Ft
4 out of 5
 Színesen tarka, steppelt ágytakaró vidám kisautók motívumaival a stílusos gyerekszobáért. Ideális kiegészítő a kis utazók számára! Egyik oldalát gyönyörű,
Close

4Home Circles ágytakaró, bézs, 220 x 240 cm

6 545 Ft
5 out of 5
 Ez az attraktív, kétoldalas ágytakaró kétszínű kivitelben stílusos és praktikus kiegészítője minden hálószobának. Az egyik oldalát figyelemfelkeltő minta díszíti,
Close

4Home Circles ágytakaró, türkiz, 220 x 240 cm

7 245 Ft
3 out of 5
 Ez az attraktív, kétoldalas ágytakaró kétszínű kivitelben stílusos és praktikus kiegészítője minden hálószobának. Az egyik oldalát figyelemfelkeltő minta díszíti,
Close

4Home Doubleface ágytakaró narancssárga/zöld, 220 x 240 cm, 2 ks 40 x 40 cm

6 545 Ft
4 out of 5
Szép kétoldalas ágytakaró – minden hálószoba stílusos és praktikus kiegészítője lehet. A narancssárga és a zöld modern kombinációjának köszönhetően valójában
Close

4Home Doubleface ágytakaró, bézs/rózsaszín, 220 x 240 cm, 2x 40 x 40 cm

6 895 Ft
4 out of 5
 Ez az attraktív, kétoldalas ágytakaró kétszínű kivitelben stílusos és praktikus kiegészítője minden hálószobának. Az egyedülálló színvilágának köszönhetően, a bézs
Close

4Home Doubleface ágytakaró, bordó/bézs, 220 x 240 cm, 2x 40 x 40 cm

6 895 Ft
5 out of 5
 Ez az attraktív, kétoldalas ágytakaró kétszínű kivitelben stílusos és praktikus kiegészítője minden hálószobának. Az egyedülálló színvilágának köszönhetően, a bézs

Ágytakaró mérete

Ahhoz, hogy az ágytakaró praktikus legyen, mindenekelőtt megfelelően illeszkednie kell az ágyra.

Természetesen az egyszemélyes és a kétszemélyes ágyak mérete különböző lesz, de figyelembe kell venni az ágy elhelyezkedését is, függetlenül attól, hogy a falhoz helyezik-e, vagy szabadon áll-e a helyiségben.

További ágytakartók megtekintése

Egyszemélyes ágy

Leggyakrabban 120-160 cm-es méretű ágytakarókat találhat az egyszemélyes ágyakhoz, amelyeket az ágy specifikációinak megfelelően választhat.

A szabadon álló egyszemélyes ágyhoz válasszon teljes szélességű ágytakarót kb. 140 cm-eset, a felesleges anyagot hagyhatja szabadon lelógni az ágy mindkét oldalán.

Az egyszemélyes ágy hosszirányban a falhoz tolva megelégszik egy kb. 120 cm-es szélességű ágytakaróval.

Ágytakarót egyszemélyes ágyhoz fejtámlával válasszon a támla elülső és hátsó oldal közötti távolságának megfelelően.

Ágytakarók franciaágyra

A kétszemélyes ágyakhoz illő ágytakarók szélessége 220-260 cm.

Válassza az ágytakaró szélességét a franciaágyra elülső fejtámlával úgy, hogy a szabadon eső oldalrészek mindig legalább 10 cm-rel átnyúljanak a matracon.

Az ágytakaró hossza így egyezik az ágy hosszával.

Fejtámla nélküli ágy esetén az ágytakaró hosszúságát és a szélességét csak az Ön ízlése korlátozza.

Minél nagyobbak az átnyúlások az ágy oldalán, annál stílusosabban fog kinézni az ágytakaró. Például a földig érő ágytakarók romantikusan hatnak.

Anyag

A megfelelő anyag kiválasztásával választhat olyan ágytakarót, amely maximálisan illeni fog a hálószobája stílusához.

Az egyes szövetek pedig kitűnnek a különböző tulajdonságokkal is, ami a melegítést és a karbantartást illeti.

A nem utolsó sorban együtt járnak a dizájnnal.

Többrétegű ágytakarók természetes anyagokból

Felülről és alulról vannak varrva, amelyek között a töltelék van bevarrva.

Rendszerint pamut, len vagy mindkét anyag keveréke. Gazdagon steppeltek vagy másképp díszített felső oldaluk van.

Választhat a kézzel varrott takarók vagy egyedi patchwork között is, amelyek valójában kisebb és különböző színű anyagokat varrnak össze, hogy geometriai mintákat alakítsanak. Ez a fajta takaró nosztalgikusan romantikus hangulatot varázsolhat elő, kézműves termékeknél ez egy nagyon megcsodált darab lehet a tulajdonában. Rusztikus stílusú, vintage vagy retro hálószobákhoz illik.

Többrétegű ágytakarók mesterséges anyagokból

Két (felső anyag és alsó anyagcsík) vagy három rétegből (felső anyag, anyagcsík, alulsó anyag) vannak varrva.

Ezek a rétegek általában kerületi szegélyekkel vagy akár többszörös varrással vannak. Sokféle változat van a kínálatban.

Lehetnek klasszikusak, modernek vagy teljesen minimalisztikusak.

További ágytakartók megtekintése

Szőtt ágytakarók

Ahogy a neve is elárulja, egyrétegű, de vastag és erősen szőtt, nagy súlyú anyagokról van szó.

Lehetnek egyszínűek vagy többszínűek, a szőtt anyagtól függően a használatuk közelíthet egy nagyon meleg takaróhoz is.

Gyakran bojtokkal vannak díszítve.

Leggyakrabban a skandináv stílusú lakások részei, de jól néznek ki más modern elemekkel rendelkező lakásokban is.

Az ilyen típusú ágytakarókat megtalálhatja eredeti, kézzel készített formájában is.

További anyagok

Az elmúlt években nagy érdeklődés van a különféle állatok szőrét utánzó ágytakarók vagy a kötött és horgolt minták iránt. A fenti takarók néhány darabja kétoldalúként is készítik.

Magasabb vételárukat ellensúlyozza az a tény, hogy egy vásárlással két különböző ágytakarót, azaz két stílusos hálószobaváltozatát kaphatja meg.

Karbantartás

Háromrétegű ágytakaró – Kétrétegű anyaggal van készítve, amely közé könnyű töltelék van bevarrva. A természetes anyagokból készült ágytakarók esetében gondoljon arra is, hogy a karbantartásnál, főleg a mosásnál, magukba szívják a vizet és nagyon nehezek lesznek. Jelentősen meghosszabbodik a száradás időtartama is.

A mesterséges anyagokból varrott ágytakarók ellenkezőleg nagyon könnyűk és jelentősen rövidebb ideig száradnak. A vasalás lehetséges, de többnyire nem szükséges. Mindig kövesse a takarón található gyártó utasításait.

Szőtt ágytakarók – Az ilyen típusú ágytakarók többnyire pamutból készülnek, általában 40 fokon moshatók. Száradásuk a szabad levegőn nagyobb súlyuk miatt hosszabb ideig tart. Vasalást igényelnek.

Többrétegű ágytakarók töltőanyagai – Leggyakrabban különféle üreges poliészter szálakat használnak, amelyek allergiások számára is alkalmasak. A töltelék azonban készülhet pamutos vatelinből vagy könnyű vlizelinből is.

Textil hálószobás szettek – Ha tetszik a különleges külső, de egy eredeti ágytakaró nem megfelelő megoldás az Ön számára, akkor válasszon mindenképpen textil hálószobás szetteket. Általában egy ágytakaróból és két ugyan olyan anyagból készült díszpárnahuzatból állnak össze.

Rate this post
author-avatar

Azotthonom.eu szerzőről

Ez a teljes szerkesztői csapatunk. Mi kövessük a legújabb trendeket a házban, majd szolgáljuk fel cikkünkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük